Egyre többen tartják be a korlátozásokat

Müller Cecília tiszti főorvos szerint a maszkok széles körű használata esetén nem lenne szükség további szigorításokra.

Csókás Adrienn, Veres László
2020. 11. 19. 14:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre többen tartják be a kijárási korlátozásokat, folyamatosan csökken a korlátozás megszegése miatt alkalmazott szankciók száma, az elmúlt 24 órában hét százalékkal kevesebb szankcióra volt szükség a kijárási tilalom megszegése miatt – közölte Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. Szavai szerint tegnap 289 személy szegte meg a kijárási tilalmat, közülük 15-en figyelmeztetést kaptak, 145 fővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, 129 főt pedig fel is jelentettek. A kijárási korlátozás és tilalom megsértése miatt eddig összesen 3936 személlyel szemben kellett intézkednie a rendőrségnek.

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján

Egyedül a maszkviselési szabályokat szegték meg nyolc százalékkal többen az előző napinál – összesen 432 személy. A tömegközlekedési eszközökön, és azok várakozóhelyein nyolc személlyel szemben kellett intézkedni, az üzletek, bevásárlóközpontok területén hatvanan szegték meg a maszkviselési szabályokat – tette hozzá az alezredes, aki arra is kitért: ellenőrizték a vendéglátóhelyek nyitvatartását is, s tegnap öt esetben döntöttek ideiglenes bezárás mellett, eddig pedig összesen 59 létesítményt zártak be. Szolnokon például az étterem tulajdonosa és alkalmazottja sem viselt maszkot, amiért helyszíni bírságot kaptak, és tíz napra bezáratták a helyet a rendőrök. A fővárosban három üzletet zártak be tegnap, többek közt egy VII. és IX. kerületi pékségben találtak szabályszegőket – ismertette Kiss Róbert, aki arról is beszámolt: 42 rendőri intézkedést hajtottak végre beutazási korlátozások kapcsán az elmúlt napon, emellett 6802 hatósági házi karantént rendeltek el. Jelenleg 38610 karanténintézkedés van érvényben.

Kérdésre válaszolva az alezredes elmondta: a közös lakótelepi játszóterek használhatók, ám a tízezer lakos feletti városok polgármesterei önkormányzati rendeletben döntenek arról, hogy elrendelik-e a maszkviselést. Ha a játszótér parkban vagy zöldterületen van, nem kell maszkot viselni – fűzte hozzá. Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese arról is beszámolt: a ma megjelent Magyar Közlönyben szerepel, hogy az autista személyek mentesülnek a maszkviselés kötelezettsége alól. Tudatta azt is, hogy az este nyolc és reggel öt óra között a taxiban közlekedő utasnál a rendőrség ellenőrizheti, hogy jogszerűen tartózkodik-e az utcán a kijárási tilalom idején.

A legfrissebb pandémiás adatokat az országos tiszti főorvos ismertette. – Sajnos továbbra is a járvány növekvő szakaszában vagyunk, az előző napon 4512 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 161 461 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 92 többségében idős, krónikus beteg, így 3472-re emelkedett a járvány áldozatainak száma, 36 345-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 121 644 fő, 7532 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük ötszáznyolcvanan vannak lélegeztetőgépen – sorolta Müller Cecília, aki arról számolt be, hogy az elhunytak számában négy-öt hét múlva várnak javulást. Arra is felhívta a figyelmet: a WHO legújabb kutatása szerint, ha az emberek 95 százaléka viselné a maszkot, nem lenne szükség további szigorításokra.

A tiszti főorvos arra is kitért: kormányrendelet szabályozza a következő napokban induló teszteléseket, amit a szociális ágazatban, az egészségügyben, a bölcsődékben, illetve az oktatásban dolgozók körében végeznek. Ebben az orvostanhallgatók is részt fognak venni. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: aki pozitív leletet kap, annak ezt jeleznie kell a háziorvosánál, aki regisztrálja őt fertőzöttként, s ezt követően kezdődhet meg a kontaktkutatás. A tesztelés önkéntes és térítésmentes.

Müller Cecília szólt arról is, hogy már az influenza is megjelent, az oltóanyag első szállítmányából eddig összesen 74 százalékot használtak fel, de Budapesten és egyes megyékben már a második, sőt a harmadik szállítmányt is kiszállították. A gyermekek oltóanyagából mindössze húsz százalékot használtak fel. A tiszti főorvos arra kérte a szülőket, hogy november végéig jelezzék az orvosnál, ha kérik a 6–35 hónapos gyermek oltását. Jelenleg alacsony az influenzavírus cirkulációja a populációban. A 44. héten mindössze egy darab B-típusú influenzát, és három, ugyancsak felső légúti tüneteket okozó rhinovírust tudtak kimutatni az orvosok. A 45. és 46. héten pedig egyáltalán nem találtak influenzavírust a vizsgált mintákban – közölte a szakember. A magánházakban javítási munkát végző szerelők, szakemberek maszkviseléséről Müller Cecília úgy szólt: minden élethelyzetre nem lehet jogszabállyal reagálni, de értelemszerűen mindenkinek javasolják az orr és a száj eltakarását, különösen zárt térben, főleg akkor, ha nem tartható a másfél méteres távolság.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.