Harmincezer idős embert oltanak be a jövő hét végéig

Még ezen a héten felhasználják az eddig Magyarországra érkezett kétszázezer adag védőoltást, a jövő héten pedig ötezer háziorvosi praxis bevonásával újabb oltási program veszi kezdetét. Ennek során harmincezer, előzetesen regisztrált idős embert immunizálnak – hangzott el az operatív törzs mai tájékoztatóján. Müller Cecília bejelentette, hogy a kínai Sinopharm-vakcina is megkapta a magyar hatóság engedélyét.

Veres László István
2021. 01. 29. 13:53
null
Pásztó, 2021. január 29. A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcina elsõ adagjával oltanak be egy lakót a Pásztói Gondozási Központ Idõsek Otthonában 2021. január 29-én. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az oltási terv végrehajtásának akadályát továbbra is a kevés számú, rendelkezésre álló vakcina jelenti. Bízunk benne, hogy a kormány vakcinabeszerzéseivel heteken belül felgyorsulhat a folyamat – közölte György István az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján. A területi közigazgatásért felelős államtitkár tudatta, hogy a fővárosban és a megyékben is oltási munkacsoportok jöttek létre azzal a céllal, hogy szervezzék, segítsék az oltási programokat. Elmondta, hogy

eddig kétszázezer embernek elegendő oltóanyag érkezett Magyarországra, 175 ezren már megkapták a vakcinát, a hét végéig pedig a teljes mennyiséget felhasználják. Jelezte, hogy ezen a héten lezárul az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok lakóinak, munkatársainak kampányszerű oltása; az oltócsoportok vasárnapig egy hatalmas akció keretében 1845 intézményben fognak oltani.

Hozzátette: ma 456 intézményt keresnek fel, ahol 255 oltócsoport közreműködésével 22-24 ezer ember kaphatja meg az oltást. – Az oltási munkacsoport arról is döntést hozott, hogy nem maradhat eloltatlan vakcina, és „elkerülendő, hogy egy éppen arra járó polgármester is oltást vegyen fel” szigorúan felszólítottuk az oltócsoportokat, hogy a már kinyitott ampullák tartalmát kizárólag olyan személyeknek adják, akik előzetesen regisztráltak, vagy olyan egészségügyi dolgozók, aki még nem kaptak oltóanyagot – hangsúlyozta György István. Szólt arról is, hogy

a jövő héten szeretnék megkezdeni a regisztrált legidősebbek oltását, amiben a háziorvosokra is számítanak. – Ezzel kapcsolatban ma kapnak egy levelet, amely a praxisukba tartozó idősek listáját tartalmazza, életkoruk és a regisztráció időpontjának sorrendjében. Ez alapján kell időpontot egyeztetniük az érintettekkel

– számolt be róla az országos oltási munkacsoport vezetője. Kitért rá, hogy ezernyolcszáz háziorvosi praxis fog kapni egy-egy ampulla Moderna-vakcinát, amely tíz adag oltóanyagot tartalmaz. Ki kell választaniuk tíz személyt, akik ezt megkaphatják, 5004 praxisnak pedig az lesz a feladata, hogy találjon hat olyan személyt a lista sorrendje alapján, akiket a betegszállító járművek a megyei oltópontra szállítanak, ahol a Pfizer-vakcinát fogják megkapni.

Így összesen harmincezer idős ember oltása fog megtörténni a jövő hét végéig. Hozzátette, az ehhez szükséges oltóanyagokat a most vasárnap érkező Moderna-, valamint a jövő hét elején érkező Pfizer-vakcinaszállítmányok biztosítják.

– Tudjuk, hogy az egy nagyon nagy feladat, ezért azt kérjük a háziorvosoktól, hogy vegyenek benne részt, és áldozatos munkájukkal segítsék az oltási folyamatot – mondta az államtitkár, hozzáfűzve: ehhez az orvosok minden segítséget megkapnak.

