Gulyás Gergely: A rákos betegek ellátása nem szenvedhet hiányt

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a koronavírus-járvány akár december elején is tetőzhet.

Csókás Adrienn, Csekő Imre
2020. 11. 19. 10:54
GULYÁS Gergely
Budapest, 2020. szeptember 11. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. szeptember 11-én. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón elmondta, a kabinet tegnapi ülésén értékelték a járványügyi helyzetet, majd arra kérte a sajtót, figyeljenek a fontos és adatokon alapuló tájékoztatásra. Ezt a baloldali sajtóban tegnap megjelent álhírek miatt tette, és hangsúlyozta, nem fordul elő olyan, hogy a kormány előzetesen ne számolna be valamilyen meghozott intézkedésről.

Álhírnek minősítette az Index és a HVG tegnapi cikkeit,

amelyekben arról írtak, hogy karácsony és szilveszter idején is érvényben lesznek a jelenlegi járványügyi intézkedések. Lehetőleg előbb kérdezzenek, és utána írjanak cikkeket kérte az újságírókat Gulyás Gergely, aki az álhírek terjesztésével lebukott Korózs Lajos (MSZP) kapcsán megjegyezte: a baloldali politikus által irányított népjóléti bizottság nem tudja ellátni a feladatait.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatóján

Már decemberben tetőzhet a járvány

A tárcavezető hangsúlyozta: december 11-ig érvényesek a mostani szabályok, és a kormány tájékoztat mindenkit az esetleges döntéseiről. A miniszter a Magyar Nemzet járványügyi szigorításokat firtató kérdésére leszögezte: a jövő szerdai kormányülésen ismét értékelik a pandémiás helyzetet, és hoznak újabb járványügyi intézkedéseket, már amennyiben szükség lesz rá. Hozzátette:

kéthetente értékelik a döntések eredményeit,

hiszen nyolc-tíz nap kell legalább, hogy látni lehessen, hatékonyak-e az intézkedések. – Radikálisan javuló eredményeknek kell születniük járványügyben, hogy enyhítésekről lehessen beszélni – fogalmazott a tárcavezető, hozzátéve: az osztrák szigorítások egyelőre nem érintik a magyar ingázókat. Szavai szerint a járvány tetőzésére december elejétől január végéig különböző prognózisok vannak. Egy másik kérdésre a miniszter közölte: a távolságtartást biztosító üzletek lehetnek nyitva, és a kaszinók ilyennek minősülnek, de azokat is hét órakor be kell zárni.

Folyamatos a rákos betegek ellátása

A pandémiás helyzetről szólva Gulyás Gergely kiemelte: a fertőzöttek száma rohamosan nő, az elhunytak száma pedig a tavaszi számokhoz képest rendkívül magas, de a megfeszített egészségügyi munkának köszönhetően a fertőzöttek számához képest javult a mortalitási arány. Hangsúlyozta, hogy az egészségügyi rendszer képes kezelni a helyzetet.

– A rákos betegek ellátása nem szenvedhet hiányt vagy késedelmet a járványhelyzet miatt.

A kemoterápiás kezelések ugyanakkor valóban elmaradhatnak a koronavírusos betegek esetében, de ilyenkor nem kapacitáshiány miatt történik a halasztás, hanem azért, mert az onkológiai betegséggel küzdőkre fokozott veszélyt jelenthet a kemoterápia, hiszen mind a kezelés, mint a betegség nagyon legyengíti a szervezetet. 580-an vannak ma intenzív ágyon, és 1900 körül van a szabad kapacitás, ami tovább bővíthető – fejtette ki Gulyás Gergely. Szavai szerint a nem intenzív ágyakból is több mint 12 ezer áll rendelkezésre, s egyelőre az egészségügy képes kontroll alatt tartani a járványt. Közölte: a koronavírus.gov.hu oldalon technikai okokból eddig csak a PCR-tesztek vannak fönt, hamarosan lehetőség lesz az antigén tesztek feltüntetésére is. – 24-48 órán belül, a kórház jelentése alapján, megjelenik egy elhunyt a statisztikákban – mondta Gulyás Gergely, aláhúzva, hogy három-négy napon belül minden elhunyt biztosan szerepel a statisztikában. A miniszter azt is hangsúlyozta: az ország egészében jelen van a fertőzés, minden nagyobb településen vannak betegek, az osztrák határ mentén pedig fokozott óvatosság indokolt a napi szintű ingázás miatt.

