Gulyás Gergely: A végleges megoldást az oltások jelentik

Az elmúlt napokban egyértelműen Magyarországon oltottak a leggyorsabban az Európai Unióban. A kormány azt ígéri, az év első felében mindenki megkapja a vakcinát – hangzott el csütörtökön a kormányinfón.

Magyar Nemzet
2021. 03. 11. 10:52
GULYÁS Gergely
Gulyás Gergely elmondta, Európa-bajnokok vagyunk az oltások terén. Fotó: Balogh zoltán Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az adatok azt mutatják, hogy a harmadik szakaszban van a járvány, tegnap több mint nyolcezer fertőzést regisztráltak, és a harmadik hullám a második hullám legnehezebb napjainál is nehezebb lehet – mondta Gulyás Gergely a kormányinfón, és arra kérte az állampolgárokat, tartsák be az intézkedéseket, mert csak a kontaktusszám csökkentésével fékezhető meg a vírus.

A hosszú távú megoldást az oltások jelentik. Ezen a területen jó hírek vannak, a beoltottak száma egymillió-százötvenezer fölött van, és 327 ezren már a második oltást is megkapták. Az átoltottság ezzel az EU-ban a második legmagasabb, és az elmúlt napokban egyértelműen mi oltottunk a leggyorsabban az unióban.

 

– tájékoztatott a miniszter. Gulyás Gergely elmondta, hogy lakosságarányosan már több mint négy százalék a beoltottak aránya. –Több százezer idős még nem regisztrált, annak ellenére, hogy a legtöbb regisztrált az idős korosztályból került ki – folytatta, hozzátéve: a tiszti főorvos azoknak is levelet fog írni, akik még nem jelentkeztek.

Gulyás Gergely arra kéri a baloldalt és különösen Gyurcsány Ferencet, hogy ne veszélyeztesse a magyar embereket a kínai oltás ellen történő hergeléssel.

– Az oltásból ne csináljunk politikai kérdést! – húzta alá.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a magyar emberek több mint ötven százaléka kéri az oltást, Európában ez az arány hetven százalékhoz közelít.

Senkit nem hagy az út szélén a kormány

Gulyás Gergely a gazdaságról azt mondta, Magyarországon az elmúlt héten hatályba lépett intézkedések sokaknak jelentenek nehézséget. Ebben a helyzetben a kormány

egyértelművé tette, hogy senkit nem hagynak az út szélén, és a bértámogatást minden bezárással érintett területre kiterjesztették.

A miniszter elmondta, hogy egész márciusra biztosítják az ötvenszázalékos bértámogatást, és a bérleti díj fizetése alól is mentesülnek a szolgáltatók, ha állami vagy önkormányzati helyiséget bérelnek. – A munkát terhelő járulékokat is elengedik – fejtette ki Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökség vezetője elmondta, a bértámogatásokat továbbra is időben folyósítják. Mintegy 51 milliárd forint a megítélt támogatások összege, és 99 százalék fölötti arányban fizették már ki ezeket. A miniszter mindenkit arra kért, tartsák be a járványügyi szabályokat.

Gulyás Gergely elmondta, bízhatunk benne, hogy a járvány utolsó szakaszában vagyunk, és már van eszközünk a vírus legyőzésére.

A miniszter egyúttal reményét fejezte ki, hogy húsvétig minden idős embert be tudnak oltani, majd utána azokat a fiatalokat is, akik igénylik az oltást. Kitért arra is, hogy eddig félmillióval több embert oltottak be a keleti vakcináknak köszönhetően.

Politikai hangulatkeltés a DK-tól

A miniszter a Magyar Nemzet kérdésre közölte, hogy

a DK nem létezett még, amikor a baloldal a külhoniak ellen ágált, például a tragikus 2004-es népszavazáskor, amit akkor is Gyurcsány vezényelt. A DK nem azért ágál, hogy ne kapjon senki jogosulatlanul oltást, hanem azért, hogy a karantén idején felgyülemlett feszültséget hergelésre és politikai haszonszerzésre használja fel.

