Elkapkodta a felháborodást a Jobbik elnöke

A Szaniszló Sándor (DK) által vezetett XVIII. kerületben a balliberális városvezetés eltörölte a napirend előtti hozzászólás lehetőségét az önkormányzat képviselő-testületi ülésein. A helyi Fidesz frakcióvezetője felvetette, hogy vajon mit szólnának hozzá, ha az Országgyűlésben is eltörölnék a napirend előtti felszólalásokat. A témával foglalkozó Magyar Hírlap pontosan erről küldött kérdést a parlamenti pártoknak – nem említve, hogy ez a balliberális vezetésű Pestszentlőrincen történt. Jakab Péter, a Jobbik elnöke a kérdés kapcsán a demokráciáért és a szólásszabadságért aggódott.

2020. 07. 04. 12:20
JAKAB Pter
Budapest, 2019. július 12. Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetõje napirend elõtt felszólal az Országgyûlés plenáris ülésén 2019. július 12-én. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Hírlap újságírói kérdést intézett a parlamenti pártokhoz csütörtökön. A lap arra volt kíváncsi, hogy hogyan értékelnék a politikai formációk, ha a kormánypártok az Országgyűlés házszabályának módosításával eltörölnék a napirend előtti felszólalások lehetőségét.

A kérdés jelentőségének mérlegeléséhez érdemes tudni, hogy az Országgyűlésben a napirend előtti felszólalások és az azonnali kérdések a legértékesebb felszólalási lehetőséget jelentik. Jelen esetben számunkra a napirend előtti felszólalások érdekesek: ezek mindig az ülés legelején hangzanak el, a téma kötetlen, és a megszólított fél – jellemzően a kormány – részéről válasz érkezik a felvetésre. Egy-egy érdekesebb szópárbaj felbukkan az esti híradókban és a jelentősebb médiumok is beszámolnak róla. A napirend előtti felszólalások a parlamentarizmus fontos részét képezik, és értékes médiamegjelenést jelenthetnek.

A fentiek miatt tehát kifejezetten fontos hírnek számítana, ha a kormánypártok el akarnák törölni a napirend előtti felszólalásokat az Országgyűlésben, csakhogy ilyesmiről szó sincs. Ám Jakab Péternek, a Jobbik elnökének nem kellett több, már a kérdéstől is vérszemet kapott, és a Facebookon tették közzé az újságírói kérdést.

Jakab Péter, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

– A kormánykoalíció eltörölné a napirend előtti felszólalásokat? Érdekes levelet kapott ma a Jobbik a Fidesz-kézivezérelt Magyar Hírlap nevű propagandalaptól: „Mi a véleményük arról, ha a kormánykoalíció a parlamentben a házszabály módosításával eltörölné a napirend előtti felszólalások lehetőségét?” – szól a sokat sejtető kérdés. Miután az Orbán-rezsim bevett gyakorlata a médián keresztül megüzenni az ellenzéknek, milyen módon akarják tovább gyalázni a szabadságjogokat, most épp a szólásszabadságot, úgy gondoltam, nyilvánosan válaszolom meg a kérdést (…) – írta Jakab, aki tehát – joggal – a szólásszabadságot féltette egy ilyen intézkedés kapcsán.

A Magyar Hírlap végül a szombati számában írt arról, hogy miért küldték a Jobbiknak és a többi parlamenti pártnak a kérdést – amelyet csak a Jobbik válaszolt meg. Mint kiderült, nem a kormánypártok törölték el a napirend előtti felszólalások lehetőségét, hanem épp egy ellenzéki polgármester, Szaniszló Sándor (DK) pestszentlőrinci kerületvezető. A lap információi szerint a Jobbik helyi képviselője is megszavazta a döntést. – Ez a módosítás teljesen kiüresíti a lehetőségeinket, hiszen éppen azt a célt szolgálta, hogy a napirendi pontok közé fel nem vett témákról elmondhassuk a véleményünket, olyan problémákat vessünk fel, amelyeket a kerületet irányító többség nem tartott elég fontosnak – nyilatkozta a napirend előtti felszólalások eltörlésével kapcsolatban a Magyar Hírlapnak Tóth Kálmán, a Fidesz frakcióvezetője. – Kíváncsi lennék, hogy a napirend előtti felszólalás lehetőségét nálunk eltörlő pártok mit szólnának, ha a parlamentben is törölnék ezt a demokratikus eszközt – tette hozzá a frakcióvezető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.