Húszra húz lapot az, aki nem oltatja be magát

Lélegeztetett betegeik 82 százalékos halálozási arányát 54 százalékosra sikerült csökkenteni annak a módszernek köszönhetően, amelyet az év Covid-orvosa díjjal jutalmazott Frei Norbert és csapata alkalmaz a Kiskunhalasi Mobil Járványkórházban. Az intézmény intenzív osztályának vezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában beszélt a védőoltás fontosságáról és arról is, hogy míg Magyarországon száz koronavírusos betegből negyvenet vesznek fel az intenzív osztályra, addig Angliában csak húszat.

Veres László István
2021. 04. 11. 10:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Kórházszövetség a Duna Bonum Alapítvány által lehetőséget kapott arra, hogy díjazza azokat az egészségügyi dolgozókat, akik a Covid-ellátásban kiemelkedő munkát végeznek.

Összesen 96 orvos, szakápoló és nem ágy mellett teljesítő egészségügyis kapta meg az Év Covid-dolgozója díjat. Köztük a Kiskunhalasi Mobil Járványkórház intenzív osztályának megbízott vezetője.

A 34 éves, aneszteziológus és intenzívterápiás szakvizsgával rendelkező orvos most szülővárosában dolgozik munkatársaival éjt nappallá téve a vírusfertőzött betegek életének megmentéséért. Frei Norbert azért is emelkedik ki a díjazottak közül, mert az ő ötletének köszönhető az a Magyarországon egyedülálló kezelési mód, amellyel az intenzívre kerülő covidos betegek halálozási mutatóját jelentősen tudták csökkenteni.

A főorvos beszámolt róla, hogy a lélegeztetett betegeik halálozási aránya korábban 82 százalékos volt, jelenleg azonban 54 százalékos.

Ez a nagymértékű javulás annak a kombinációs módszernek köszönhető, amelynek segítségével kiszűrik a beteg véréből az immunrendszer jelátvivő molekuláit, a citokinokat. Ugyanis ezek kontrollálatlan túltermelődése váltja ki az úgynevezett citokinvihart, ami sokszervi gyulladást okoz, és a betegek halálához vezet.

Az év Covid-orvosa, Frei Tamás
Fotó: BEOL

Frei Norbert elmondta: nagyon meghatódott, amikor megtudta, hogy a betegek és a hozzátartozók véleménye alapján ő lett az év Covid-orvosainak egyike. Szólt arról is, hogy bár jelenleg is szinte teljes kihasználtsággal működik a mobilkórház, azt tapasztalják, hogy mintha túl lennénk a járvány csúcsán. Az oltások fontosságával kapcsolatban úgy fogalmazott:

az osztályukon lélegeztetett legfiatalabb beteg 21 éves, és van egy 32 esztendős, műtüdőkezelésre szoruló páciensük is, akiknek semmilyen alapbetegségük nem volt, egyszerűen „rosszat húztak a genetikai lottón”.

– A védőoltáson kívül jelenleg nem tudunk más módszert, amivel meg lehetne állítani a járvány terjedését. Aki most nem oltatja be magát, az húszra húz lapot, hiszen azt kockáztatja, hogy vagy nem lesz semmi baja, vagy csak egy kicsit lesz beteg, szemben azzal, hogy esetleg a Covid-intenzívosztályra kerül, és vagy túléli vagy nem – húzta alá az osztályvezető. Hozzátette: arra,

aki szerencsés és 14-21 nap után élve kerül le a lélegeztetőgépről, még egy 6-10 hétig tartó, kőkemény rehabilitáció is vár.

– Tehát mindenki mérlegelje, hogy mi a jobb: egy szúrás a karjába vagy ez a tortúra – jegyezte meg Frei Norbert. A koronavírus hazai halálozási adataira vonatkozó kérdésre úgy válaszolt: száz beteg közül nagyjából hetven jön ki élve a kórházakból Magyarországon és Angliában is. Az intenzív osztályokon kezeltek közül azonban nálunk százból hetvenen-nyolcvanan meghalnak, ami azért van, mert Magyarországon jóval több embernek adnak esélyt. – Anglia egy nagyon protokoll orientált és haszon-kockázat elemző rendszert működtet, így ott azok a betegek, akiknek elve kicsi az esélye a túlélésre, nem kapják meg az „utolsó szalmaszálat”, mert fel sem veszik őket az intenzív osztályra.

Nálunk sokkal többeknek adunk esélyt, mi száz betegből negyvenet veszünk fel az intenzív osztályra, míg Angliában csak húszat

– magyarázta az év Covid-orvosa.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.