Gyűlölethullámmal indul az előválasztás

Lehetetlen helyzetbe lavírozhatják magukat a baloldali miniszterelnök-jelölti előválasztás indulói, amikor a radikális baloldali szimpatizánsok szavazataiért versengve sorra olyan kijelentéseket tesznek, amelyekkel a többségi társadalom nem ért egyet. A jelöltek közösségi médiafelületeit böngészve lehetségesnek tűnik, hogy saját követőik tartják sakkban hozzászólásaikkal a baloldali politikusokat.

Csekő Imre
2021. 05. 11. 5:45
null

Lehetetlen helyzetbe lavírozhatják magukat a baloldali miniszterelnök-jelölti előválasztás indulói, amikor a radikális baloldali szimpatizánsok szavazataiért versengve sorra olyan kijelentéseket tesznek, amelyekkel a többségi társadalom nem ért egyet. A jelöltek közösségi médiafelületeit böngészve lehetségesnek tűnik, hogy saját követőik tartják sakkban hozzászólásaikkal a baloldali politikusokat.

CSAK ÍGY TOVÁBB GERGŐ SŐT NÉHA KISSÉ KEMÉNYEBBEN, MERT ŐK SEMMIT ÉS SENKIT NEM KÍMÉLNEK !!!” – kommentálta Karácsony Gergely egyik szimpatizánsa a főpolgármester Facebookon közzétett bejegyzését, amelyben a városvezető arról írt, hogy a miniszterelnök tavaly 150 milliárd forintnyi bevételt vett el a magyar településektől. Beszédes példája ez a hozzászólás annak a jelenségnek, hogy a baloldali politikusokat leghűségesebb – a kormányellenes kommunikáció által felhergeltkövetőik egyre radikálisabb kijelentésekre sarkallják, amelyeket a tervezett előválasztásra való tekintettel a baloldali jelöltek meg is tesznek, tudva, hogy a felvezető versenyen csak az elkötelezett baloldaliak voksolnak majd, ezért nekik kell imponálni. Ennek fényében talán az sem véletlen, hogy a magát korábban visszafogott, kompromisszumkész politikusként beállítani szándékozó Karácsony Gergely is, mielőtt hivatalosan bejelentette volna indulását az előválasztáson, otromba megjegyzést tett a miniszterelnökre.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke

Botcsinálta tanácsadók

Meg is kapta a remélt pozitív reakciót követőitől a főpolgármester. Egy másik felhasználó a személyeskedő kijelentésre már azt írta: „Mind a 133 bátor kutyának, haverjainak, köpcöséknek rácsok mögött a helye.” Egy további baloldali szimpatizáns pedig a remélt politikai siker érdekében a budapestiek életének ellehetetlenítésére kérte a főpolgármestert: „Azonnal kezdjétek el ritkítani a BKV járatokat és ahol lehet vágni a szolgáltatásokat. Kommunikáljátok, hogy a kormányzati megvonások miatt. Ha kell vágjátok a szolgáltatást és költsetek kommunikációra, hogy ez a kormány miatt van. Kampány év van. Ebből értenek az emberek” – vélekedett Karácsony Gergely önjelölt tanácsadója.

Az előválasztásra készülve kezdhetett keménykedésbe Fekete-Győr András is. A Momentum – nemrég felcsúti pert vizionáló – jelöltje a minap arról írt a közösségi médiában, hogy szerinte rossz üzenete van annak, ha a mindenkori magyar kormányfő királyok egykori lakhelyén, a város fölé helyezve magát irányítja az országot. A baloldali politikus ezután felvetette, hogy a vágyott kormányváltás után megalakítandó Korrupcióellenes Ügyészség kapjon majd helyet a Karmelita kolostorban.

Nem is maradtak el a lelkes szimpatizánsok heves reakciói. „Orbán Viktor kolostorba vonult. Segítsünk neki hogy zárdába vonulhasson!” – fogalmazott az egyik hozzászóló. Egy másik baloldali követő pedig arról értekezett, hogy szinte kizárt, hogy 2022-ben az új miniszterelnök elfoglalja „Szotyi diktátor” helyét a miniszterelnöki irodában, mert annak rossz üzenete lenne.

Nyomokban rasszizmust tartalmaz

Jakab Péter sem szeretne lemaradni vetélytársaitól. A Jobbik jelöltjeként induló politikus nemcsak parizerkampányba fogott az elmúlt hónapokban, hanem – igyekezve a miniszterelnök potens kihívójaként feltüntetni magát – egyre hevesebb kirohanásokban támadja Orbán Viktort. Április végén Jakab Péter piros lapot mutatott fel a szerinte a melósokon élősködő kormányfőnek a parlamentben. Az akciója előtt nem sokkal pedig egy képet osztott meg a közösségi médiában, amelyhez azt írta: „Orbán vakcinaigazolványa. Bemehet vele a börtönbe.”

„Ne börtönbe menjen! Elvenni az összes pénzét bezárni egy kis borsodi cickányfaluba családostul és mutassa meg, hogy meglehet élni a közmunkából” – kommentálta a Jobbik elnökének egyik szimpatizánsa rasszista módon a bejegyzést, bizonyítva, hogy a párt támogatói köre még nem teljesen tudott alkalmazkodni a meghirdetett néppártosodási politikához. Egy másik vérmes hozzászóló pedig egyenesen a demokratikus út elhagyására biztatott, amikor úgy fogalmazott: „2022 késő lesz. Azonnal el kell távolítani a hatalomból. Ahogy ő kezeli a demokráciát úgy kell kezelni őt is. Nem törvényes miniszter elnök, csak bitorló! Mint ilyet azonnali hatállyal börtönbe lehet zárni!”

Kádári nosztalgia

Az ellenzéki hozzászólásokat olvasgatva Demokratikus Koalíció szimpatizánsairól is érdekes kép rajzolódik ki. Nemrég a párt jelöltje, Dobrev Klára egy európai minimálbért szorgalmazó internetes bejegyzésében a dolgozók kizsákmányolásáról és kiszolgáltatottságáról osztotta meg véleményét.

„Lesújtó a pénzszórás, ha Kádár élne, nagyon ledöbbenne, hogy oktatásra, egészségügyre igen keveset fordított a kormány, míg régen ezek a szférák ártámogatásban dotálva voltak, és igen sok esti iskolákban tanulhattak munkás gyerekek, volt kiugrási lehetőség” – reagált nosztalgikusan egy hozzászóló a bejegyzésre. Egy másik szimpatizáns pedig kifejtette, ha milliós jutalmak mellé hozzátesszük a határon túliak támogatását, a feleslegesen megvásárolt és túlárazott tételeket, akkor elgondolkodtató, hogy miért nem jut kellő támogatás a rászorulóknak.

Dobrev Klára egy további követője pedig velősen summázta a DK támogatóinak a véleményét, amikor úgy fogalmazott: „Le kell váltani ezt a mafia korupt diktatúrát.”

(A cikkben idézetként szereplő hozzászólások hibás helyesírásán – a hitelesség megőrzése miatt – szándékosan nem változtattunk – a szerk.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.