Innovációs gigaberuházások jönnek

A 300 milliárd forintot is meghaladja az a beruházás, melynek keretében országszerte nyolc helyszínen hoznak létre egyetemi innovációs központokat – jelentette be Palkovics László. Az innovációs és technológiai miniszter közölte azt is, hogy a hallgatók, illetve fiatal oktatók és kutatók kiválósági támogatására ebben az évben 4 milliárd forintot költenek.

Csókás Adrienn
2020. 01. 07. 16:27
null
Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány célja, hogy Magyarország a 21. század nyertese legyen. E cél megvalósításához elengedhetetlen a gazdasági fejlődés, amelynek motorja az innováció – hangsúlyozta sajtótájékoztatóján az innovációs és technológiai miniszter. Palkovics László kiemelte, hogy a kutatás-fejlesztésre szánt többletforrások hatékony hasznosulása érdekében egyetemközpontú innovációs ökoszisztémák kialakításán dolgoznak. – Két fővárosi és hat vidéki helyszínen, földrajzilag kiegyenlített megoszlásban a helyi erősségekre építő, kiemelt tudományágakra, ipari ágazatokra fókuszáló Science Parkokat hozunk létre. A nyolc helyszínből hét esetében a tervezett infrastruktúra- és szolgáltatásfejlesztések bázisát egy-egy felsőoktatási intézmény adja. A zalaegerszegi park pedig az épülő világszínvonalú járműipari tesztpálya köré szerveződik – ismertette, hozzátéve: a beruházások részletes tartalmának meghatározása még folyamatban van, az azonban már most világosan látszik, hogy a fejlesztések összértéke jelentősen meghaladja majd a 300 milliárd forintot.

A tárcavezető beszélt a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) modellváltásáról is, aminek nyomán az intézmény alapítványi fenntartású közhasznú felsőoktatási intézménnyé alakul át. Ennek célja, hogy 2030-ra a BCE a szakterületén a releváns nemzetközi rangsorokban a világ 200, Európa 100 legjobb egyeteme közé kerüljön. Annak érdekében, hogy a tudósok közelebb kerüljenek a cégek világához, a Corvinuson és a Pannon Egyetemen kutatási és innovációs menedzserképzés is indul az idén.

– Támogatni kívánjuk a felsőoktatásban résztvevőket, hogy minél inkább a tanulmányaikra tudjanak koncentrálni. Ennek keretében különböző ösztöndíjakra pályázhatnak: a többi között a 2019/20-as tanévben is több mint ezer hallgató kap nemzeti felsőoktatási ösztöndíjat. Az Új Nemzeti Kiválóság Programmal pedig a kiváló hallgatók, doktorjelöltek, fiatal oktatók, kutatók részére nyújtunk ösztöndíjat kutatási tevékenységük megvalósításához. A program kerete ebben a tanévben mintegy 4 milliárd forint – folytatta a sort Palkovics László, emlékeztetve, hogy Magyarországon a diplomások körében gyakorlatilag teljes körű a foglalkoztatás.

Beszámolt továbbá arról is, hogy a kínai Fudan Egyetem hamarosan kampuszt nyit Budapesten. Az intézmény valódi elitegyetem, a tekintélyes QS World University Ranking szerint a világ 40. legjobb intézménye. Összehasonlításképp: a hazai intézmények között legelőkelőbb helyen álló Szegedi Tudományegyetem a 470. helyet szerezte meg a legutóbbi felmérésen. – A világ legszűkebb élvonalába tartozó Fudan hazai szerepvállalása, a neves külföldi professzorok megjelenése felgyorsítja a magyar felsőoktatás megkezdett nemzetköziesítését. A tervezett campusnyitás előmozdíthatja a további kínai beruházásokat, és különösen a kínai vállalatok kutatás-fejlesztési központjainak letelepedését Magyarországon – magyarázta a miniszter, aki felidézte azt is, hogy tavaly decemberben mintegy 85 milliárd forint új kutatás-fejlesztési támogatásról született döntés, a nyertes pályázatok megvalósítása pedig ebben az évben fog elkezdődni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.