Gazdaságpolitikai kihívás előtt állunk

Magyar Nemzet
2020. 02. 16. 16:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz éve, a posztkommunisták kormányzása után az ország a csőd szélén állt, míg tavaly a magyar gazdaság nőtt legjobban az egész kontinensen – Nem az IMF-ért, EU-s pénzekért kuncsorgó nép vagyunk. Mutassuk meg, hogy mi vagyunk a magyarok – mondta a miniszterelnök. Mivel a Washington és Brüsszel által kijelölt utak járhatatlanok voltak, kitaláltunk egy sajátot. – Kitaláltuk és meg is csináltuk – mondta, majd felidézte: létrehoztunk 850 ezer új munkahelyet, hazaküldtük az IMF-et, a családok támogatást és elismerést kaptak, a határon túli magyarokat összekötöttük az anyaországgal.

Tíz éve zajlik a vita, hogy miként értékeljék a gazdasági és társadalmi modellünket. Akkor a nemzetközi pénzvilág megszorításokat követelt, de mi nemet mondtunk, s hihetetlennek tűnő fejlődési pályát járt be az ország. A baloldal továbbra is hitelekből működtette volna az országot, amivel Soros György kezére játszották volna. Orbán Viktor emlékeztetett arra is, hogy Soros György az elmúlt három évtizedben háromszor akarta kifosztani az országot.

A miniszterelnök kijelentette: az utolsó tíz év volt a legsikeresebb az elmúlt száz év magyar történelmében. Elmondta: a gazdaság átlagban 2,8 százalékkal nőtt 2010-ig, a válságkezelés után már 3,5 százalékkal, úgy, hogy a külső és a belső pénzügyi egyensúly megmaradt. Csökkent a GDP-hez mért államadósság, a kereskedelmi egyenleg pozitív volt, és a társadalmi különbségek sem nőttek, a sérülékeny csoportokat – nők, alacsonyan képzettek, fiatalok – sikerült munkához juttatni. – A vagyoni alapú egyenlőtlenség az egyik legalacsonyabb az európai unióban – hívta fel a figyelmet a kormányfő.

Az általános adócsökkentés politikája bevált. 2019-ben minden idők legtöbb beruházásáról született döntés: 101 nagyberuházás 1700 milliárd forint értékben. Ezen érték hatvan százaléka keletről származott. Ennyit a keleti nyitás eredményéről – hangsúlyozta. Megdöntöttük az exportrekordot. Százmilliárd dollár felett jár az export, amely eddig a világon 35 országnak sikerült. Lakosságszámban a 94.-ek, de exportban a 34.-ek vagyunk. Gyógyszer-előállításban a 18., autógyártásban a 20. helyen állunk – sorolta hosszan Orbán Viktor. Akik a magyar pedagógusokat, oktatásunkat, szakképzésünket gyepálják, lehetnének mértéktartóbbak is. A gyárainkat vezető mérnökök a hazai oktatásból kerültek ki. Több tiszteletet a munkásoknak, több tiszteletet a mérnököknek és a pedagógusoknak. A magyarországi autóipar a jövőre készül fel, jelentősen emelkedik az elektromos autók aránya.

Mindeközben az európai gazdaság és az eurózóna megállt a növekedésben, 2020-ban legfeljebb mikroszkopikus méretekben nőnek. A magyar áruk 85 százaléka ezen országokba irányul. Az ő bajuk tehát a mi bajunk is. Viszont Németország ipari termelése jelentősen csökkent, míg a magyar öt százalékkal nőtt. 2020-ban egy igazi intellektuális és gazdaságpolitikai kihívás elé nézünk: képes lehet-e a magyar gazdaság nőni úgy, hogy az unió gazdasága nem nő? 2020-ban és az utána következő években erőinket a munkahelyek megőrzésére kell fordítani: ha munka van, minden van. A miniszterelnök úgy fogalmazott: adót kell csökkenteni, a kisvállalkozások adója és a munkabért terhelő adó csökkenni fog. A nyugdíjak értékét meg kell őrizni – jelentette ki a miniszterelnök.

Most az a feladatunk, hogy a nemzetet felkészítsük a ránk váró küzdelmekre. A magyarok jól tudják, hogy a próbatételek hozzátartoznak a nemzet életéhez. Azt akarjuk, hogy a magyarok gyarapodhassanak a saját hazájukban – szögezte le Orbán Viktor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.