Érdekesség a koronavírus és a dohányzás összefüggéséről

A nikotin valamelyest védelmet jelenthet az új koronavírus ellen – számolt be róla a The Economist.

2020. 05. 03. 7:32
An illustration, created at the Centers for Disease Control and Prevention (CDC), depicts the 2019 Novel Coronavirus
The ultrastructural morphology exhibited by the 2019 Novel Coronavirus (2019-nCoV), which was identified as the cause of an outbreak of respiratory illness first detected in Wuhan, China, is seen in an illustration released by the Centers for Disease Control and Prevention (CDC) in Atlanta, Georgia, U.S. January 29, 2020. Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM/CDC/Handout via REUTERS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. THIS IMAGE WAS PROCESSED BY REUTERS TO ENHANCE QUALITY, AN UNPROCESSED VERSION HAS BEEN PROVIDED SEPARATELY.MANDATORY CREDIT TPX IMAGES OF THE DAY - RC2WPE9B0G2T Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nikotin valamelyes védelmet jelenthet az új koronavírus ellen – számolt be róla a The Economist. A brit hetilap szerint a dohánytermékekben található anyag nem magát a SARS-CoV-2 nevű patogént semlegesíti, hanem a vírus csatlakozását akadályozhatja meg a sejtmembránhoz, ezenkívül pedig a fertőzés okozta gyulladást is enyhítheti. Jason Sheltzer, a New York-i Cold Spring Harbor Laboratory molekuláris biológusa szerint elképzelhető, hogy a Covid-19-ben megbetegedő páciensek egy részében kialakuló heves immunreakciót is csillapítja a nikotin.

Franciaországban pedig minisztériumi támogatással a Pasteur Intézet és a Sorbonne Egyetem végez kísérleteket, s három hét múlva indul egy másik francia tanulmány is, amely a nikotin további kedvező hatásait térképezné fel. A kísérletek részeként nikotintapaszokat alkalmaznak majd koronavírusos és egészséges embereken is, és placebós kontrollcsoportokkal ellenőriznék az eredményt.

A magazin arról is beszámolt, hogy Franciaországban úgy megugrott a lakossági kereslet a tapaszok iránt, hogy az egészségügyi minisztérium egy hónapnyi adagra korlátozta az egyszerre megvásárolható mennyiséget.

Szerte a világon kisebb arányban kerülnek kórházba koronavírus fertőzéssel a dohányosok mint azok, akik nem élnek a szerrel. Franciaország egyik kórházában különösen szembetűnő a tendencia, hiszen egy közel kéthetes időszakban a Pitié-Salpêtrière nevű intézményben a Covid-19-es pácienseknek csak az öt százalékát tették ki a dohányosok, akik a társadalomban ötször ekkora arányban vannak jelen. Több kutató is felhívta a figyelmet: az említett – és még nem teljeskörűen bizonyított – kedvező hatások fényében sem érdemes elkezdeni a dohányzást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.