Fülöp József: Több szabadságot hoz a modellváltás

Kollektív szerződéssel védi meg dolgozóit a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, hogy egyetlen munkavállaló se járjon rosszabbul az intézmény fenntartóváltása után. Fülöp József rektor arról beszélt a Magyar Nemzetnek, hogy az alapítványi működtetésben sem sérülhet a művészeti szabadság, a legfontosabb oktatási és tudományos döntéseket pedig ezentúl is az egyetem szenátusi testülete fogja meghozni. Várhatóan bővül a képzési paletta is, a klasszikus alap- és mesterszakok mellett ráadásul gyorsabban elvégezhető, rövidebb ciklusú képzések indítását is tervezik.

Csókás Adrienn
2020. 06. 25. 6:30
null
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemnek az egykori és a jelenlegi rektora is kuratóriumi tag lett Fotó: Andras Eberling Forrás: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem veszélyezteti az egyetemi autonómiát és a művészeti szabadságot a működési modellváltás. A változásokat mi magunk kezdeményeztük még 2015-ben – mondta a Magyar Nemzetnek Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) rektora. Az intézmény egyike azoknak az egyetemeknek, amelyek augusztustól kikerülnek az állami körből, és vagyonkezelői alapítvány fenntartásában folytatják működésüket. Ez a sors vár többek közt a Színház- és Filmművészeti Egyetemre is (SZFE), amely hetek óta hangos akciókkal tiltakozik a lépés ellen, miközben a többi érintett ­egyértelműen előnyösnek ítéli a rá váró változást.

– A kultúra, a digitalizáció, a technológia fejlődése a művészeti és dizájnterületen is sok változást diktál, nekünk pedig alkalmazkodnunk kell a XXI. századi körülményekhez. Éppen ezért nálunk nem a fenntartótól jött a modellváltás igénye. Számunkra nem volt kérdés, hogy rugalmasabb működési formára van szükség – fogalmazott a rektor, aki a váltás egyik nagy előnyeként említette, hogy míg most évente tudják meg, hogy hány államilag támogatott ösztöndíjas helyet kapnak az aktuális tanévre, ezentúl több évre előre tudnak tervezni, hiszen hosszabb távú megállapodást kötnek az állammal.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemnek az egykori és a jelenlegi rektora is kuratóriumi tag lett
Fotó: Éberling András

– Fontos az is, hogy könnyebbé válnak a partneri együttműködések. A szigorú államháztartási megkötések ­miatt eddig nehezebben tudtunk kötelezettséget vállalni, ami bizony gondot okozott például a szellemi tulajdonok kezelésénél. Amikor a piaci partnerekkel valamilyen közös termékfejlesztésen dolgozunk, nem mindegy, ki hogyan részesül a javakból. Az egyetem tudományos, kutatási és innovációs képessége a várakozásaink szerint további lendületet vehet, hiszen nagyobb lesz az önállóságunk, s a MOME három pillérének, az Akadémiának, az Innovációs Központnak és a Technológiai Parknak egymást kiegészítő tevékenysége sokkal eredményesebb lehet, a MOME egésze hatékonyabban működhet – ismertette Fülöp József. A rektor szerint az oktatási és művészeti szabadság semmiképpen nem sérülhet, továbbra is megmarad az intézményben megszokott önkormányzatiság, a legfontosabb oktatási és tudományos döntéseket ezentúl is a szenátus testülete fogja meghozni. Jelezte: nem szűnnek meg a jelenlegi – egyébként rendszeresen túljelentkezéssel induló – szakjaik, sőt inkább a képzési paletta bővülése várható.

– A megváltozott környezet új lehetőségeket nyit meg, ezért nemcsak klasszikus alap- és mesterszakok indításában gondolkodunk, hanem további, gyorsabban elvégezhető, rövidebb ciklusú képzéseket is tervezünk – jegyezte meg. Az egyetemet fenntartó vagyonkezelői alapítványról Fülöp József elmondta, hogy a kuratórium tagjait már kiválasztották, csupa, a szakmából érkező szakembert, így például a testület tagjai közé beválasztották a MOME korábbi és jelenlegi rektorát is.

A modellváltással az oktatók és az egyetem más dolgozói közalkalmazotti státusból munkavállalói státusba kerülnek. Ez azonban Fülöp József szerint nem jár hátrányos következményekkel. Mint mondta, az egyetemen kollektív szerződés készült, az új működési rendben egyetlen munkavállalónak sem lehetnek a mostaninál rosszabb munkakörülményei. A szerződést várhatóan augusztus 1. előtt írhatják alá a felek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.