Hajléktalanközponttá válhat Józsefváros

Hajléktalanokat költöztet Józsefvárosba Karácsony Gergely főpolgármester, mintegy 71 fővárosi kézben lévő, üres lakást minősítenek át hajléktalanszállássá a Kőbányai út 22. szám alatt. A döntés aggályos, mivel a kiszemelt hatalmas bérházban körülbelül ötven nem hajléktalan család él. Pikó András polgármester, miközben a kerületben található tizenegy hajléktalanszálló számát nem csökkenti, engedélyt adott arra, hogy közös bérházba zárják össze a méltatlan körülmények között élő lakosokat a Gyáli úti átmeneti hajléktalanszállásról érkezőkkel.

2020. 04. 11. 7:23
null
Áldatlan állapotok között élnek a bérlők a Kőbányai úton Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fél év sem telt el az önkormányzati választások óta, és a Pikó András vezette Józsefvárosban a közbeszéd újra a hajléktalanokról és a bűnözés erősödéséről szól. A megoldást a kevesebb hajléktalanszálló jelentené, de Karácsony Gergely főpolgármester a héten olyan döntést hozott, ami ezzel ellentétes irányba mutat: a Gyáli úti átmeneti hajléktalanszállás lakóinak új helyét egy félig üres Kőbányai úti bérházban találta meg. A legtöbb lakás komfort nélküli szoba-konyha, a folyosón található a közös illemhely és a tusoló. A bérház szegénysorú lakói évek óta menekülnének, Karácsony döntése csak ront a helyzetükön, hamarosan hajléktalanszállóvá minősíthetik otthonaikat.

Mindezt felháborítónak tartja Ferencz Orsolya, a körzet fideszes önkormányzati képviselője, aki hosszú évek óta próbál megoldást találni a Kőbányai úti lakók lakhatási problémájára. – Már a választási kampányban sejteni lehetett, hogy további hajléktalanokat fognak beköltöztetni a kerületbe. A mostani döntést a koronavírus-járványra fogják, és a hajléktalanok megfertőződésének megelőzésére hivatkoznak. Az ottani higiénés körülmények az ellenkező hatást fogják kiváltani – magyarázta Ferencz Orsolya.

– A Pikó-féle csapat tízmilliókat költ „részvételi kormányzásra”, ebből a pénzből igazán bevonhatta volna ebbe a súlyos döntésébe Józsefváros lakóit, helyette asszisztál Karácsony ámokfutásához – sorolta a körzet önkormányzati képviselője, aki jól ismeri a szóban forgó bérházat. A korábbi fővárosi vezetés sorban ürítette ki a lakásokat, hogy az ott élőket a mai kornak megfelelő ingatlanba költöztesse.

Az egy villamosmegállóra található Százados negyed lakói sem örülnek a Pikó–Karácsony-egyezségnek. Juhász Barbara, a Civilek a Százados Negyedért Egyesület alelnöke lapunknak elmondta: éveken keresztül szenvedett a körzet a hírhedt Hős utcai droghasználóktól és guberálóktól. Nem szeretnénk, hogy hajléktalanok lepjék el a békés lakónegyedünket! – aggódott az alelnök.

– Elviselhetetlen bűz terjeng, hogy nem tudunk ablakot nyitni, de a redőnyöket is lehúzzuk, mert nem akarjuk látni a hajléktalanokat köztéri vécézés közben, de sokszor előfordul, hogy az ablakaink alatt élik a házaséletüket is – érzékeltette a helyzet tarthatatlanságát lapunknak Gaálné Madarász Anna, a Józsefvárosi Magdolna Egyesület elnöke.

Áldatlan állapotok között élnek a bérlők a Kőbányai úton
Fotó: Teknős Miklós

Egyre több támogatást és figyelmet kap közben az Iványi Gábor vezette Oltalom Egyesület szállója, Pikó még hajléktalanügyi referenst is kinevezett a stábjában. Sőt, polgármesterré választása után kijelentette: Józsefvárosban vége a hatósági hajléktalanvegzálásnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.