Sokkal könnyebben győzzük le a vírust keleti vakcinákkal

A keleti vakcinák alkalmazása révén vált lehetővé, hogy a magyarok több mint egyharmadát már beoltsák. Amennyiben csak az uniós beszerzésre hagyatkoztunk volna, még mindig csak minden ötödik honfitársunk szerzett volna védettséget. Az oltásoknak köszönhetően az újraindítás után sem emelkedik a napi esetszám, az orosz és a kínai oltóanyagok megrendelése tehát ahhoz is hozzájárul, hogy hamarabb visszakaphatjuk normális életünket.

Csekő Imre
2021. 04. 20. 5:50
null
Egész Magyarországon folyamatosan zajlik a koronavírus elleni védőoltások beadása (A képen Dávid Ágnes ápoló beolt egy nőt az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina elsõ adagjával Békéscsabán, a Réthy Pál kórház oltópontján 2021. április 17-én) Fotó: Rosta Tibor Forrás: MTI/Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A keletről érkező vakcináknak köszönhetően léphetett el jelentősen hazánk az uniós átlagtól az átoltottság terén. A tegnapi adatok szerint Magyarországon már 3 266 425 főt oltottak be eddig, ami azt jelenti, hogy már minden harmadik honfitársunk kapott legalább egy védőoltást. Az uniós átlag ezzel szemben nem éri el a húsz százalékot sem. Még nagyobb a különbség, ha azt vizsgáljuk, hányan vannak túl mindkét dózis beadásán. Ebben az összehasonlításban több mint kétszerese a magyar eredmény az EU statisztikájának.

György István, a Miniszterelnökség államtitkára is az orosz és a kínai oltások fontosságára hívta fel a figyelmet, amikor a Magyar Nemzetben tegnap megjelent interjújában arról beszélt, hogy

mintegy 1,25 millióan kaptak keleti vakcinát hazánkban, és negyven százalékkal kevesebb oltást adhattak volna be ezek nélkül.

Már minden harmadik honfitársunk kapott legalább egy védőoltást
MTI/Balázs Attila

Az államtitkár szavait az operatív törzs tájékoztató honlapján egy hete közzétett statisztikák is alátámasztják, amelyek szerint eddig az uniós beszerzésből 2 900 425 vakcina – a szerződött mennyiség mindössze 12 százaléka – érkezett hazánkba, keletről pedig 2 325 600 adag oltóanyagot kaptunk, ami a szállítók által vállalt mennyiség 33 százaléka.

Az orosz és a kínai oltóanyagoknak köszönhetően sikerült elérni, hogy már minden harmadik magyart beoltottak. Ezek nélkül csak minden ötödik honfitársunk kaphatta volna meg a vakcinát, ami alig haladná meg az uniós átlagot.

Február 11-én kezdték el alkalmazni hazánkban az orosz oltóanyagot, és ekkor még csupán az EU-s átlaggal megegyező mennyiségű embert oltottunk be. Az eltérés mindössze 0,11 százalék volt. Két héttel később, amikor a kínai oltóanyag alkalmazása is elindult, már 0,79 százalékkal teljesítettünk jobban az uniós átlagnál, azóta pedig, hogy mindkét keleti vakcinát alkalmazzuk, folyamatosan és látványosan nőtt az előnyünk.

Tegnap az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai újra kinyithattak, és napokon belül – a három és fél millió beoltott elérésével – megnyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai is hazánkban.

Mindez azonban szintén elképzelhetetlen lenne a keleti oltóanyagok nélkül, mivel, mint emlékezhetünk, a lépcsőzetes újraindítás két és fél millió beoltott elérésével kezdődhetett meg, amire még mindig nem kerülhetett volna sor, ha nincs orosz és kínai vakcinánk. Ezek nélkül még érvényben lenne az este nyolckor kezdődő kijárási tilalom, az üzletek zárva lennének, hiszen nem tudtunk volna áttérni a négyzetméter alapú nyitvatartásra, és a szolgáltatások sem indulhattak volna újra.

Nem lehet pontosan megmondani, mennyien – de biztosan lényegesen többen – vesztették volna életüket a járványban, ha nincs a keleti vakcinabeszerzés. Abban ugyanis, hogy az elmúlt hetekben csökkent a fertőzések és a halálesetek száma, az orosz és a kínai oltóanyagoknak is szerepük van. Az elmúlt két hétben, amióta elértük a két és fél millió beoltottat hazánkban, 63 335 fő fertőződött meg koronavírussal. Az azt megelőző két hétben még 109 211-en voltak az új fertőzöttek. A napi halálesetek száma pedig április 7-én tetőzött, és azóta ez az adat is folyamatosan csökken.

A gyorsan haladó oltási programnak tehát minden bizonnyal több ezer honfitársunk köszönheti majd életét.

Bebizonyosodott tehát, hogy nem volt igaza az ellenzéknek, amikor felelőtlenségnek állította be, hogy a kormány a harmadik hullám alatt megkezdte a lépcsőzetes újraindítást az oltási program pozitív hatásában bízva.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.