Fűtési szezon előtt is gyilkolt már a szén-monoxid

Már most vannak halálos áldozatai a rossz fűtési rendszereknek, figyelmeztetést adtak ki a tűzoltók

Végh Attila
Forrás: katasztrofavedelem.hu2020. 10. 29. 13:19
null
Érdemes szakemberrel ellenőriztetni a gázkészülékeket Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még el sem kezdődött igazán a téli fűtési szezon, máris vannak halálos áldozatai a rosszul beépített vagy eldugult fűtési rendszereknek, a hibás kályháknak. A tűzoltók attól tartanak, ha beköszöntenek a fagyok, még több baleset lesz, az emberek egy része nem készült fel megfelelően a fűtésre, nem ellenőrizteti a kéményeket, a gázüzemű fűtő-vízmelegítő rendszerek szellőztetését, a kályhák égésterének műszaki állapotát. A fővárosban kétszázötven rászoruló nagycsalád kap ingyenes füst-és szén-monoxid-érzékelőt térítésmentesen a katasztrófavédelemtől, november első hetében be is szerelik ezeket a műszereket a lakásokba.

 

Az elmúlt hétvégén a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint péntek este a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Napkor egyik családi házából négy ember került kórházba szén-monoxid-mérgezés miatt. Ugyanezen a napon Nyíregyházán egy családi házban keletkezett tűz, feltételezhetően a kályhából kipattanó parázs miatt. Az esethez riasztott tűzoltók oltás közben egy holttestet találtak. Vasárnap kora reggel a Baranya megyei Dencsházán egy családi ház melléképülete égett le. A tűzoltók az égő épületből egy embert kimentettek, de már nem lehetett rajta segíteni. Vasárnap délben Dunakeszin egy ikerház egyik lakása és melléképülete égett. A tűzoltók az épület bejáratánál egy embert találtak, aki belehalt sérüléseibe. Zalaszentmihályon három horgász vesztette életét, nem kizárt, hogy szén-monoxid-mérgezés miatt. A tűzvizsgálati szakértők elsődleges véleménye szerint mindegyik eset könnyen megelőzhető lett volna odafigyeléssel, a fűtési szezont megelőző karbantartással.

A katasztrófavédelem a rendőrséggel együtt mindegyik haláleset kapcsán vizsgálatot indított. Emellett az Országos Tűzmegelőzési Bizottság október 28-án füstérzékelőket és szén-monoxid-érzékelőket juttatott el valamennyi megyei katasztrófavédelmi igazgatósághoz. A katasztrófavédelem célja az, hogy az emberek aktívabban vegyenek részt a saját biztonságuk megteremtésében. A figyelemfelhívó kampányok, előadás-sorozatok és képzések mellett most ingyenes biztonsági eszközöket ajándékoznak a többgyermekes, rászoruló családoknak.

Nyolcszázötvenöt füstérzékelő és négyszáz szén-monoxid-érzékelő került ki a raktárból, hogy rövidesen már egy-egy család otthonában tegyen jó szolgálatot. A berendezéseket a területi tűzmegelőzési bizottságokon keresztül kapják meg a családok. Az elosztáskor a rászorulók szociális helyzetét, a veszélyeztetettséget és a családtagok számát vették figyelembe a szakemberek, a legtöbb érzékelőt a fővárosban osztják szét.

Fotó: Katasztrófavédelem.hu

 

2020-ban már 659 alkalommal riasztották a tűzoltókat szén-monoxid-mérgezés miatt, 251 ember szenvedett valamilyen mértékű mérgezést, és hét emberen már nem lehetett segíteni. Akkor keletkezik szén-monoxid, ha a nyílt égésterű vízmelegítő vagy fűtőeszköz működés közben nem kap elég levegőt. Ilyenkor mérgező szén-monoxid fejlődik, amely akár egy percen belül ölhet. Néhány egyszerű lépéssel megelőzhető a mérgező szén-monoxid kialakulása:

Évente egyszer szakemberrel kell ellenőriztetni a fűtőeszközünket!

Nem elég a szellőztetés, a nyílászárókba résszellőzőt is kell szereltetni, utat engedve a mérgező gáznak.

A kéményseprés ingyenes, mindenkinek élnie kell ezzel a lehetőséggel!

Egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelő életeket menthet!

Fotó: Katasztrófavédelem.hu

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.