El kell végezniük a kórházaknak a sürgősségi beavatkozásokat

Ha valaki ennek ellenkezőjét tapasztalná, panaszával fordulhat a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz.

Forrás: MTI2020. 04. 08. 11:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A március 16-án életbe lépett miniszteri utasítás értelmében valamennyi kórháznak a veszélyhelyzet idején is el kell végeznie minden olyan beavatkozást, vizsgálatot, műtétet, amelynek hiányában a beteg életveszélyes állapotba kerülne, vagy amelynek elhalasztásával maradandó egészségkárosodást szenvedne.

A miniszteri utasításnak megfelelően ezen sürgős esetek ellátása továbbra is folyamatosan zajlik az egész országban. Ha valaki ennek ellenkezőjét tapasztalná, panaszával azonnal forduljon az adott intézmény vezetőjéhez, a betegjogi képviselőhöz, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz.

A koronavírus-járvány az alapellátás szereplőitől, így a háziorvosoktól is bizonyos fokú alkalmazkodást igényel. Az országos tisztifőorvos már a járvány kezdeti stádiumában arra utasította az összes alapellátó praxist, hogy törekedjenek az orvos-betegtalálkozó minimalizálására, és – a szakma szabályainak figyelembevétele mellett – a távkonzultációt helyezzék előtérbe. Ez nagy könnyebbséget jelent a betegeknek is, hiszen így például lehetőség nyílik arra, hogy telefonon is elintézzék a gyógyszereik felíratását, de nagy felelősséget ró a háziorvosokra, mert a megváltozott körülmények között is folyamatosan figyelemmel kell kísérniük betegeik állapotát – áll az Emmi közleményében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.