Egyedülálló képzést indít a Semmelweis Egyetem

Ma már az orvostechnológia fejlődése képes felhasználni terápiás célra az emberi testből származó szilárd szöveteket. A szakemberek szerint ez az innovatív megoldás válhat az egyik legígéretesebb gyógymóddá. Több intézmény összefogásának eredményeképpen magyar egyetemisták is tanulmányozhatják ezt az új diszciplínát.

Szilágyi Anna
2019. 07. 06. 7:23
null
A szeptembertől induló kurzus alapvetően elméleti, de erre épül majd a gyakorlat (képünk illusztráció) Fotó: Tyler Olson Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kara a közép-európai régióban egyedülálló tantárgyat indít a szöveti terápiákról a 2019/20-as jubileumi tanévben. Az emberi testből származó terápiák egyik legismertebb változata a szervátültetés, amelyet szigorú protokollok mentén hajtanak végre orvoscsoportok világszerte. Szintén egységes, áttekinthető és jól szervezett rendszerben működnek ma már az őssejtbankok, valamint a vér és a vérkészítmények gyógyítási célú felhasználása. Az orvostechnológia fejlődése azonban utat nyitott az emberi testből származó szilárd szövetek terápiás felhasználása előtt is, amelyekre elsősorban nyersanyagként kell tekinteni, azok ugyanis további előkészítést, speciális technológiát igénylő szövetmérnöki munkát és szövetbanki hátteret igényelnek. Bár az emberi szilárd szövetek felhasználásának nincs több évtizedes múltja, ez az innovatív megoldás válhat az egyik legígéretesebb gyógymóddá a jövőben.

Ebből kiindulva indul el ősztől az új kurzus: a szöveti terápiák, szövetbanki technológiák és menedzsment tárgy elsősorban biztos elméleti alapot ad, amelynek fókuszpontjában az emberi testből származó szövetek – például csont, szaruhártya, szívbillentyű, bőr – terápiás célú felhasználása áll.

– Célunk a hazai szövetbanki tevékenység bekapcsolása a nemzetközi, különösen az európai hálózatba, kutatási és fejlesztési együttműködésekbe – mondta el lapunknak Szabó Zoltán, a kurzus vezetője, a Meddictive Zrt. orvosigazgatója. A képzés elindításában a fejlesztőcsapat szakértői mellett meghatározó szerepet vállalnak a Semmelweis Egyetem Szemészeti és Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház szöveti terápiákban érintett képviselői, valamint az Országos Vérellátó Szolgálat és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szakemberei.

A szeptembertől induló kurzus alapvetően elméleti, de erre épül majd a gyakorlat (képünk illusztráció)
Fotó: 123RF

– A féléves szöveti terápia kurzust regionális szinten elsőként a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kara vezeti be, az idei pilotszemeszter után a 2019/20-as tanévben már élesben – hangsúlyozta Nagy Zoltán Zsolt, a kar dékánja, hozzátéve, hogy a fakultatív kurzust a graduális hallgatók vehetik fel. Nem véletlen, hogy az egészségtudományi kar ad helyet ennek a képzésnek: Nyugat-Európában egyre erősödő trend, hogy – különösen a kötőszövetek, csontok esetében – magasan képzett szakdolgozók végzik a szöveti anyagok kinyerését, orvosi felügyelettel. A mostani kurzus alapvetően elméleti, hiszen először jelenik meg a téma a magyar felsőoktatásban, ám később erre épülhet a manuális készségeket fejlesztő, gyakorlati posztgraduális képzés is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.