Keresés
Magyar Nemzet
2021. március 1., hétfő, Albin napja
HÍR TV – BAYER SHOWA baloldal tálcán kínálná fel Magyarországot.
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/belfold/hamarosan-kezdodik-az-operativ-torzs-sajtotajekoztatoja-5-8958773/
Frissül

Operatív törzs: Az iskolák nem gócpontok

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) köznevelésért felelős államtitkára az operatív törzs mai tájékoztatóján ismertette: 501 kizárólag középiskolai feladatot ellátó köznevelési intézmény tantermen kívüli digitális munkarendben működik múlt szerda óta. 31 iskolában van a mai napon rendkívüli szünet. Ez az 1–8. évfolyamon tanító iskolák 1,2 százaléka. A fertőzés mindenhol lehetséges, de ez iskolák nem képeznek gócpontot továbbra sem – emelte ki Maruzsa Zoltán.

Kétszáztíz helyszínen van tantermen kívüli digitális munkarend, ami az 1–8. évfolyamon tanító iskolák mintegy nyolc százaléka. A digitális átállás 15 esetben érinti a teljes intézményt is. 222 óvodában kellett rendkívüli szünetet elrendelni a mai napra, ez az óvodák 7,5 százaléka. Hozzátette: ezek az adatok tanévkezdés óta a Koronavírus.gov.hu oldalon minden reggel közzé vannak téve.

Az operatív törzs sajtótájékoztatója

Az államtitkár arról is szólt, hogy 53 olyan eset van, ahol tíz fő fölé emelkedett a fertőzött diákok száma, ebből 47 esetben gimnáziumokról van szó. A pedagógusok körében az esetek 63 százalékában egyetlen kolléga fertőződött meg. Jelenleg kilenc olyan esetről lehet tudni, ahol több mint tíz pedagógus fertőződött meg.

Maruzsa Zoltán tudatta, hogy a mai napon kiküldik az iskolákba Kásler Miklósnak, az EMMI miniszterének határozatát arról, hogy a krónikus beteg tanárok digitális módszerrel is oktathatnak, ha ehhez a technikai feltételek biztosítottak és megoldható a tanulók felügyelete is. Elmondta, az iskolaigazgatók az EESZT-n keresztül napi információkat kapnak a fertőzöttségi adatokról, és hasonló rendszer épül a Kréta-rendszerben is. Ugyanitt online órák megtartására alkalmas rendszert is kidolgoznak. Hozzátette, hogy valamennyi intézkedés a védelmet szolgálja.

Európa küzd a járvánnyal, naponta emelkedik a fertőzöttek és az elhunytak száma. Hazánkban egy nap alatt 6495 újabb magyar állampolgár szervezetében mutatták ki a koronavírust, ezzel 147 961 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 93 többségében idős, krónikus beteg, így 3190-re emelkedett a járványhoz köthető áldozatok száma, 34 010-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 110 256 fő, 7236 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 582-en vannak lélegeztetőgépen – ismertette az előző 24 óra járványügyi adatait az országos tiszti főorvos. Müller Cecília beszámolt róla, hogy a laboratóriumi vizsgálatok esetében egy helytelen adatot közöltek ma reggel, ezt korrigálni fogják, és még ma közzéteszik a pontos számokat. Az európai átlag a magyar átlag másfélszeresét teszi ki: a fertőzötteket tekintve az EU 27 tagállama között a 11., az elhunytakat tekintve pedig a 15. helyen állunk. Müller Cecília kifejtette, hogy nagyon nehéz idők előtt állunk, ezért csak fegyelmezettséggel tudjuk segíteni a védekezésben részt vevők munkáját.

Az országos tiszti főorvos felhívta a figyelmet, azzal, hogy betartjuk a szabályokat, megpróbáljuk csökkenteni a fertőződések lehetőségét, sikerülhet csökkenteni a súlyos megbetegedések számát is. Ezzel az egészségügyi dolgozók és az ellátórendszer terhét is mérsékelni tudjuk. Hangsúlyozta, hogy az a cél, hogy a járványgörbét ellaposítsuk és ezáltal a terhelést is csökkenteni tudjuk.

Elmondta, hogy a mai naptól a katonák 93 egészségügyi intézményben látnak el feladatokat, ahol elsősorban logisztikai, illetve olyan területen fognak segíteni, amely különösebb szakértelmet nem kíván. Emlékeztetett, hogy az első hullám idején is több feladatba bekapcsolódtak: a rendőrök munkáját is segítették, továbbá a különböző intézmények fertőtlenítését is elvégezték már.

