Gyors és környezetbarát parkolás a Belvárosban

Az ingyenes applikáció segítségével jelentősen visszaesik a parkolóhely-kereséssel töltött idő a kerületben, hiszen célirányosan megtalálható a legközelebbi szabad férőhely.

Magyar Nemzet
2019. 09. 06. 6:53
null
A burkolatba helyezett szenzorok érzékelik az autókat Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ingyenes telefonos applikáció segíti a parkolást Budapest V. kerületében, az alkalmazás térképen mutatja a szabad parkolóhelyeket, szabadon választott navigációval elvezet a kiválasztott helyre, majd a parkolás befejeztével ezen keresztül történik a fizetés is – jelentette be Szentgyörgyvölgyi Péter (Fidesz–KDNP) polgármester tegnapi sajtótájékoztatóján. A városvezető beszámolója szerint jelenleg 1500 parkolóhelyen lehet használni az úgynevezett Parker telefonos applikációt – amely ingyenesen letölthető iOS és androidos készülékekre –, elsősorban a kerület déli részén és néhány északi utcában. – Jövő év végére az V. kerület teljes területén kiépítik a rendszert – tette hozzá.

A burkolatba helyezett szenzorok érzékelik az autókat
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Szentgyörgyvölgyi Péter azt is kiemelte, hogy az ingyenes applikáció segítségével jelentősen visszaesik a parkolóhely-kereséssel töltött idő a kerületben, hiszen célirányosan megtalálható a legközelebbi szabad férőhely. A polgármester a sajtótájékoztatón bemutatta a rendszer alapjául szolgáló, a parkolóhelyekre telepített szenzorhálózat egy elemét is, amely valós időben jelzi a férőhelyek foglaltságát, megjelenítve azt egy felhasználói felületen. A kerület becslése szerint ha az eddig telepített 1500 szenzor esetében csupán az autósok tíz százaléka használja az alkalmazást, akkor havi szinten ötezer órával kevesebb időt töltenek felesleges autózással, ennek révén közel tízezer literrel kevesebb üzemanyagot égetnek el, ezzel is csökkentve a lég- és zajszennyezést.

Belváros-Lipótváros önkormányzatának parkolási koncepciója a szep­tember elején élesített telefonos applikáció és szenzorhálózat mellett a kerületben élők autóinak – mintegy 300 járműnek – mélygarázsba helyezésével is enyhíti a parkolási problémákat. A most bevezetett alkalmazás létrejötte annak köszönhető, hogy az önkormányzat a kerület parkolási díjból származó bevételének egy részét folyamatosan fejlesztésekbe forgatja vissza. Az V. kerülettel ellentétben a baloldal főpolgármester-jelöltje, Karácsony Gergely (Párbeszéd) által vezetett Zuglóban több száz millió forint hiányt okozott a fizető parkolás 2017-es bevezetése, ráadásul a helyi lakosok nagy része is kénytelen fizetni a kerületi parkolásért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.