Érd baloldali polgármestere súlyosan visszaélt a hatalmával

Csőzik László, Érd baloldali polgármestere nem arra használta fel rendkívüli hatalmát, amire kellett volna: a veszélyhelyzet alatt sorozatban hozta meg a járvány elleni védekezéshez nem kapcsolódó döntéseket. Az elmúlt három hónapban összesen 106 határozatot és 13 rendeletet fogadott el a képviselők tudta nélkül, ráadásul a különleges jogrend utolsó napján 46 határozatot nyomott át. A kormányhivatal közbelépett – írja az Origo.hu. Simó Károly, a Fidesz–KDNP helyi frakcióvezetője szerint Csőzik egyszemélyes diktatúrát vezetett be.

Forrás: origo.hu2020. 07. 07. 9:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Átlátható, számon kérhetően működő városra, közlekedési hálózatra, és az itt élők számára képviseleti rendszer megnyitására van szükség” – ahogy az az érdi összefogás múlt évi júliusi sajtótájékoztatóján elhangzottakból is kiderült, az átláthatóság volt a baloldal egyik legfontosabb programpontja az őszi választási kampányban. Ellenzékből kifejezetten jól hangzottak ezek az ígéretek, csakhogy a hatalomra kerülve pillanatok alatt a feledés homályába merültek. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy Csőzik László, a város új polgármestere nagyjából úgy viselkedett a veszélyhelyzet alatt, mint egy közepes méretű banánköztársaság regionális helytartója – írja az Origo.hu.

Azzal, hogy a koronavírus-járvány miatt a kormány különleges jogrendet hirdetett, a polgármesterek felhatalmazást kaptak arra, hogy a képviselő-testület nélkül, egyedül döntsenek a településsel kapcsolatos kérdésekben. Volt olyan városvezető, akinek nem jelentett problémát a jogszabály értelmezése és betartása, de akadt olyan is, aki durván visszaélt hirtelen kapott hatalmával.

Az érdi polgármester utóbbi táborba tartozik, hiszen más városoktól eltérően nem egyeztetett a képviselő-testület tagjaival – állítja Simó Károly, a Fidesz helyi frakcióvezetője. A politikus az Origónak arról is beszélt, hogy még a képviselők sem tudtak róla, hogy Csőzik mikor és milyen döntéseket fog hozni, csak a város honlapján találkoztak azzal, hogy éppen milyen rendeletek születtek a veszélyhelyzettel kapcsolatban.

Csőzik hiába ígért átláthatóságot kampányában, vezetése alatt teljes a titkolózás, a közvéleményt egy-egy posztban tájékoztatja a fejleményekről. Pedig az elmúlt hónapokban igazán indokolt lett volna a szélesebb körű tájékoztatás: összesen 106 határozatot és 13 rendeletet hozott a különleges jogrend ideje alatt.

A helyi kormánypárti politikusok megelégelték, hogy a baloldali városvezető sorra hozta fejük felett a döntéseket, ezért több alkalommal is a Pest Megyei Kormányhivatalhoz fordultak kifogásaikkal. Májusban és júniusban több alkalommal is levélben keresték fel Tarnai Richárd kormánymegbízottat. Beadványaikban a baloldali polgármester vélt visszaéléseivel kapcsolatban kértek jogi állásfoglalást és útmutatást.

Júniusban érkezett meg a válasz a kormányhivatal törvényességi felügyeleti főosztályától: a kormányhivatal jogi szakvéleményében megállapította, hogy Csőzik a veszélyhelyzet alatt meghozott határozatok és rendeletek kapcsán egyetlenegy esetben sem tartotta be a hatályos jogszabályokat.

Amikor már tudni lehetett, hogy június 17-én éjfélkor megszűnt a veszélyhelyzet, annak utolsó napján 46 határozatot hozott meg a városvezető. A határozatok többségében semmi sürgős nem volt, így Csőzik a város intézményeinek éves beszámolóiról, a helyi közösségi közlekedésről szóló beszámolóról, egy közbeszerzés augusztusi kiírásáról döntött. Ez azért is visszás, mert az előző hónapokban „csak” hatvanszor hozott határozatot. „Ez mind-mind arról szól, hogy a baloldal helyben leépíti a demokráciát és csökkenti az átláthatóságot. A döntéseket csak egy szűk haveri körben, a kabinetben hozzák meg. Csőzik és élettársa, a DK-s Bősz Anett családi vállalkozásként akarják vezetni Érdet. Ahol a baloldal hatalomra kerül, ott leépül a demokrácia, és káosz, anarchia jelenik meg” – mondta Simó Károly.

Csőzik súlyosan visszaélt a hatalmával. A baloldal, ha hatalomra kerül, leépíti a demokráciát és a képviseletre, a demokratikus intézményrendszerre koloncként tekint – fogalmazott a helyi fideszes frakcióvezető. Szerinte különösen felháborító, hogy miközben a baloldal azt híresztelte, hogy a válság alatt megszűnt az Országgyűlés, valójában éppen ők voltak azok, akik a helyi szinteken megszüntették a demokratikus intézményrendszert. Az érdi polgármester egyszemélyes diktatúrát vezetett be, hiszen még a képviselők írásban feltett kérdéseire sem válaszolt törvényes határidőn belül. Ez utóbbi miatt jelenleg is törvényességi felhívás van folyamatban – zárta szavait Simó Károly.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.