Fellebbezett a terrorizmus finanszírozásával vádolt kurd házaspár

Fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen az a kurd férfi és nő, akit terrorizmus finanszírozásában mondott ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék, mert korábban évekig a Kurdisztáni Munkáspárt (Partiya Karkeren Kurdistan, PKK) kötelékében szolgált – tájékoztatta a bíróság szóvivője szerdán az MTI-t.

Forrás: MTI2019. 05. 22. 11:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A törvényszék csütörtökön két év letöltendő börtönbüntetéssel sújtott a házaspárt és nyolc évre kiutasította őket Magyarország területéről. A bíróság döntött arról, hogy a vádlottak leghamarabb a büntetés felének letöltése után bocsáthatók feltételes szabadságra. A vádlottak és védőik akkor három nap gondolkodási időt kértek.

Juhászné Prágai Erika szóvivő közölte, az iráni születésű kurd nő és védője felmentésért, férje és ügyvédje felmentésért, illetve a büntetés enyhítéséért fellebbezett.

A férfi 2009-ben csatlakozott önkéntesen az Európai Unió által terrorszervezetnek tekintett PKK-hoz, és ott logisztikai feladatokat látott el. 2014-ben áthelyezték Szíriába, ahol – már az YPG (Kurd Népvédelmi Egységek, Yekiyen Parastina Gel) tagjaként – hasonló munkát végzett.

A nőt 2010-ben, 15 évesen szervezte be a PKK, majd menekültnek álcázva átvitték Irakba, ahol a harcoló csapatok női katonáinak fogadása és szállítása volt a feladata. 2014-ben őt is áthelyezték Szíriába, ahol logisztikai feladatokat látott el.

A vádlottak Szíriában ismerkedtek meg, majd 2015 augusztusában elhatározták, hogy nem szolgálnak tovább, új életet kezdenek és összeházasodnak. Annak ellenére, hogy a PKK retorzióval fenyegette a távozókat, Irakba szöktek, ahol összeházasodtak, majd embercsempészek segítségével eljutottak a magyar határhoz. A tranzitzónában 2017 decemberében menedékjogot kértek. Tavaly március 7-én pedig őrizetbe vették őket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.