Több mint 12 millió lekötött vakcina

A vakcinák kapcsán a politikus ismertette: az a cél, hogy a kormány a lehető leghamarabb szerezze be a hatásos, orvosilag ellenőrzött oltóanyagot. Ennek érdekében hazánk minden szóba jöhető fejlesztővel tárgyal, amerikaiakkal, izraeliekkel, kínaiakkal és az oroszokkal is. Gulyás Gergely azt is közölte, hogy: az Oxfordban fejlesztendő vakcinából 6,5 milliót kötött le Magyarország, ami 3 millió 270 ezer adagot jelent, mivel fejenként két oltást kell beadni. – A Janssen Pharmaceutica vakcinája a harmadik engedélyeztetési fázisban van ebből 4 millió 360 ezer adagot kötöttünk le. A Pfizer 94 százalékos hatékonyságúként reklámozott oltóanyagából pedig 4 millió 439 ezer adagot rendeltünk – sorolta a miniszter. Rámutatott:

csak ennél a három cégnél mintegy 12 millió adag oltóanyagot kötött le hazánk

– 36 milliárd forint értékben – és ebben még nincsenek benne a kínai és orosz vakcinák. Kérdésre a tárcavezető azt is közölte: jelenleg hét-nyolc vakcina van a harmadik tesztelési fázisban. Ha ezek közül bármelyik Magyarországon elérhető lesz, az biztosan önkéntes és ingyenes lesz. Az orvosi béremelést érintő kérdés kapcsán a miniszter megjegyezte:

a soha nem látott mértékű fizetésemeléshez olyan észszerű szabályok kapcsolódnak, amelyek garantálják, hogy ne sérüljön az ellátás biztonsága.

– Az a cél, hogy aki teljes munkaidőben dolgozik, az ebben a nyolc órában valóban rendelkezésre is álljon az állami ellátásban. Ezen túlmenően nem akarjuk korlátozni, hogy érintettek másodállást is vállalnak-e – fogalmazott.

Gulyás Gergely ismertetése szerint az egészségügyi, szociális és oktatási intézményekben önkéntes lesz tesztelés, amely a holnapi napon veszi kezdetét a szociális intézményekben, míg az óvodákban, iskolákban, bölcsődékben hétfőn indul. A tesztelést a kormányhivatalok fogják megszervezni összesen 15 ezer feladat ellátási helyen. 191 ezer ember teszteléséről kell gondoskodni, ezt a feladatot körülbelül ezer, kétfős csapat látja el. Bevonják az orvostanhallgatókat is. Egy csapat három helyen tesztel naponta.

Nem engedünk a zsarolásnak

Gulyás Gergely kitért arra is, hogy a kirendelés alapján dolgozó orvosok és ápolók a szokásos fizetésüknél ötven százalékkal magasabb munkabérre jogosultak. – Ilyen helyzetben, amikor erejüket megfeszítve dolgoznak a betegek legmagasabb szintű ellátásért, elfogadhatatlan, hogy ne kapják meg ezt a pluszpénzt – mondta, hozzátéve: ha előfordult olyan eset, hogy valamelyik érintett nem kapta meg a neki járó összeget, azt ki fogják vizsgálni és fegyelmi következményeket von maga után a hiba.

A Brüsszellel folytatott vita kapcsán Gulyás Gergely elmondta,

Magyarország elfogadhatatlannak tartja jelenlegi formájában az uniós költségvetést, és az Új nemzedék alapot, hiszen olyan feltételekkel kötötték össze ezeket, amelyek rendkívül veszélyesek hazánk számára.

