Hosszú Katinka is megkapta az első adag Pfizer-vakcinát

A vakcinák körüli vitákra reagálva a háromszoros olimpiai bajnok úszó hangsúlyozta: „Ami a magyar hatóságok szerint jó, az jó”.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 02. 22. 11:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Környezettudatosságról, a koronavírus-járvány hatásairól és az olimpiai felkészülésről is beszélgetett Áder János köztársasági elnök Hosszú Katinkával a Kék Bolygó című podcastjának hétfőn közzétett adásában. Mivel a járvány miatt 2020-ban kevesebb versenyt rendeztek, sőt az olimpia is elmaradt, ezért a háromszoros olimpiai bajnok úszó egy másik arcát is megmutathatta az embereknek, sőt a klímaváltozás és a fenntarthatóság kapcsán is volt alkalma felszólalni, hiszen elmondása szerint az ismertségét szeretné felhasználni a környezetvédelem érdekében is.

a műsorban kiemelte: a víz gyermekkorától fogva központi szerepet játszik az életében, felidézve, hogy Baja környékén a Sugovicában és a Dunában is sokat fürödtek régen, amikor sokkal tisztább volt a víz, mint ma. Ennek kapcsán a köztársasági elnök rámutatott:

évtizedekkel ezelőtt a magyar folyókon még nem volt jellemző a műanyagszennyezés.

Az 1970-es években átlagosan fejenként évente két kilogramm műanyagot használtunk el, ma több mint negyven kilogrammot, és ez a vízpartokon is megjelenik – magyarázta az államfő, megjegyezve, hogy az utóbbi időben Ukrajna és Románia felől is sok műanyagszemét jött át a víz felszínén Magyarországra.

Az államfő arról is beszélt, hogy sokáig az Egyesült Államok volt a világ legszennyezőbb országa, és – bár már Kína megelőzi – az egy főre eső kibocsátás még mindig ott a legmagasabb: háromszorosa a magyarországinak, 2,5-szerese az Európai Unióénak és duplája a kínainak. Hosszú Katinka – aki Kaliforniában járt egyetemre – válaszul felidézte: az előadásokra a nyári forróságban is zárt cipőben ment és pulóvert kellett vinnie magával, mert a termeket nagyon lehűtötték. A sportoló egyetértett az államfővel abban, hogy

az Egyesült Államokban a „Dobd el!” kultúra uralkodik, sokat fogyasztanak és elképesztő mennyiséget pazarolnak,

de elmondása szerint Kalifornia szerinte ebből a szempontból a jobb helyzetben lévő államok közé tartozik.

A koronavírus-járványról szólva az úszó aggasztónak nevezte azt a tavalyi időszakot, amikor elkezdtek kiesni a versenyek, hiszen ezek a felkészülésében fontos szerepet játszanak. A háromszoros olimpiai bajnok elmondta:

mivel Magyarországon az olimpiára készülő sportolókat is beoltják, már ő is megkapta az első adag Pfizer-vakcinát.

A vakcinák körüli vitákra reagálva az úszó hangsúlyozta: – Ami a magyar hatóságok szerint jó, az jó.

Az olimpiai szereplésről szólva – amit még megelőz májusban a budapesti Európa-bajnokság – megjegyezte: több olimpiai A szintje van, de nem indul minden számban. A két vegyes szinte biztos, a többit a felkészüléstől függően dönti majd el. Mivel a járvány miatt jóval kevesebb a verseny, a mezőnyt – „ki hogy áll” – sem lehet annyira látni – magyarázta.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.