Immáron a Nemzeti Népegészségügyi Központ hat szűrőbusza van szolgálatba állítva – tudatta a szakember, így azoknak a betegeknek, akiknek az egészségügyi állapotuk megengedi, a szűrőbuszoknál is elvégeztethetik a vizsgálatot.

Müller Cecília arról is szólt, hogy idehaza komoly mértékű gyógyszerfelvásárlás indult meg a lakosság részéről. Hangsúlyozta, hogy a gyógyszertárak nyitva vannak, továbbá arra kért mindenkit, hogy szükségtelenül senki ne halmozzon fel gyógyszereket. Hozzátette: az élelmiszerek is szintén rendelkezésre állnak.

Kiss Róbert rendőr alezredes tudatta, hogy hétvégén a rendőrség 901 személlyel szemben intézkedett a maszkviselési szabályok megsértése miatt. A vendéglátóüzletek nyitvatartási szabályainak megszegése miatt 14 helyiséget zárattak be, ebből 11-et a fővárosban. Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese úgy véli, a vendéglátóhelyeken fegyelmezetten betartják a korlátozásokat, azonban a kereskedelmi üzletekben már kevésbé tartják be a kötelező maszkviselés szabályait. Kiss Róbert több olyan példát is felsorolt, amelyek szankciója hétnapos üzletbezárás lett.

Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette: a hétvégén a kijárási tilalom ellenőrzése során a gyalogosforgalom gyér volt. Az ellenőrzés elsősorban a járművekre terjedt ki.
Ezerötszáz személlyel szemben intézkedtek a hétvégén, 34 személy volt, aki kutyasétáltatás közben a meghatározott ötszáz méteres körzetre vonatkozó szabályt megszegte, 87 személlyel szemben pedig a közterületi csoportosulás, gyülekezés miatt intézkedett a hatóság.

A hatósági házi karanténokkal kapcsolatban elmondta: az elmúlt hétvégén 47 680 helyszíni ellenőrzést végeztek a rendőrök, az elmúlt 24 órában pedig az elrendelt hatósági házi karanténok száma háromezer-kétszáz, így a mai napon elrendelt és érvényben lévő karanténok száma 35 090.

Kiss Róbert újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a rendelkezésre álló adatok alapján november 4-étől a kijárási korlátozás ellenőrzése, illetve november 10-én 24 órától a kijárási tilalomra vonatkozó szabályok ellenőrzése során mindössze 3080 személlyel szemben történt intézkedés: 327 személy kapott figyelmeztetést, 1644 személy részére szabtak ki helyszíni bírságot, 1099 személlyel szemben pedig szabálysértési feljelentést tettek.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Előválasztás

Alapjogokért Központ: Csak a bizonytalanság biztos
Hiába szerezte meg Karácsony Gergely a főpolgármesteri címet, Gyurcsánynak mégis sikerült kulcspozíciókba ültetni embereit.

Pénz7

Fejlesztik a tudatosságot a jövő vállalkozóinál
Fontos, hogy a fiatalok felelősen össze tudják hasonlítani a bankok ajánlatait, és kedvező döntéseket hozzanak a pénzügyeikről.

Kiemelt

Megérkezett az orosz vakcina első szállítmánya Szlovákiába
Pozsony kétmillió dózist rendelt a Szputnyik V-ből.

Poszt-trauma

A Momentum meghirdette a bosszúkormányzás programját
Magyarország világelső lenne az egy főre eső ügyészségek számában.

Poszt-trauma

Gulácsi és a szivárványcsaládok – Gyurcsány Ferenc likes this
A válogatott kapus feltehetően vállaltan lépett be a politikai térbe.

Poszt-trauma

Megbukott a gonosz terv Orbán megbuktatására
Nem lehet minket palira venni!

Aktuális

Dízel helyett fúzió: benzin-elektromos hibrid teszt
Sportos külsőhöz illő, 187 lóerős rendszerteljesítményű hibrid hajtást kínál is kínál a típus.

Fricz Tamás blogja

Jourová asszony, ön viccelt? Mert nagyon nem tudtunk röhögni!
Itt már nem csak arról van szó, hogy Věra Jourová távozzon a pozíciójából.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!