Mint rámutatott, nem világos jogállami kritériumokról beszélnek az EU-ban, hiszen azokat tekinti Brüsszel jogállamnak, akik beengedik a bevándorlókat, s az unió zsarolással akarja elfogadtatni a migrációt, az azt elutasító államokkal. A jogállami viták – folytatta – maguk is a bevándorlással kezdődtek, korábban mindenki egyetértett abban, hogy a hetes cikkely szerinti eljárás vonatkozik a jogállamisági kérdésekre.

Kérdésre válaszolva a miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy eddig soha nem akarták az unióban a pénzügyi kifizetéseket más ügyekkel összekötni. – Magyarország minden korrupcióellenes igényt támogat, a kormány lényegesen szigorúbb antikorrupciós szabályokat is elfogadna. Nem igaz, hogy ez a probléma. Magyarország azt nem hajlandó elfogadni, hogy jogállamisági kritériumokkal kössék össze a kifizetéseket – fogalmazott a miniszter, emlékeztetve: Magyarország minden komoly kérdésben alávetette magát az Európai Bíróság döntéseinek, s példaként a tranzitzónákat említette. Donald Tusk 2018-as nyilatkozatát idézve kijelentette: akkor még kockázatos, rossz irányba mutató lépésnek tartotta a jogállamiság és a pénzügyi kifizetések összekötését. Szavai szerint ennek értelmében Tusk a magyar kormány álláspontját képviseli. – A kormány akkor állhat el az uniós vétótól, ha a politikai döntéseket továbbra is a demokratikusan megválasztott kormányok hozhatják meg az unióban – összegzett Gulyás Gergely és emlékeztetett: a miniszterelnök múlt héten több államfővel is tárgyalt, a francia elnökkel és a német kancellárral is. A miniszter arra is emlékeztetett, hogy

Janez Jansa szlovén államfő az uniós vezetőknek küldött levelében a magyar–lengyel álláspontot támogatta.

Stabil a gazdaság

Gulyás Gergely mindenkit biztosított, hogy

hazánk pénzügyileg biztos lábakon áll.

– Az uniós költségvetést előbb-utóbb elfogadják, és ha nincs megállapodás, az eddig elfogadott költségvetés számai alapján mennek tovább a pénzügyek. Az unióban az eddig finanszírozott programokra így lenne pénz – mondta a tárcavezető. Mint kifejtette: hazánk önállóan is kedvezően tud hitelt felvenni, ezért nekünk az EU-val való közös eladósodás nem sokat jelent. – Ha a németekkel együtt veszünk föl hitelt, nulla százalék körül lesznek a kamatok, egyedül pedig fél százalék – mondta a miniszter, aki nyomatékosította, hogy nem szorulunk rá közös hitelfelvételre. Felidézte:

a kormány múlt héten is döntött adócsökkentésről, s ha újabb ilyen döntések születnek, a nyilvánossággal is megismertetik őket.

– Van javaslat a Kereskedelmi és Iparkamarától az iparűzési adó csökkentésére és eltörlésére is. Ha ilyen döntést hozna a kormány, ismertetni fogják a nyilvánossággal – felelte egy kérdésre a miniszter. Arra is kitért, hogy azért nem ingyenes az autópálya-matrica a járvány alatt, mert a többség nem autópályán jár dolgozni, így a járvány terjedését az nem akadályozná, mint a tömegközlekedést tehermentesítő ingyenes parkolás.

