Innovátorokat nevelnek az egyetemen

A felsőoktatás finanszírozásának új lábát jelentik a vállalati partnerségek, amelyek révén igazi piaci szereplőkké léphetnek elő az egyetemek — hangsúlyozta lapunknak Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke a Miskolci Egyetem új startupközpontjának átadóján. Az innovációs fejlesztésekre országos szinten 32 milliárd forinttal több pénz jut jövőre. A miskolci hallgatók legizgalmasabb vállalkozási ötleteit akár több tíz millió forinttal támogatják a befektetők.

Csókás Adrienn
2019. 06. 12. 6:17
null
A szakemberek szerint minél korábban ösztönözni kell a fiatalokat Fotó: MTI/Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már rég nem elég, ha egy egyetem pusztán a tudás fellegvára, az intézmények egyszerre próbálnak szolgáltató, termékfejlesztő, innovációs kutatóközpontok is lenni, hiszen az állami támogatás mellett egyre nagyobb szükségük van piaci bevételekre. Ilyen partnerséget jelent a Miskolci Egyetem (ME) Felsőoktatási Ipari Együttműködési Központja (FIEK), amelynek legújabb létesítményét a napokban adták át.

– Egyetemünk évtizedek óta a műszaki képzés egyik vezető szereplője, de ez a hatmilliárd forintos költségvetésű FIEK-együttműködés új lendületet ad annak, hogy jobban ki tudjuk szolgálni a vállalatokat, ők pedig rajtunk keresztül a legmodernebb kutatási infrastruktúrához és szaktudáshoz juthassanak hozzá – magyarázta lapunknak Deák Csaba, az egyetem kancellárja. Emlékeztetett, hogy a 2017-ben indult projektnek köszönhetően nemcsak értékes gépek és berendezések beszerzésére nyílt lehetőség, de új szervezeti egység, egy kutatóintézet is létrejött az egyetemen, amelyet ma már céges bevételekből finanszíroznak, így saját lábra tudott állni. Most pedig egy startupközpontot adtak át.

– A kormányzat szerint is nagy szükség van az innovációra, ezt bizonyítja, hogy jövőre húsz százalékkal növekszik az állami támogatás, egész pontosan 32 milliárdos többlethez jut ez a terület – folytatja a beszélgetést Birkner Zoltán, a támogatási pályázatokat kiíró Nemzeti Kutatás Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke. Szerinte fontos, hogy az egyetemek már a nulladik pillanatban impulzust kapjanak arra nézve, hogy milyen tudást fejlesszenek, mire van szükség.

A szakemberek szerint minél korábban ösztönözni kell a fiatalokat
Fotó: MTI/Vajda János

– Sok ilyen centrum kell, ahol az egyetem az egész regionális tér kiszolgálójává, majd később a dinamizálójává válik, és olyan innovációs csomópont épül fel, ami akár közvetlenül is lehívhatja a nemzetközi forrásokat. A valós piaci értékkel bíró termékek vagy szolgáltatások létrehozásával az egyetemi finanszírozásnak egy új lába jelenik meg – emelte ki lapunknak. Birkner Zoltán az egyetem régi műhelycsarnokának startupközponttá fejlesztése kapcsán rámutatott: a vállalkozói kedv kialakításához minél korábban meg kell szólítani a fiatalokat.

– Bátor innovátorokra van szükség, akik kiállnak az ötletükért, képesek mindehhez finanszírozást szerezni, és ami a legfontosabb, vakon hisznek az ötletük sikerében – szögezte le. Az egyetemen egy külsős cég, a BNL Start Partners már eddig is jelen volt, hogy szakmai tudást és pénzt fektessen az egyetemisták jó ötleteibe, elsősorban IT területen. Ennek az együttműködésnek a továbbfejlesztéseként hozta létre a saját startupközpontját az egyetem, a projektekben komoly hangsúlyt helyezve azokra a területekre, amelyek amúgy is az intézmény fókuszterületének számítanak, így például az anyagtudomány, anyagkutatás és a logisztikai automatizálás. Az induló vállalkozások segítéséről a BNL Start igazgatója, Tajthy Krisztina elmondta lapunknak: eddig már tíz vállalkozás indulhatott el az ő segítségükkel, zömében helyi, miskolci fiatalok ötleteiből. További hárommal most is tárgyalnak.

– A lehívható innovációs pályázati pénzek mellett saját tőkével is beszállunk az arra érdemesnek tartott „vállalkozáskezdeményekbe”. Az érintetteknek 5–75 millió forint támogatást tudunk biztosítani. A mi dolgunk, hogy segítünk eljutni addig a pontig, amíg befektetésre éretté válik a csapat – fogalmazott az igazgató, hozzátéve: rendszeresen tartanak ötletversenyeket, nemcsak a hallgatóknak, de középiskolásoknak és végzett szakembereknek is. A támogatások megítélésekor pedig előnyt élveznek a miskolci hallgatók, de ez nem kizárólagos feltétel.

A Miskolci Egyetem más fronton is rákapcsolt az újító megoldásokra: nemrégiben élményközpontot adtak át, ahol az innovációs fejlesztéseiket lehet megnézni, kipróbálni, sőt a hagyományos pályaorientációs tevékenységüket lecserélve tematikus szabadulószobákat hoztak létre a középiskolás korosztály magukhoz csábítására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.