Előnyös helyzetben a két tannyelvű iskolák tanulói

A két tannyelvű gimnáziumok egyes képzései gyakorlatilag felsőfokú nyelvtudással is ellátják a diákjaikat az érettségiig, így felkészültek arra, hogy a jövő évtől az egyetemi felvételi feltétele lesz a középfokú nyelvvizsga – számolt be róla lapunknak több iskolaigazgató.

Forrás: MN2019. 03. 27. 6:30
null
Korszerű feltételekkel segítik a felkészülést a felvételire Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyes középiskolák lényegében készen állnak arra, hogy az érettségiig megtanítsák a diákokat egy idegen nyelv középfokú ismeretére, továbbá a nemrég bejelentett családvédelmi akcióterv részét képező támogatott külföldi nyelvtanfolyamokhoz hasonló programok lebonyolításában is számos intézmény jelentős tapasztalattal rendelkezik – derül ki több iskolaigazgató ismertetéséből annak kapcsán, hogy a jövő évtől az egyetemi felvételi feltétele lesz a nyelvvizsga- bizonyítvány.

– Az egész iskolában a diákok 90 százaléka tesz sikeres középfokú nyelvvizsgát az érettségiig, a két tanítási nyelvű csoportjainkban gyakorlatilag százszázalékos ez az arány. Sőt, ebben a képzéstípusunkban a két tan­nyelvű érettségivel a diákok automatikusan felsőfokú nyelvvizsgát szereznek – mondta el a Magyar Nemzetnek Gyulainé Szendi Éva, a miskolci Avasi Gimnázium igazgatója.

Elmondása szerint a tanórákon kívül számos egyéb programmal tudják elérni ezt az eredményt, így például az Európai Parlament nagyköveti iskolájával is együttműködnek, továbbá egy Németország által szervezett nemzetközi német nyelvvizsga (DSD) vizsgaközpontjának is a gimnázium szolgál helyszínül.

Korszerű feltételekkel segítik a felkészülést a felvételire
Fotó: Katona Vanda

– A tanulóknak a külföldi nyelvgyakorlásra is számos lehetőségük van, hiszen több németországi testvériskolánkkal van jól bejáratott, 30 évre visszatekintő diákcsereprogramunk. Évente 25-30 tanulónk fogad német cserediákot és tölthet el két hetet német nyelvterületen. Az angol és francia nyelv gyakorlására is van lehetőség a brit és francia tanulmányutakon, ahol a résztvevők megismerkedhetnek az országok kultúrájával is – fejtette ki Gyulainé Szendi Éva.

Az intézményvezető megjegyezte: a középfokú nyelvvizsga mint a felsőfokú tanulmányok kötelező feltétele főleg azokban a középiskolákban jelenthet problémát, amelyeknek az idegen nyelv nem az egyik fő profilja. Fényes-Bók Szilvia, a két tannyelvű képzéseket is indító balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium igazgatónője lapunknak arról beszélt, hogy idén 14-14 tanuló ingyenesen vehet részt 120 órás angol, illetve német nyelvtanfolyamokon, de a nyelvvizsga sikeres letételét segítik elő az iskolában népszerű, szintén díjmentes külföldi Erasmus-pályázatok is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.