Gulyás Gergely szerint azoknak a feladata a baloldali feddhetetlenségi nyilatkozat megállapítása, akik ezt létrehozták. Czeglédy Csaba például jogerősen el lett ítélve, mégis elindul a baloldali előválasztáson.

Kitért arra is, hogy a lisszaboni szerződésnek megfelelve Magyarország szeretne normális kapcsolatokra törekedni.

A vírus elleni védekezés ügyében a lehető legjobb viszonyra törekszik Magyarország az Európai Unióval.

A Moderna-vakcina rendeléséhez kapcsolódó álhírekre reagálva arról tájékoztatott Gulyás Gergely, hogy a magyar kormány nem utasított vissza vakcinát, csak az év második felére vonatkozó megrendelések még nincsenek napirenden.

– Nem a lojális együttműködés elve szerint járt el, ezért az Európai Bizottság legalább egy elnézéskéréssel tartozik Magyarországnak. Emiatt is szükséges a szerződések nyilvánosságra hozatala – állapította meg a miniszter.

Beszámolt arról is, hogy az orosz és a kínai vakcina ára nyilvános:

a Szputnyik ára 17 euró, a kínai oltóanyagból egy adag 31,50 euró, a két oltás 60 euró.

Az uniós vakcinák árait az Európai Bizottság hozhatja nyilvánosságra.

– Tudtuk azt, hogy a családtámogatási rendszer a jelenlegi formájában a legnagyobb támogatást adja, amelynek a további biztosítéka az, hogy a jelenlegi kormány maradjon hatalmon. A baloldal ezeknek a támogatásoknak az elvételében érdekelt – közölte a miniszter.

A miniszter elmondta: a családtámogatások megmaradásának garanciája a jelenlegi kormány hatalmon maradása

Nem látunk március 22-nél távolabbra

Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy a kormány egyelőre két hétre döntött a bezárásokról. – Most március 22-nél távolabb nem látunk, a további intézkedéseket majd a következő kormányülésen tárgyaljuk meg – mondta.

– Szakértők szerint hatvan-hetven százalékos átoltottságnál érhetjük el a nyájimmunitást, de ehhez még kell oltani – folytatta Gulyás Gergely, és hozzátette:

ehhez ötmillió beoltottra van szükség.

A miniszter arról is beszélt, hogy nagy eredmény, hogy teljes konszenzus volt az egészségügyi béremelésről a parlamentben. – Milliós fizetésemelés is lehet az orvosoknál, és megszűnik a hálapénz – vélekedett Gulyás Gergely, emlékeztetve:

az orvosok több mint 96 százaléka aláírta az új jogviszonyra vonatkozó szerződést.

727 olyan orvos van, aki nem írta alá a kontraktust, de azóta több mint négyszázan megtették ezt. Összesen mintegy háromszáz olyan orvos lehet, aki nem fogadta el az új jogviszonyt. A miniszter kifejtette, hogy

az oltási tervért a kormány felelősséget vállal, a szakmai kérdésekben pedig a szakemberek véleményét követik.

Egyértelműen a legidősebbekre a legveszélyesebb a vírus, és ezért csak kevés kivétellel nem ők kapják meg először az oltást. Gulyás Gergely elmondta, az operatív törzs javaslatára oltják előbb az időseket.

A szóbeli érettségi még bizonytalan

Az érettségi vizsga kapcsán közölte: az írásbeli május 3-án kezdődhet, a szóbeli pedig júniusban. A szóbeli érettségi körülményei ugyanakkor még nem láthatók.

Az érettségizőket a 18 évesekre vonatkozó vakcinaszabályok szerint csak Pfizer-vakcinával lehet beoltani; erre még nem született döntés.

A tavalyi vírushelyzetben az érettségit sikerült lebonyolítani. Az idei időpontokkal kapcsolatban azt reméli a kormány, hogy addigra az átoltottság is magasabb lesz, és a harmadik hullámot is legyőzzük. Az érettségi vizsgák konkrét formájáról a majdani fertőzöttségi helyzet szerint születik majd döntés.

A kormánytagok és az operatív törzs oltása is megkezdődött, Gulyás Gergely elmondta, ő Szputnyik-vakcinát kapott.