– Az oltócsoportok ezen a héten valamennyi szociális intézménybe elérnek, ami egy óriási lépés, hiszen így jelentősen nőni fog a beoltottak száma. Ezt követően indul az időskorúak oltása, amiben nagymértékben számítunk a háziorvosok közreműködésére – mondta Müller Cecília. Hozzáfűzte: ők eddig is kivették a részüket a járványkezelésből, és már széles körűen beoltatták magukat. Megjegyezte, ez a feladat nem lesz új nekik, hiszen évtizedek óta ők adják be a különféle védőoltásokat az embereknek, és a pácienseik részéről nagy fokú bizalom alakult ki az irányukba. – Az idősek most is biztatást és tájékoztatást várnak tőlük – húzta alá az országos tiszti főorvos.

Kitért rá, hogy mindkét, jelenleg használatos oltóanyag mRNS-vakcina, amit két dózisban kell beadni. Ezekből nagyon sokat használtak már fel a világban, csakúgy, mint a más technológiával előállított vakcinákból. – Ezek mind biztonságosak és megfelelő védettséget nyújtanak – tudatta, majd bejelentette, hogy ma a kínai Sinopharm készítménye is megkapta a veszélyhelyzeti használati engedélyt az OGYÉI-től,

ezzel is szélesedik a hazánkban elérhető vakcinák palettája – mondta, hozzátéve: eddig csak csekély számú reakciót jelentenek az oltásokkal kapcsolatban, bár a második dózis felvétele után ezek egy kicsit hevesebbek lehetnek. Beszélt arról is, hogy minden vakcina hatásossága jóval hetven százalék felett van, az ellenanyag már az első oltást követően elkezd termelődni, de a teljes védettség a második dózis beadása után egy héttel alakul ki. Az a személy, aki az első adag után megfertőződik, vagy megbetegszik, az a gyógyulást követően kaphatja meg a második dózist.

– A Nemzeti Népegészségügyi Központban az orosz gyártmányú vakcina kilenc releváns paraméteréből hetet már megvizsgáltak, az eredmények mind kedvezőek voltak, ami nagyon biztató – tudatta a tiszti főorvos. Hozzátette: amit még meg kell vizsgálni, az a vakcinában lévő vektorvírus esetleges szaporodása, de a jövő hét végéig ezt is be fogják fejezni.

A szakember ismertette, hogy az előző 24 órában újabb 1459 magyar állampolgár szervezetében mutatták ki a koronavírust, ezzel 364 909-re nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. – Ezek a számok azt mutatják, hogy látványosan nem csökken a vírus jelenléte, ezért csak a védőoltás lesz a kiút a járványból – hangsúlyozta. Közölte azt is, hogy elhunyt 83, többségében idős, krónikus beteg, így 12 374-re emelkedett a járvány halálos áldozatainak a száma. Müller Cecília hozzátette: jelenleg 3649 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 258-an vannak lélegeztetőgépen, a gyógyultak száma folyamatosan nő, már 254 783 honfitársunk győzte le a SARS-CoV-2 vírust, az aktív fertőzöttek száma pedig százezer alá csökkent.

Kiss Róbert alezredes beszámolt róla, hogy a rendőrök tegnap 107 emberrel szemben léptek fel a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt, így összesen 21 943-ra emelkedett a szabálytalan maszkviselés miatt ez idáig elrendelt intézkedések száma. Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese elmondta, hogy

a kereskedelmi üzletekre, vendéglátóhelyekre, szórakozóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozások megszegése miatt eddig 802 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 205 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 597 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására, illetve a benntartózkodás tilalmára vonatkozó szabályokat nem tartották be.

Tájékoztatása szerint a kijárási tilalommal, illetve a gyülekezések, csoportosulások tilalmával kapcsolatos szabályok megsértése miatt az előző napon 280, a rendelkezés novemberi bevezetése óta pedig összesen 30 819 emberrel szemben intézkedtek. Az alezredes közlése szerint csütörtökön 2629 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így jelenleg 17 540 személyre vonatkozóan van érvényben ilyen korlátozó intézkedés. Közülük 1688-an használják a karanténszabályok betartásának ellenőrzésére kifejlesztett mobiltelefonos applikációt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.