 

Ismét támadásban a Soros-hálózat

– Magyarország fontosnak tartja a szólásszabadságot, a bíróságok függetlenségét vagy a sajtószabadságot; ezek ma hazánkban garantáltak. Jobban állunk ezen a téren, mint a baloldali kormányzás idején, amikor békés tüntetőket vertek véresre 2006-ban. Akkor ezt az Európai Unió belpolitikai kérdésnek nevezte, pedig alapvető jogállami kérdésekről volt szó – fogalmazott Gulyás Gergely. Emlékeztetett: Magyarország 1990 óta jogállamként működik, és a Fidesztől nem kell félteni a jogállamot, hiszem politikusai annak idején annak kiharcolásában vettek részt. A miniszter azt is felidézte, hogy

két azonos tartalmú támadás történt a kormánnyal szemben a napokban. Szerdán Soros György és az ellenzéki pártelnökök is hazánk ellen léptek fel. – Az amerikai spekuláns egyenesen hazánk pénzügyi szankcionálására szólított fel.

Az ellenzékiek megnyilvánulása is erre hasonlított feltűnően – mondta a miniszter. Hangsúlyozta: Soros Györgyről nem tudnak elfogadni kioktatást, mert ő volt az, aki megpróbálta tönkretenni az OTP-t, bedöntötte az angol fontot, és komoly pénzeket áldozott a Brexit-kampány során az angol kormány megbuktatására. – Csak a magyarok dönthetnek arról, kivel akarnak együtt élni – húzta alá a miniszter, aki szerint az ellenzék esélyt lát arra, hogy a bevándorlást hazánkra kényszerítse. Hozzátette: a választásokon ezt nem sikerült elérni, így most az EU-t hívnák segítségül.

Lapunk oktatással kapcsolatban feltett kérdésére Gulyás Gergely jelezte:

nagyon szeretnék elkerülni, hogy a középiskolákban már bevezetett digitális munkarendet az általános iskolákban, különösen az alsó tagozaton, be kelljen vezetni, hiszen az már a szülők munkába járását is kedvezőtlenül érintené.

Ha azonban a járványhelyzet mégis megkívánja, akkor ezt az árat is vállalják, bár ez semmiképp nem cél. Kitért arra is, hogy jelenleg elegendő a pedagógusok létszáma, ám ha olyan mértéket ölt a járvány az iskolákban, hogy nem lesz elég szakember, akkor „a semminél jobb”, ha diplomaszerzéshez közel álló pedagógus hallgatókat is bevonnak az oktatásba.

Destruktív baloldal

Újságírói kérdésre Gulyás Gergely felidézte: a miniszterelnök nem minősült kontaktszemélynek, miután találkozott a koronavírussal fertőződött Vidnyánszky Attilával, ezért nem vonult karanténba. Továbbá a tárcavezető egyértelműen visszautasította azt a vádat, hogy a kormány képviselői ne nyilatkoznának az ellenzéki médiának.

Egy másik kérdésre válaszolva a miniszter arról is beszélt, nyitottak az együttműködésre Karácsony Gergellyel, és sajnálatosnak nevezte, hogy

a főpolgármester folyamatosan kritizálja a kormányt a nyilvánosan és panaszkodik.

Reményét fejezte ki, hogy Karácsony változtat ezen, egy új közvélemény-kutatás eredményére való tekintettel, amely szerint a budapestiek együttműködést várnak a kormány és a főváros között.

– A magyar baloldal, ha bármilyen kormányellenes vélemény elhangzik Soros Györgyről, a svéd, a norvég vagy a holland kormánytól, mindig az ő pártjukra áll.

Ezzel kell együtt élnünk. A magyar baloldalnak az elmúlt száz évben mindig is voltak internacionalista hagyományai – mondta a miniszter. Hangsúlyozta, a választópolgárok döntik el, ki van az Országgyűlésben, és nekik kell értékelniük a baloldal parlamentben mutatott stílusát is. Szavai szerint az ellenzéket minősíti: jelenleg ahhoz, hogy valaki a baloldali listára felférhessen, rágalmazás és becsületsértés cunamit kell zúdítania a kormányra.

A határon túli magyarok számára megadott kettős állampolgárság kapcsán úgy fogalmazott: ez Magyarországnak csak többlet erőforrást jelent. – Az idő megcáfolta a baloldalt, akik annak idején azt ellenezték – mondta Gulyás Gergely.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.