A miniszter kitért rá: Matteo Salvinival és a lengyelekkel egyeztettek már egy európai jobboldali párt létrehozásáról. Azt is hozzátette: szélsőségekkel nem működnek együtt. Salvini fontos szövetséges, megmutatta, hogy a tengeren is meg lehet védeni a határokat, és a lengyelekkel is kiváló a kapcsolat.

Egyelőre a kormány nem a néppárti kilépéssel, hanem a vírus elleni védekezéssel van elfoglalva.

A miniszter azt is kifejtette, hogy a virágboltok március 22-ig nem nyithatnak ki. Ez alól csak a nőnap volt kivétel.

Félmilliós pluszt jelentettek a keleti vakcinák eddig

– Nem igaz, hogy az elmúlt hétvégén nem volt tömeges oltás, hiszen csaknem kétszázezer embert oltottak be. Magyarországon adtuk be a közelmúltban a legtöbb vakcinát az unióban – hangsúlyozta Gulyás.

– 74 ezerből 16 ezren eddig megkapták az AstraZeneca vakcinát, és ötszázezerrel több vakcinát tudtunk beadni, mert – nem hallgatva a baloldalra – nemcsak nyugati, hanem keleti oltóanyagot is lekötöttünk

–, majd emlékeztetett arra is, hogy tavaly decemberben négyszázezren dolgoztak távmunkában, azaz százötvenezerrel többen, mint az azt megelőző egy évben. – A munkáltató 17 ezer forinttal járul hozzá a munkavállaló költségeihez – tette hozzá.

– A kismamák szülész-, illetve nőgyógyászválasztásánál a kormány szempontjai egyértelműek és világosak. A hálapénzt sikerült kiirtani az egészségügyből, de biztosítani kell, hogy mindenki annál az orvosnál szülhessen, akinél akar – húzta alá kérdésre válaszolva a miniszter.

– Azok a hírek valótlanok – folytatta –, melyek szerint nem lehetséges, hogy egy magánorvos bemenjen egy kórházba az általa gondozott várandós anya szüléséhez, ezt az Emmi fogja koordinálni. Március elsejével történt meg a magánegészségügy és a közegészségügy szétválasztása, az ezt megelőzendően elkezdett kezelések alapján egyértelmű, hogy az orvosok a szülést megelőző gondozások helyén vezethetik le a szülést – közölte.

Az új szabályozás Gulyás Gergely szerint minden tekintetben tisztább helyzet lesz, hiszen az államilag finanszírozott egészségügyből kivezette a paraszolvencia rendszerét. A szülészet terén volt a legnagyobb a probléma, de ez nem jelenti azt, hogy a szülés előtt álló nők jogai csökkennének.

Tisztelettel várják Ferenc pápát

A miniszter beszámolt arról is, hogy Ferenc pápa látogatásával kapcsolatban megkezdődtek a tervezések, a biztonsági intézkedések. Azt még nem lehet tudni, hogy találkozik-e a pápa és a kormányfő, illetve hogy ezeknek a találkozásoknak mi lehet a témája. – Tisztelettel várjuk Magyarországra a Vatikán képviselőit – mondta Gulyás, aki szerint

álhír, hogy a hazánkba érkező vakcinák hatvan százalékát nem adták be.

Kizárólag az ellenőrzés alatt álló oltóanyagokat nem alkalmazzák egy ideig, de a bevizsgálás után egyből beadják azokat is. Emellett minimális mennyiséget tartanak vissza a második oltásokhoz. – Mivel már sok vakcina érkezik, kevés vakcina vár beadásra – mondta Gulyás Gergely.

A miniszter arról is beszélt, hogy

a jelenlegi főpolgármester leállította a több kerületet összekötő kerékpárút fejlesztését, de a kormány uniós forrásból megmenti a projektet.

Egy úgynevezett lineáris parkot hoznak létre, valamint egy Soroksárt Csepellel összekötő gyalogos-kerékpáros hidat is építenek. – Ez a budapesti kerékpárosoknak hasznos fejlesztés lesz – mondta a miniszter.

