Gerő András is elhatárolódik az ellenzéki összefogástól

A történész nem hajlandó olyan politikai szövetségre szavazni, amely szemérmetlenül utat enged a rasszizmusnak.

Forrás: PESTISRACOK.HU2020. 09. 06. 16:04
null
Gerő András Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár Gerő András történész is élesen elhatárolódik attól az MSZP, a Párbeszéd, a DK, az LMP és a Momentum alkotta ellenzéki összefogástól, amely az antiszemita és rasszista megnyilvánulásairól elhíresült Bíró László képviselőt jelöli a szerencsi időközi választásra.

A történész az Élet és Irodalom hetilapban közölt írásában felidézte, hogy az antiszemitizmusnak nemcsak a jobb-, hanem a baloldalon is vannak gyökerei, amely Karl Marxszal, a modern baloldaliság atyjával indult, aki maga is zsidó származású volt, de Rákosi Mátyásra, valamint Sztálinra is jogosan illeszthető az antiszemita jelző.

Brüsszel miért hallgat?

A brüsszeli bürokrácia csendben tudomásul vette, hogy a magyar ellenzék egy antiszemita, rasszista jelöltet állított egy időközi választáson – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A jobbikos Bíró támogatása a magát antirasszistának valló baloldaltól teljesen elfogadhatatlan

– véli a Habsburg Intézet vezetője, aki szerint most az történik – már nem először a baloldal történetében –, hogy „a politikai pragmatizmus érdekében szemet hunynak a rasszizmus felett, sőt ténylegesen támogatják azt, miközben hangosan hirdetik, hogy ők mindenfajta cigány- és zsidóellenességet elítélnek”.

Gerő hangsúlyozta:

„ha az ellenzék a szavazatok összeadásában gondolkodik, kérem, engem vonjanak ki.”

Hozzátette, nem hajlandó olyan politikai szövetségre szavazni, amely szemérmetlenül utat enged a rasszizmusnak.

Egyre bővül azok köre, akik elhatárolódtak a cigányozó és zsidózó jelölttől. Egyebek mellett Heisler András, a Mazsihisz elnöke, Somogyi Zoltán, a Political Capital alapítója, valamint Szél Bernadett, az LMP egykori társelnöke is azok között van, akik elfogadhatatlannak tartják Bíró indítását a szerencsi időközi választáson. Tamás Gáspár Miklós filozófus a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatában tűrhetetlennek nevezte, hogy az ellenzék nem léptette még vissza Bírót, és otthonmaradásra szólította fel a szerencsi ellenzéki szavazókat. Szanyi Tibor, az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom alapítója pedig egyenesen nácinak nevezte Bírót, aki helyett alternatív baloldali jelöltet állítottak Tóth Ádám személyében. Hont András publicista pedig a Hvg.hu egyik podcastjében, az egyéni körzetekben állított közös ellenzéki listával kapcsolatban vélte úgy, hogy a „Fidesz legyőzéséhez semmi köze annak, amit az ellenzék csinál”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.