„Ilyen lehetőségek sehol máshol nincsenek a világon”

Egyre több európai szinten is egyedülálló családtámogatási forma jelenik meg hazánkban. A miniszterelnök által tavaly bejelentett családvédelmi akcióterv rengeteg pénzt jelentett a gyermekeket nevelő családoknak, fiatal pároknak. 2020-ban pedig önálló minisztert kapott a családvédelem, októberben Novák Katalint családokért felelős tárca nélküli miniszterré nevezte ki Orbán Viktor. Az idei év volt az első, amikor a négygyermekes anyáknak egyáltalán nem kellett személyi jövedelemadót fizetniük, de idén nyáron született döntés arról is, hogy a csecsemőgondozási díj legyen magasabb, mint az ellátás előtti tényleges nettó bér.

2020. 12. 31. 15:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ilyen lehetőségek sehol máshol nincsenek a világon, köszönet Novák Katának!” – írta közösségi oldalára az egyik év végi parlamenti ülésnap után Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis a bejegyzésében felsorolta azokat az intézkedéseket, amelyeket idén fogadott el az Országgyűlés vagy a kormány, és jövőre fogják segíteni a családok élethelyzetét.

Családvédelmi akcióterv

A 2020-ban elfogadott támogatások mellett már idénre is érvényes volt a miniszterelnök által 2019 februárjában bejelentett családvédelmi akcióterv minden eleme. – Vannak a számok, amelyek azt mutatják, hogy több százezer család veszi igénybe a támogatásokat, amik így több millió ember életén javítanak – mondta lapunknak adott év végi interjújában ezzel kapcsolatban Novák Katalin.

Az akcióterv legnépszerűbb eleme a babaváró támogatás, a december eleji összesítés szerint, százhúszezer fiatal pár összesen már ezermilliárd forintnyi összeget igényelt a babavárón keresztül.

A családvédelmi akcióterv két eleme a négygyermekes anyák szja-mentessége és a nagyszülői gyed idén január 1-jétől lépett életbe. Ezen intézkedésekről a családügyi miniszter egy másik interjúban elmondta: A négygyermekes édesanyákat érintő, élethosszig tartó személyi jövedelemadó mentesség valóban olyan lehetőség, ami nem létezik máshol. Többről is szól, mint pusztán anyagi megbecsülésről. Egy olyan státust biztosít ezeknek az édesanyáknak, ami azt üzeni: a közösség elismeri a teljesítményüket.

Idén negyvenhatezren kaptak adómentességet, és ez a szám évről évre nő majd.

A nagyszülői gyedről a miniszter elmondta: a gyakorlatban még nem derülhetett ki, mennyien élnek majd vele. Január elsején lépett életbe, aztán a koronavírus-járvány megnehezítette, majd gyakorlatilag ellehetetlenítette, hogy a dolgozó nagyszülő az unokával otthon maradhasson.

Csecsemőgondozási díj

Idén júniusban még Emmi-államtitkárként egy másik szimbolikusan is fontos kormánydöntést jelentett be Novák Katalin. A csecsemőgondozási díj (CSED) százszálékosra emelése azt jelenti, hogy a szülést követő fél évben az édesanyák nettó bevétele – mivel csak személyi jövedelemadót kell fizetniük – egy átlagos fizetés esetén 28 százalékkal több lesz, mint a gyermek születése előtt volt – nyilatkozta akkor a későbbi miniszter.

Az intézkedésről Novák Katalin azt is elmondta, hogy a kormány célja, hogy ne hátrányt, hanem előnyt jelentsen a gyermekvállalás a családok számára, és ezt szolgálja a mostani intézkedés is.

Ez megfelel az Orbán Viktor miniszterelnök által 2019-ben a III. Demográfiai csúcson mondott beszédben foglaltaknak is, amelyben a kormányfő így fogalmazott:

– Akkor győztünk, ha egy olyan családtámogatási rendszert tudunk fölépíteni, hogy a gyermeket vállalók garantáltan jobb életszínvonalon élnek, mintha ugyanezek az emberek nem vállaltak volna gyereket. Ez a fordulópont.

Tehát ha egy gyermek vállalása hozzájárul az életszínvonalad növeléséhez, nem úgy, hogy majd mikor öreg leszel, akkor majd a gyermeked gondoskodik rólad, hanem itt és most, azonnal, mikor még gyermeket nevelő szülő vagy, azzal, hogy gyermeket vállaltál, már anyagilag előnyösebb helyzetben vagy, mintha azt a döntést hoztad volna, hogy nem vállalsz gyermeket. Ezt a pontot keressük, ezt akarjuk elérni, itt fog átbillenni majd a magyar családtámogatási rendszer – fejtette ki Orbán Viktor. A csed százszázalékosra emelése az első olyan intézkedés, ami egyértelműen a miniszterelnök által lefektetett célt szolgálja.

MInden család számít

A családvédelem a koronavírus-járvány második hulláma idején kapott önálló minisztert. Orbán Viktor szeptember közepén jelentette be, hogy októbertől Novák Katalin miniszterként dolgozik tovább a családokért, és a legfontosabb feladata a családok életszínvolának megőrzése lesz. Az Emmitől a Miniszterelnökséghez kerülő családvédelemmel együtt a beteg gyermekeket nevelő szülők, alapvetően szociális természetű ellátásai, és az ehhez hasonló Erzsébet-program koordinálása is külön miniszteri szinten bonyolódik majd. Előbbivel kapcsolatban a Novák Katalin épp a héten jelentette be, hogy a gyermekek otthongondozási díja 2021-ben is tovább emelkedik.

Egymásra épülnek az otthonteremtési és családtámogatási intézkedések
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A miniszter emellett az egyedülálló szülőkről elmondta, hogy nekik – kettő helyett kell teljesíteniük nap nap után, ezért elismerést és segítséget érdemelnek. A bölcsődei felvételinél ma a nagycsaládosok mellett az egyszülősök is előnyt élveznek, az otthonteremtési támogatásokat nagy számban igénybe veszik, és a most megnyíló lehetőségek mindegyikénél is kiemelten gondoltak rájuk, mert a kormánynak minden gyermek egyformán fontos.

Minden tizedik csoktámogatott egyszülős családban él.

– Az egyszülős családokat képviselő civil szervezettel közösen több olyan javaslaton dolgozunk, amely könnyebbséget, valódi további segítséget jelenthet az egyszülős családok életében. Ezek közé tartozik az árvaellátás összegének emelése vagy a tartásdíjjal kapcsolatos problémák megoldása – sorolta a miniszter egy interjúban.

Mindezek mellett a már bejelentett, nagyszabású otthonteremtési program újabb érezhető segítséget jelent majd a családoknak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.