– A magyarországi árfolyam stabilizálásáért a jegybank felelős, jó eséllyel az infláció a normális keretek közt marad – felelte a vonatkozó kérdésre. – Reméljük, hogy a háromszázalékos infláció plusz-mínusz egy százalék tartható lesz – mondta a miniszter.

Gulyás Gergely újságírói felvetésre úgy fogalmazott, jó kérdés, hogy a baloldalnak hol van a határ a kormánypárti képviselők, miniszterek fenyegetésében. Gulyás arra kéri az ellenzéket, hogy ne ezekben a hónapokban hergeljék az embereket, hiszen ez méltatlan a pártokra és az Országgyűlésre nézve is. – Helyette fordítsák inkább az energiájukat a járvány elleni közös védekezésre – mondta.

A kormány visszautasítja, de a választási kampányban majd megvitatja a baloldal jogállamisággal kapcsolatos vádjait. – Az ellenzék nyilatkozatai nem a demokratikus megegyezést és a jogállami vívmányok megtartását tükrözik – vélte Gulyás.

Kérdésre válaszolva Gulyás közölte azt is: a Nyugat-Balkán gyengesége vonzza az embercsempész-maffia tagjait. – Az unió bővítésének az érdeke, hogy Szerbia tagsága valósággá váljon. A szándék megvan, francia és holland akadály miatt ez most lelassult, de Magyarország ezért dolgozik, mert azzal természetesen könnyebb lenne a határvédelem, a migrációs nyomás kezelése. A gondolkodás- és a kulturális terror érvényesítése ezen a téren is káros. Az emberi méltóság sérthetetlen, ezt az EU tagállamainak garantálnia kell, de amit az EU ki akar követelni a tagállamoktól és a tagságra törekedő államoktól a genderpolitika, az LMBTQ témakörében, az nem azonos ezzel – közölte a miniszter.

Úgy fogalmazott: nincs jelentősége a jogállamisági vádaknak az Európai Unióban, mert azoknak semmi közük a tényekhez.

– Ezt rajtunk kívül a lengyelek, a csehek és most a szlovének is megtapasztalták, mert nem szimpatikusak a brüsszeli bürokratáknak – mondta a kormánypárti politikus. Gulyás Gergely elmondta, a magyar sajtó és a magyar bíróságok sem kevésbé függetlenek, mint a németek. A miniszter szerint arról van szó, ha valaki nem osztja a brüsszeliek gondolkodásmódját, akkor minden alapot nélkülöző vádakat hoznak fel ellene.

A miniszter arról is beszélt, ha megkapják a Johnson & Johnson vakcinák az engedélyt, akkor azok a gyártás sebességének megfelelően érkeznek majd hazánkba.

Ebből a vakcinából csak egy oltást kell beadni, és összesen négymillió-háromszázhatvanezer darabot kötöttünk le belőle.

A járványügyi korlátozások kapcsán a miniszter jelezte: a versenyeket kizárólag zártkörűen lehet megrendezni, ha szabadtéren zajlanak a sportesemények, akkor csak zárt kapuk mögött lehetséges a megtartásuk.

Módosíthatók a regisztrációkor megadott adatok

Az oltások kapcsán jelezte: akik módosították regisztrációs adataikat, azokat a háziorvosaik értesítik. A regisztrációs adatok módosítására az [email protected] e-mail címen van lehetőség.

Magyarországon nincs olyan beoltott, aki az első oltás után elhunyt volna. Olyan beteg viszont van, aki az első oltás után kórházba került. Az oltások megfelelő garanciát nyújtanak a védettségre, az oltás fertőzés esetén is lényegesen enyhíti a tüneteket.

Az oltási igazolvány az első oltás után mindenkinek automatikusan jár, függetlenül a vakcinától.

A nemzeti konzultációról szólva elmondta azt is, hogy az eddigi kitöltési arányok jók, sikeres a konzultáció, már több mint félmillió válasz érkezett be.

Arra kérik az Európai Bizottságot, tegyék lehetővé, hogy az uniós polgárok megismerhessék a vakcinák érkezésének ütemét. Gulyás Gergely emlékeztetett, a bizottság csak szavakban támogatja az átláthatóságot. Kérni fogják a bizottságot, hogy minden részletet hozzanak nyilvánosságra a vakcinaszerződésekről.

