Fontos a DK-s kerületek vezetőinek a Czeglédy és Társai Ügyvédi Iroda

Nem tartják etikai szempontból aggályosnak a DK-s vezetésű kerületi önkormányzatok, hogy olyan ügyvédi irodával állnak szerződésben, amely névadójának kamarai tagságát nemrégiben felfüggesztették. A hatmilliárdos költségvetési csalással megvádolt Czeglédy Csaba lapunkkal közölte: továbbra is munkaviszonyban áll az ügyvédi irodával.

2020. 11. 06. 5:45
null
A gesztusokból is látszik: a DK elnöke és a baloldal is lekötelezettje a vádlottnak Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Láthatóan nem zavarja a Czeglédy és Társai Ügyvédi Irodával szerződésben álló önkormányzatok DK-s vezetését, hogy az iroda szintén Gyurcsány-párti névadójának, a hatmilliárd forintos költségvetési csalással vádolt Czeglédy Csabának a Vas Megyei Ügyvédi Kamara felfüggesztette a kamarai tagságát. A XI. kerületet vezető László Imre hivatala lapunk kérdésére azt hangsúlyozta, hogy Újbuda önkormányzatának nem Czeglédy Csaba ügyvéddel, hanem az említett ügyvédi irodával van szerződése. Tehát az etikai szempontok figyelembevétele helyett csak technikai megközelítésben reagáltak a kamarai döntésre, így azt hangsúlyozták, hogy az nem lehetetleníti el az együttműködést, mivel az ügyvédi irodában több jogvégzett ember is dolgozik. A szintén DK-s Niedermüller Péter vezette erzsébetvárosi önkormányzat is hasonló választ küldött a Magyar Nemzet megkeresésére:

„az iroda működésére – tudomásunk szerint – semmilyen hatással nincs a kamara döntése, munkáját továbbra is el tudja, és el fogja látni a szerződésben foglaltak szerint”.

A jelenleg szombathelyi önkormányzati képviselőséget viselő Czeglédy Csaba is válaszolt lapunk témában feltett kérdéseire, s azt hangsúlyozta, hogy az önkormányzatok nem személy szerint rá bízták a feladatokat, hanem a jogi személy ügyvédi irodára, amellyel egyébként jelenleg is munkaviszonyban áll. Továbbá szavai szerint a kamara az ügyvédi tevékenység gyakorlása vonatkozásában függesztette csak fel nem jogerős döntésében, ami azt jelenti, hogy

bár ügyvédi tevékenységet nem végezhet, de betölthet a végzettsége szerinti munkaköröket.

– Munkaviszonyban állhatok a jog- és államtudományok doktoraként, valamint szakvizsgázott jogászként. Tehát minden olyan jogi feladatot elláthatok, ami nem ügyvédi tevékenység gyakorlása – fogalmazott. Hozzátette: megfellebbezte a kamara elsőfokú hatósági döntését, és amennyiben másodfokon is hasonló – szerinte törvénysértő – döntés születik, bírósághoz fordul. Arra a kérdésre, hogy személy szerint milyen díjazásban részesült a két önkormányzati kontraktusból, a 2021 januárjában esedékes vagyonnyilatkozatát ajánlotta figyelmünkbe.

A szombathelyi önkormányzati képviselő, Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára
Fotó: Havran Zoltán

Már az is nagy port kavart korábban, hogy a DK-s vezetésű önkormányzatok éppen a Gyurcsány-párti politikus nevét viselő ügyvédi irodával kötöttek szerződést, mivel amellett, hogy a szokásosnál nagyobb összegről szólnak a kontraktusok – Niedermüllerék pél­dául 29 millió forint értékben szerződtek, és öt hónap alatt csaknem 14,5 millió forintot fizettek ki 387 óra munkáért –,

Czeglédy és húsz társa ellen jelenleg is eljárás folyik.

A terheltek ellen tavaly februárban emeltek vádat költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt. Az ügy legutóbbi tárgyalási napja októberben volt.

Mint ismert, a vádirat szerint Czeglédy Csaba, mint a szombathelyi székhelyű Human Operator Zrt. igazgatóságának elnöke és tényleges ügyvezetője, a 2011. évtől kezdődően olyan bűnszervezetet hozott létre, amelynek célja a döntően diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó részvénytársaság adófizetési kötelezettségének csökkentése általános forgalmi adó adónemben, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt. A bűnszervezet a 2011 és 2017 közötti időszakban összesen több mint 6,2 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.