Magyarország a kínai kapcsolati hierarchia magasabb szintjére került

Történelmi jelentőségű a kínai elnök magyarországi látogatása, a két ország között fontos megállapodások születtek. A békepártiság és a konnektivitás megerősítése mellett a szorosabbá váló együttműködés is a látogatás sikerei közé tartozik, mondta el lapunknak Salát Gergely Kína-szakértő.

2024. 05. 10. 13:01
HUNGARY-BUDAPEST-XI JINPING-ORBAN-TALKS
Hszi Csin-ping kínai elnök Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel tárgyal Budapesten, 2024. május 9-én. Fotó: Xie Huanchi Forrás: Xinhua/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök mellett Sulyok Tamás köztársasági elnök is találkozott a kínai elnökkel. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter történelmi látogatásnak minősítette Hszi Csin-ping budapesti vizitjét, amelyre jelképes időpontban, a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulóján került sor.

Hszi Csin-ping kínai elnök (balra) és Orbán Viktor (jobbra) magyar miniszterelnök hivatalos megbeszéléseik után nyilatkoznak 2024. május 9-én a budapesti Budai Várnegyedben, a karmelita kolostorban (Fotó: AFP/Koszticsák Szilárd)

A két ország már közös úton jár jó ideje, ez a látogatás az eddigiek felgyorsításáról, elmélyítéséről szól. Az eddig is kiváló kétoldalú kapcsolatok még magasabb fokozatba kapcsolnak

– mondta el lapunknak Salát Gergely, a Magyar Külügyi Intézet (MKI) és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem munkatársa.

 

A kínai–magyar kapcsolatok új dimenziója

Volt a megállapodásoknak egy olyan vetülete is, amiről kevesebbet beszéltek, mutatott rá a szakértő. – Kína a partnereit különböző kategóriákba sorolja, attól függően, hogy mennyire jó a viszony az országok között. Talán kilenc ilyen kategória van a stratégiai partnertől kezdve, amin belül van egyfajta hierarchia is – tudatta.

Eddig Magyarország 2017 óta átfogó stratégiai partnere volt Kínának, most felléptünk egy úgynevezett minden körülmények közötti stratégiai partnerség az új korszakban elnevezésű kapcsolatba, ez pedig a kínai partnerségi viszonyok második legmagasabb szintje, efölött már csak Oroszország van

– hangsúlyozta Salát Gergely.

Dr. Salát Gergely (Fotó: Magyar Külügyi Intézet)

Ez a kapcsolat azt jelenti, hogy bizonyos döntéseikről előre tájékoztatnak minket, egyeztetnek velünk, illetve a két ország közötti csúcstalálkozók száma is nőni fog. Ez egyben természetesen a kapcsolat mélységét és barátságát is jelenti, hangsúlyozta a szakértő.

– Ez egy rendkívül jelentős diplomáciai siker – mutatott rá.

– A Nyugat ezt bizonyára fintorogva fogja fogadni, de ez valóban azt jelenti, hogy a kínai diplomácia nagyon komolyan veszi a Magyarországgal való kapcsolatát – tette hozzá. A szakértő arról is beszélt, hogy az aláírt megállapodások olyan keretmegállapodások, amelyek megvalósítása ezután kezdődhet.

Ez a 18 megállapodás egyfajta egyetértési megállapodás, amelyek alapján elkezdenek dolgozni a felek a közös projekteken. A Budapestet elkerülő vasúti körgyűrű vagy a Ferihegyre vezető gyorsvasút, vagy a szerbiai határátkelő, vagy éppen a szerb–magyar olajvezeték kérdése

– hangsúlyozta Salát Gergely.

 

Budapest igen, Brüsszel nem

A kínai elnök látogatása mutatja hazánk növekvő politikai súlyát – értékelte Gulyás Gergely a kínai elnök budapesti látogatását csütörtökön a Kormányinfón. Hszi Csin-ping korábban felajánlotta Ursula von der Leyennek, hogy Párizsban hajlandó vele találkozni.  

FRANCE-PARIS-XI JINPING-MACRON-VON DER LEYEN-CHINA-FRANCE-EU TRILATERAL MEETING
Hszi Csin-ping kínai elnök Kína–Franciaország–EU háromoldalú találkozón vesz részt Emmanuel Macron francia elnökkel és Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével a párizsi Élysée-palotában (Fotó: Xinhua/AFP/Li Xueren)

– Erről tudni kell, hogy Kína arról már lemondott, hogy az Európai Bizottsággal jusson valamiféle dűlőre – mondta a szakértő. 

Az ázsiai ország ezért tagállami szinten próbálja az érdekeit érvényesíteni, ezért Hszi Csin-ping nem az EU-ba látogatott el, hanem Franciaországba, Szerbiába és Magyarországra, és lehetővé tette, hogy Franciaországban létrejöjjön egy találkozó az Európai Bizottság elnökével is

– emlékeztetett Saját Gergely.

A magyar–kínai szorosabb partnerség Orbán Viktor és Hszi Csin-ping közös sajtónyilatkozatában is megjelent, amelyben a kínai elnök úgy fogalmazott: „Kína közös fejlődést és prosperitást kíván élvezni Magyarországgal. Hiszem azt, hogy a közös erőfeszítések segítségével mindkét fél részéről mind Kína, mind pedig Magyarország fényesebb jövő elé tekint.”

Borítókép: Hszi Csin-ping kínai elnök Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel tárgyal Budapesten, 2024. május 9-én (Fotó: Xinhua/AFP/Xie Huanchi)
 


 


 


 


 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.