Hitelkeret már van, lesz-e költekezés Egerben?

Egymilliárdos hitelkeretre szerződött, és ötszázmillióért vett volna fel kölcsönt Mirkóczki Ádám. Az egri polgármester szerint, aki jobbikosból lett a szivárványos koalíció „független” vezetője, fejlesztésekre kellene a pénz. A Fidesz-frakció szerint novemberben erre a célra még 19 milliárd volt a város kasszájában.

Kerekgyártó György
2021. 01. 04. 18:21
null
20200130 Eger fotó: Huszár Márk Martin HM - Heves Megyei Hírlap Két világkupa támogatásáról döntött az egri közgyűlés. képen: Mirkóczki Ádám (Egységben a Városért Egyesület) Eger Megyei Jogú Város polgármestere Fotó: Huszár Márk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Több jó hírrel szolgálhatok: a kormány nem engedte, hogy ötszázmillió forint fölösleges hitelt vegyen fel a polgármester, viszont hatszázmillió fejlesztési célú összeggel támogatja a várost. Ezen kívül az adókedvezménnyel segíti az egri kis- és középvállalkozásokat is a túlélésben, a kieső adóbevételeket pedig kompenzálja a város költségvetésében – jelentette be január 4-i online sajtótájékoztatóján Oroján Sándor, az egri Fidesz–KDNP frakcióvezetője.

Mirkóczki Ádám elvonásokkal kezdett, panaszkodott, majd hitelért ment volna Fotó: Archív/Heves Megyei Hírlap

Martonné Adler Anikó, az egri Fidesz-szervezet elnöke, aki ugyancsak részt vett a sajtótájékoztatón, arról beszélt, hogy

nehéz évet zártak, de a kormány hármas irányú támogatási rendszere (bértámogatás, adókedvezmény, hitelmoratórium) tudott enyhíteni a helyzeten.

Sajnálatát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Egerben az önkormányzat nemhogy támogatná, inkább némileg nehezíti az emberek helyzetét. Mint mondta, öt éven át azt látta, hogy a városi intézmények – köszönhetően a fegyelmezett gazdálkodásnak – az évet mindig tartalékok képzésével zárták. Ezek a pénzek mindig az intézményeknél maradhattak a saját elképzeléseik megvalósításához.

Ezzel a gyakorlattal szakított Mirkóczki Ádám polgármester – mondta –, hiszen már júliusban elkezdődtek az elvonások. Máig összesen négyszázmillió forinttal rövidültek meg az intézmények.

 

Ami az ötszázmilliót illeti: az MSZP–SZDSZ kormányzása idején megszokott dolog volt a hitelfelvétel, amelyek kiváltása aztán a Fidesz–KDNP kormányra maradt. A 2010 és 2014 közötti ciklus egyik nagy eredménye volt az önkormányzatok adósságának felszámolása. Mivel a hitel-visszafizetések láncának végén mindig az állam áll, ezért az azóta is fenntartja a jogot, hogy adott esetben egy-egy kérelmet elutasítson.

Oroján szerint tavaly év végén Mirkóczki hitelkérelmét azért utasították vissza, mert a polgármester mandátuma megszerzése óta likviditási problémákra hivatkozik.

Melyik bank adna pénzt olyasvalakinek, aki nem tudja garantálni, hogy vissza is fizeti? – tette fel a költői kérdést. Hozzátette: – Azt gondolom, hogy az egrieknek ez egy jó hír.

A fejlesztésekre egyébként a frakcióvezető elmondása szerint tavaly novemberben 12 milliárd forint állt rendelkezésre – fejlesztések ennek ellenére nincsenek, sőt tavaly év végén a polgármester egy Jobbikból importált gazdasági vezetőjének köszönhetően a városüzemeltetés is szétesett, nincs aki menedzselje a fejlesztéseket.

Mirkóczkinak mindezek ellenére sikerült egy olyan megállapodást kötnie, ami aggodalomra ad okot. Egy egymilliárd forintos folyószámla-hitelkeretről van szó, amelyet a város köteles minden év december 31-ig nullára visszatölteni. Oroján Sándor a Magyar Nemzetet úgy tájékoztatta, ehhez a kerethez eddig a város nem nyúlt.

– Ez elvileg nem okozhat eladósodást, ha – hogy Gyurcsány Ferenc szavaival éljek – ezt trükkök százai nélkül használják fel – fogalmazott a frakcióvezető. – Mivel, mint említettem, tavaly novemberben a város kasszájában még összesen 19 milliárd forint állt rendelkezésre, ebből 12 fejlesztésre, erre a városnak nem volt szüksége. De akkor miért kellett?

Oroján kiemelte, hogy a 19 milliárdos összegen belül háromszázmillió forint azonnal felhasználható értékpapírban állt rendelkezése. Volt tehát hová nyúlni. A pénz azonban nem fejlesztésre ment: harmincmillió a médiára, hetvenmillió az Eger Termál Kft.-nek jutott.

– Ami az egymilliárdos keretet illeti – mondta Oroján Sándor –, én azt gondolom, minden év végén nagyon figyelnünk kell, hogy lássuk, valóban nincs-e trükközés ezzel, és hogy nem vezet-e később eladósodáshoz.

A kormánytámogatásokkal kapcsolatban a frakcióvezető úgy fogalmazott, hogy a járvány súlyosan csökkentette a kis- és középvállalkozások bevételeit. Ezért rendelkezett úgy a kormány, hogy ezek adókedvezményt kapjanak. Az iparűzési adó beszedésére jogosult önkormányzatok költségvetésében pedig kompenzálja a kiesett összeget. Erről hamarosan megkezdődnek az egyeztetések – mondta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.