Meghaladhatta az egymilliót a beoltottak száma Magyarországon

Meghaladhatta az egymilliót azoknak a száma, akik már legalább az első adag oltást megkapták Magyarországon. Reggelig a hivatalos adatok szerint 981 ezer embert oltottak be, és vasárnap napközben is folytatódott a tömeges oltás, így sikerült átlépni az egymilliós határt. Azt se felejtsük el, hogy emellett több mint 300 ezren már a szinte teljes védettséget biztosító második körön is túl vannak. Ha a lakosság nagyságához képest nézzük, akkor Magyarországon a második legnagyobb az átoltottság az Európai Unióban. Málta van előttünk, 25 tagállam mögöttünk – közölte az M1 Híradó.

Magyar Nemzet
Forrás: Hirado.hu2021. 03. 07. 21:30
null
Hajdúböszörmény, 2021. február 28. Nagy Imréné lakót beoltják a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinája második adagjával Hajdúböszörményben, a Magyarországi Baptista Egyház Emmaus Idősek Otthonában 2021. február 28-án. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 24 millió adag európai uniós lekötésből eddig 1 millió 300 ezer érkezett meg Magyarországra. A keleti vakcinák közül viszont a hétmilliós megrendelésből több mint 875 ezer már Magyarországon van. Ez azt jelenti, hogy keletről sokkal gyorsabban érkezik az oltóanyag. Arányaiban már két és félszer annyi vakcina jött mostanáig, mint nyugatról.

A kínai és az orosz vakcinának is köszönhető, hogy folyamatos és tömeges az oltás itthon. A beoltottak száma napról napra nő. Vasárnap délelőtt ez a szám már hivatalosan is 980 ezer felett volt,

közülük pedig több mint 307 ezren már a második oltást is megkapták.

Ezzel pedig Magyarország jelenleg a második helyen áll az Európai Unióban – ezt támasztják alá az országok adatait összegző nagy külföldi egyetemek és szervezetek nyilvántartásai is. Egyedül csak Málta előzi meg hazánkat. A többi 25 ország mögöttünk van. Az EU-s átlagot több mint másfélszeresen haladjuk meg.

Az Oxfordi Egyetem összegzésében már a világ országai láthatók. Magyarország ott is előkelő helyen van. A tízszázalékos átoltottsággal a 15 legjobban teljesítő ország közé tartozunk az egész világon.

– Magyarország már most is második az EU tagállamai között az oltási rangsorban, és az a cél, hogy az elsők legyünk

mondta Gulyás Gergely a Kossuth Rádióban. A miniszter hangsúlyozta: jövő szerdáig további 400 ezer embert oltanak be itthon.

– Jövő hét szerdáig be tudunk oltani további 400 ezer embert, ami Európában szerintem az első helyet biztosítja Magyarországnak, és azt is reméljük, hogy ez a következő hetekben is így marad, Magyarország májusig 3,5 millió emberrel többet tud beoltani, mint azok az országok, akik csak az Európai Unió által szállított vakcinákra építik a védekezésüket – részletezte.

Gulyás Gergely arról is beszélt, miszerint azzal, hogy itthon a keleti vakcinákkal is oltanak, rövidebb idő alatt több ember szerezhet védettséget, mintha csak a brüsszeli forrásokra támaszkodnánk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.