Facebookol az analfabéta Hasszán Farhud

Váratlan fordulatot hozott az ISIS emírjeként lefejezések elkövetésével vádolt Hasszán Farhud perének folytatása pénteken a Fővárosi Törvényszéken. Tanúk szerint százakat küldhetett halálba a vádlott, aki analfabétának mondja magát, ám közösségimédia-oldalt működtet úgy, hogy állítja: nem tudja, mi az a Facebook.

2019. 11. 17. 7:04
null
A vádlott folyamatosan ellentmondásokba keveredik Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több meglepetést is hozott a vád szerint 2015-ben az Iszlám Állam emírjeként, egy kivégzőosztag élén Szíriában vérengzéseket végrehajtó Hasszán Farhud pere pénteken a Fővárosi Törvényszéken.

Máltán és Belgiumban, a helyi hatóságok által korábban felvett tanúkihallgatások jegyzőkönyveit olvasta fel tegnap Mikó Gergely bíró. A dokumentumokban két tanú azt állítja, jelen voltak az egyik kivégzésnél, ahol látták végrehajtóként Hasszán Farhudot is. Egyikük szerint az ő rokonait is a vádlott végeztette ki. Többen arról tanúskodtak, hogy Farhud vezényelte a szíriai Homsz környéki mészárlásokat, ők azonban csak ismerősök és rokonok beszámolójából tudják ezt. Többen arról beszéltek a hatóságoknak, hogy az Iszlám Állam hóhérjaként ismert Farhud a falujuk környékén több helyen is végzett ki embereket, akiknek fejét magával hozta és a helyieknek mutogatta megfélemlítés céljából. Arról is tanúskodtak, hogy Farhud legalább háromszáz „gyereket” vitt a terrorszervezetbe.

– Én nem tudok fegyvert fogni, soha nem volt a kezemben – reagált a vallomásokra Farhud, aki szerdán és tegnap is többször hangsúlyozta a tárgyaláson, hogy analfabéta. Az arab férfi a védője szerint túl műveletlen ahhoz, hogy magas beosztású terrorista (emír) legyen. Azzal is védekezett, hogy Farhud nem tartózkodott 2014 után Szíriá­ban, így nem is végezhetett ott ki senkit. Farhud édesapja máltai kihallgatásán még arról beszélt, hogy „Hasszánt besorozták a Daeshbe” (az Iszlám Állam terroristák által használt neve – a szerző).

Hozzátette: fia nem sokra vitte a szervezetben, ott is hagyta aztán őket. Az apa a szerdai tárgyaláson személyesen is tanúvallomást tett, és azt mondta: a kurd tolmács félreértette a mondandóját; fia, akit bár megpróbáltak beszervezni a Daeshbe, családjával együtt éppen az Iszlám Állam elől menekült el Szíriából.

A vádlott folyamatosan ellentmondásokba keveredik
Fotó: Havran Zoltán

Nyomozati anyagokból azonban az is kiderült, hogy Farhud analfabéta létére meglepően sok helyen megfordult Európában – a konkrét helyekre szerdán még nem emlékezett –, mint például Hollandia és Belgium több városában, ahol tanúk szerint olyanoknál járt, akiket Szíriában maradt rokonaik­kal zsarolt.

A bíró felmutatott egy Hasszán Farhud nevére nyitott Facebook-oldalról készült fotót. Farhud szerdán még nem tudta, mi az a Facebook, tegnap már azt mondta, egy rabtársa nyitotta neki az oldalt, aki el is magyarázta, hogyan működtetheti, és amire a felesége rakott fel családi fotókat. Egy analfabéta azonban képtelen volna erre.

A per januárban folytatódik. Addig – védői felvetésre – a bíróság jogsegély keretében ismét kihallgattatja a külföldön élő tanúkat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.