Fidesz: Hány terroristagyanús személy kaphatott migránskártyát?

Hende Csaba, a Fidesz országgyűlési képviselője a Budapesten elfogott Haszan F. kapcsán tett fel kérdéseket az Európai Bizottságnak, a parlament keddi ülésnapján, napirend előtt felszólalva. A KDNP-s Szászfalvi László szintén a napirend előtti felszólalások között a kormány családvédelmi intézkedéseit, a falusi csok bevezetését és a Magyar falu programot méltatta. Ezeken kívül az európai parlamenti választásról is szó esett a parlamentben.

Forrás: MTI2019. 04. 02. 12:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hende Csaba (Fidesz) a Budapesten elfogott Haszan F. kapcsán tett fel kérdéseket az Európai Bizottságnak, megdöbbentőnek nevezve, hogy Brüsszel tízezreknek biztosít „ellenőrzés nélkül” migránskártyát, miközben az európai titkosszolgálatok szerint a visszaszoruló Iszlám Állam terroristái százával igyekeznek Európába.

Haszan F. szír terroristáról kiderült, hogy menedékjogot kapott Görögországban, és brüsszeli migránskártyát is találtak nála – mutatott rá Hende Csaba, aki szerint az Európai Bizottságnak válaszolnia kell arra, hogy Brüsszel milyen módon ellenőrzi a kártyák kiadását és hány terroristagyanús személy kaphatott ilyet.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a közeljövőben szír migránsok többezres tömege indulhat útnak Németország felé Törökországból és Görögországból, ugyanis a „remény karavánja” elnevezésű, a közösségi médiában indított kezdeményezéshez eddig 40 ezer migráns csatlakozott. A létszám a családtagokkal együtt a többszörösére is duzzadhat, mivel az ingyenes szervezés, és nemzetközi humanitárius szervezetek által biztosított kíséret különösen vonzóvá teheti az utat – mondta. Arra figyelmeztetett: a magukat menekülőnek álcázó terroristák hatalmas biztonsági kockázatot jelentenek.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára egyetértett azzal, hogy egyre több a kérdés a migránskártyák ügyében, hiszen kiderült, hogy Haszan F.hez, „az Iszlám Állam hóhérjához” is jutott egy. Vajon mennyi ideig használhatta a kártyát, ez mennyi pénzbe került európai polgároknak, és kik vesznek részt a kártyák kiadásának ellenőrzésében? – sorolta a kérdéseket.

Hangsúlyozta: a nemzetállamok hatékonyabban tudják megvédeni a határokat, mint bármilyen európai uniós szerv, ezért veszélyes a magyar ellenzék politikája, amely lemondana nemzeti jogkörökről és átadná azokat Brüsszelnek.

KDNP: fontos kormányzati lépések történtek a nemzet megmaradása érdekében

Szászfalvi László (KDNP) a kormány családvédelmi intézkedéseit, a falusi csok bevezetését és a Magyar falu programot méltatta. Történelminek és nemzetinek nevezte azokat a lépéseket, amelyeket a kormány tesz a kistelepülések népességmegtartó erejének növelése érdekében.

Orbán Balázs a miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára hangsúlyozta: erős Magyarország nem lehet erősödő családok, fejlődő települések és erős helyi közösségek nélkül. Hozzátette: a kormány eddig is Európában egyedülálló módon ösztönözte a gyermekvállalást, a hétfőn elfogadott családvédelmi akcióterv intézkedései pedig tovább segítenek mindenkinek, aki gyermeket szeretne vállalni. Ezt a bevándorlás alternatívájának gondoljuk – jegyezte meg.

Az államtitkár Gyöngyösi Mártonnak azon felvetésére, hogy az EP-választásoknak az a tétje, hogy „Magyarországot kivezetik-e az EU-ból”, úgy reagált, hogy a Jobbik Európa- és migrációpolitikája teljes mértékben hiteltelen.

A miniszterhelyettes felelevenítette, hogy a párt még 2014-es programjában is az EU-tagság megfontolásáról írt, a migráció ügyében pedig „megfúrta” a kvótanépszavazást, és nem támogatta az alaptörvény-módosítást, valamint a Stop Soros törvénycsomagot, illetve a bevándorlást támogató szervezetek különadóját sem.

Cseresnyés Péter: Demeter Márta vörösből zöld ruhába öltözött

Cseresnyés Péter, a Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára szerint Demeter Márta vörösből zöld ruhába öltözött, és nekiment a multiknak, vagyis azon cégeknek, amelyek hozzájárulnak a magyar gazdaság fejlődéséhez és sok ember foglalkoztatását biztosítják.

Az LMP-s képviselő szintén napirend előtt az EP-választás tétjéről szólva arról beszélt, hogy az LMP a multik Európája helyett az emberek Európáját szeretné megvalósítani, emellett uniós klímatervet szorgalmazott.

Az államtitkár hangsúlyozta: a számok azt bizonyítják, hogy a kormány mindent megtesz a klímavédelem érdekében, hiszen egy főre jutó hazai széndioxid-kibocsátás alacsonyabb, mint az uniós átlag, a megújuló energia arányával kapcsolatos vállalást pedig túl is teljesítette Magyarország.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.