Hétfőtől a középiskolákban is visszatér a jelenléti oktatás

Felső tagozaton és a középiskolákban is visszatér a jelenléti oktatás hétfőtől. A tanévzáró ünnepségek május 25-e után pótolhatók.

Forrás: M12021. 05. 07. 13:42
null
Budapest, 2021. május 3. Diákok a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgán a fõvárosi Szent István Gimnáziumban 2021. május 3-án. Ezen a napon - a járványügyi szabályok betartásával - országszerte megkezdõdtek az írásbeli érettségi vizsgák. Az elsõ érettségi napon magyar nyelv és irodalomból középszinten 71 ezren, emelt szinten mintegy kétezren adnak számot tudásukról. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az egész országban rendben zajlottak az érettségi vizsgák, ahol szinte százszázalékos volt a részvételi arány

– közölte a köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs pénteki tájékoztatóján. Maruzsa Zoltán megerősítette, hogy május 10-től az általános iskolák felső tagozatán és a középiskolákban is visszatér a jelenléti oktatás. A tanév hátralévő részére vonatkozó intézkedések kapcsán elmondta: az egyetemek és főiskolák esetében új szabály lép életbe, amelynek értelmében

a rektor dönt arról, hogy a gyakorlati képzés és a vizsgák rendje hogyan folytatódjon.

A pandémia idején is rendben zajlottak az érettségik Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az államtitkár arról is szólt, hogy az iskolák a tanulmányi kirándulásokat csak osztályonként és csak egynapos formában szervezhetik meg,

az esetleges ballagási és a tanévzáró ünnepségeket pedig május 25-e után lehet csak megtartani.

Maruzsa Zoltán végül arra buzdította a 16–18 éves fiatalokat, hogy regisztráljanak a Vakcinainfo.gov.hu oldalon a védőoltásra. – Ne feledjétek: no vakcina, no party! – zárta szavait.

A köznevelésért felelős államtitkár beszámolóját követően az országos tiszti főorvos a folyamatosan javuló járványügyi adatokról számolt be. Müller Cecília elmondta: az aktív fertőzöttek, valamint a kórházban ápoltak száma is napról napra mérséklődik, a gyógyultak száma folyamatosan nő, a 18. heti szennyvízadatok pedig szintén kedvezően alakulnak, mivel országos szinten csökkent a koronavírus örökítőanyaga. A szakember ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kedvező járványügyi tendencia csak a védelmi intézkedések betartásával őrizhető meg, továbbá arra is felszólított, hogy mindenki vegye fel a védőoltások második dózisát is, mivel a teljes védelem csak a második oltás beadása után alakul ki.

Müller Cecília arra is kitért, hogy az új kormányrendelet értelmében

az óvodások és az iskolások esetében május 10-től lehetővé válik azoknak a sportlétesítményeknek a használata, amelyeket közösen vehetnek igénybe.

Május 13-tól pedig – folytatta – a kórházakban újra lehetőség lesz a tervezett beavatkozások, műtétek, valamint a rehabilitációs ellátások igénybevételére, de ezeket csak előre egyeztetett időpontban, a szabályok maximális betartása mellett lehet igénybe venni. Hozzátette: a biztonság érdekében a betegek felvételének a feltétele, hogy érvényes védettségi igazolvánnyal, vagy a tervezett beavatkozást megelőző 48 órán belüli negatív PCR-teszttel kell rendelkezniük, a beavatkozás napján pedig egy további antigénalapú gyorstesztet kell elvégezniük.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.