A miniszter arról is beszélt, hogy az adómentességet, a járulékkedvezményt és a bértámogatást minden ágazatra kiterjesztették, amelyek a járvány indokolta lezárások miatt nehéz helyzetbe kerültek.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta: messze van a jövő évi választás, de a kormány célja a választásokon a többség megszerzése.

Ehhez száz mandátum kell, ezt tűzik ki célul. Efölött minden ajándék.

A november 11-étől érvényes és március 8-ától két hétre szigorított lezárás a miniszter szavai szerint 0,1 százalékkal mérsékli a várt gazdasági növekedést hetente.

Gulyás Gergely az álláskeresőkről elmondta, hogy tervezik az ő támogatásukat is, de tekintettel kell lenni a piaci igényekre. A szakképzésekre sokat fordított a kormány azért, hogy minél többen egyre nagyobb eséllyel jussanak álláshoz.

tízezerrel is nőhet a kórházban ápoltak száma

Közölte: a magyar kórházakban – ha szükséges – a kórházi főigazgatóság dönthet az átvezénylésekről.

– Jelenleg 8329 beteg van kórházban, 911 fő pedig lélegeztetőgépen. A koronavírusos betegeknek 13 244 kórházi ágy és 1918 lélegeztetőgép áll a rendelkezésére a fertőzés erősödése esetén. A humán kapacitás is biztosított, de a következő hetekben akár tízezerrel is nőhet a betegek száma.

A magánegészségügyi ellátásban dolgozók is be tudnak kapcsolódni a vírus elleni védekezésbe, nehéz hetek várnak az orvosokra és az ápolókra – fogalmazott. – A kórházigazgatók adják meg a felmentést az egészségügyi jogviszony alóli munkavégzésre. Van lehetőség másodállásra, de a nyolcórás munkaviszonyt meg kell tartani – mondta a miniszter.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely közölte: indokolt lehetővé tenni, hogy a lakók megvásárolhassák önkormányzati tulajdonban lévő, műemléki védettségű lakásukat, de ezután is érvényesülnie kell a műemlékvédelmi szempontoknak. A miniszter arról is beszélt, hogy dolgoznak már egy erre vonatkozó törvényjavaslaton, de a kormány azt még nem tárgyalta.

A kormányinfón elhangzott az is, hogy

több mint hétezer oltópont van hazánkban, így egy nap alatt körülbelül kétszázezer embert tudunk beoltani.

Az uniós vakcinabeszerzések miatt azonban ez a szám egyelőre nem növekszik, a miniszter azonban abban bízik, hogy ez is megváltozik az idő haladtával.

A kormány azért nem döntött februárban a szigorításról, mert a 444.hu által kérdezett időpontban a baloldal még nyitást követelt, ehhez képest a kormány felelősségteljes döntést hozott: a fertőzés adatainak romlásakor avatkozott közbe a korlátozó szabályokkal. – A népegészségügyi központ minden nap nyilvánosságra hozza a koronavírus-járvány adatait vidéki és budapesti bontásban, ezeket az adatokat kapja meg az operatív törzs is – mondta.

– Tavasszal gondot jelentett, hogy nem volt megfelelő teherszállító repülőgépe hazánknak – mondta a miniszter. – Ezért vettek egy Airbus gépet, amit a Wizz Air üzemeltet. Ebben a beszerzésben nem volt közbeszerzés. A cég központja Magyarországon van, a menedzsment magyar, ezért indokolt, hogy ők üzemeltessék ezt a fontos gépet – tájékoztatott a döntés indokairól.

Szentkirályi Alexandra zárásként elmondta, hogy

a március 15-i ünneplés idén elmarad. Csak az ünnepélyes zászlófelvonást tartják meg reggel nyolckor a Kossuth téren. A Kossuth-díjak és a Széchenyi-díjak átadását későbbre halasztják, de a díjazottak névsorát nyilvánosságra hozzák március 15-én.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.