Jávor Benedek: Az Európai Bizottság ad pénzt a migránskártyákra

Tény, hogy az Európai Bizottság ad pénzt a migránskártyákra, de ez nem tekinthető az illegális bevándorlás támogatásának, mert csak menedékkérőknek jár — nyilatkozta lapunknak Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője. A politikus sajátos értelmezé­sében a balkáni útvonalon talált eldobott anonim bankkártyák csupán azt igazolják, hogy a menedékkérők egy része továbbállt Németország felé. Jávor még a migránskártya kifejezést sem érti, mindenesetre erről is a magyar kormány állítólagos bűneire asszociál.

Bákonyi Ádám
2019. 02. 28. 5:55
JÁVOR Benedek
Budapest, 2019. február 24. Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője, a párt EP-listavezetője sajtótájékoztatót tart a párt kongresszusa után a budapesti OKISZ Irodaházban 2019. február 24-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Miért nevezik az ellenzéki képviselők hazugságnak a kormány hétpontos tájékoztató kampányát, amelyben Brüsszel konkrét bevándorláspárti javaslataira hívja fel a figyelmet?

– Nem tájékoztató kampányról, hanem egy félrevezető, valótlanságokon nyugvó propagandáról van szó.

– A tények mást mutatnak. A migránskártyaprogramban például a bevándorlók név nélküli, pénzzel feltöltött bankkártyákat kapnak. Ez sem igaz?

– Szó sincs arról, hogy névtelen kártyákon milliárdokat szórnak szét illegális bevándorlóknak. Ezen állítások minden egyes szava külön-külön hazugság, amit az Európai Bizottság tételesen cáfolt. Ezeken a kártyákon az adott tagállam menekültügyi hatóságai által elbírált és menekültstá-­­­

tu­s­­­­­sal rendelkező személyeknek járó, a létfenntartásához, beilleszkedéséhez nyújtott támogatások vannak. Annyi a különbség, hogy ezt nem borítékban, készpénzben adják, hanem sokkal azonosíthatóbb módon bankkártyán, amelyeken még a költéseket is lehet ellenőrizni. Ez egy szigorúan ellenőrzött rendszer, ami nem az illegális bevándorlók támogatását célozza.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

– Márpedig a balkáni migrációs útvonalon rengeteg ilyen eldobott kártyát találtak, ami felveti, hogy az illegális bevándorlók kihasználják ezt az állítólagos szigorú rendszert.

– A balkáni útvonalat azok használják, akik Görögországban érkeztek ­Európába, ám vélhetőleg nem itt akartak maradni, hanem például Németországba vették az irányt, így logikus, hogy eldobták a kártyáikat. Ugyanakkor ez is azt támasztja alá, hogy Görögországban regisztrálták ezeket a menekülteket, azaz jogszerűen jutottak a kártyákhoz.

– Ez nem igazán megnyugtató. Ön ilyen körülmények között is támogatja a migránskártyaprogramot?

– Nem migránskártyák ezek, hanem olyan juttatások, amelyeket a magyar kormány is nyújt azoknak, akiket a magyar hatóságok menedékesnek elismertek. Ha a magyar kormány azt gondolja, hogy ez valami migrá­ciót segítő, illegális bevándorlást támogató rendszer, akkor adódik a kérdés, hogy miért nyújt pontosan ugyanilyen támogatásokat. Én örülök, hogy a magyar menekültügyi hatóságok által befogadott menedékesek hozzájutnak a Magyarországon jogszerűen járó juttatásokhoz.

– Ezt senki nem vitatta. A különbség viszont az, hogy az egyfajta meghívóként értelmezhető migránskártyaprogramot az unió finanszírozza az európai adófizetők pénzéből.

– Tény, hogy az EB ad erre pénzt. Ettől függetlenül nem értek egyet azzal, hogy amit Magyarország részéről jogosnak tartunk, azt az EB részéről Soros Györggyel hozzák összefüggésbe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.