Javulnak a járványügyi adatok

Több vakcinaszállítmány is érkezik a héten az országba, s már minden harmadik magyar kapott legalább egy adag oltóanyagot. Müller Cecília szerint az átlagnál jobb magyarországi eredmények a húsvéti ünnepek során tapasztalt állampolgári fegyelmezettségre is visszavezethetők.

Munkatársunktól
2021. 04. 19. 13:18
null
Az ellenzék célkeresztjében a kínai szérum került Fotó: Fotó: MTI/Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 3,26 millió magyar kapott már valamilyen, koronavírus-fertőzés elleni vakcinát az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatója szerint. Mint írták, a beoltottak közül közel 1,4 millió fő már a második adag szérumot is megkapta.

Müller Cecília országos tiszti főorvos közölte: hétfőn 68 400 adag Moderna-vakcina érkezett, holnap pedig 208 040 Pfizer-oltóanyag érkezik, és a héten orosz és kínai vakcinákat is várnak. – Minden oltópont működik, a honvédségi oltóbuszok is járják a kis településeket, ma Tolna megyében folytatnak oltási tevékenységet – tette hozzá.

A friss pandémiás adatokat ismertetve a tiszti főorvos közölte, az elmúlt 24 órában 197, többségében idős, krónikus beteg vesztette életét a járvány miatt. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg közel 270 ezer, a kórházakban 8650 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1052-en vannak lélegeztetőgépen.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Bár a virológus szakértők szerint már érzékelhető a járvány harmadik hullámának a tetőzése, a brit vírusmutáns továbbra is ezreket fertőz meg egész Európában. Müller Cecília szerint az, hogy Magyarországon az átlagnál jobbak az eredmények, az a két héttel ezelőtti, húsvéti ünnepek során tapasztalt állampolgári fegyelmezettségre is visszavezethető, most érzékelhető ennek a hatása.

Müller Cecília az óvodák és az iskolák alsó tagozatának a nyitásával kapcsolatban elmondta, ahol szükséges volt, a helyszíni oktatás megkezdése előtt megtörtént a honvédség fertőtlenítő nagytakarítása. Hangsúlyozta: továbbra is csak egészséges gyermeket lehet elengedni az oktatási intézményekbe, így belépés előtt mérik a testhőmérsékletet. Az intézményekben folyamatos az alapos kézmosás, a gyakori szellőztetés, ezek is a védekezés részei.

– A pedagógusok oltása befejeződött, három körben mindenki 153 ezren megkapta az oltást, aki soron kívül élt ezzel a lehetőséggel. Korábban 52 ezer pedagógus a kampányszerű oltás előtt érintettsége folytán már be lett oltva, így összesen kétszázezernél is többen, a magyar pedagógusok 73 százaléka rendelkezik a vakcinák által nyújtott védettséggel – közölte a szakember.

SMS-ben értesítették a még be nem oltott pedagógusokat arról, hol és mikor kapják meg a vakcinát.
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának a vezetője a hétvégén történt, járvánnyal kapcsolatos rendőri intézkedésekről számolt be. A maszkviselési kötelezettség megszegése miatt ez elmúlt napokban 1911 esetben intézkedtek a rendőrök, 1872 polgár a közterületeken, 32 utas a tömegközlekedési eszközökön, hét vásárló az üzletekben nem viselt maszkot, velük együtt eddig 55 198 esetben indult szabálysértési eljárás az egyéni védőeszköz használatának a hiánya miatt.

Arra is kitért, hogy a korlátozó intézkedések elrendelése óta 1039 kereskedelmi egység, illetve szálláshely ügyében indult eljárás, 315 esetben egyértelműen az üzemeltető, illetve a tulajdonos sértette meg a jogszabályokat. A hétvégén egy visegrádi park gokartpályája nyitott ki illegálisan, két vendéget és a tulajdonost büntették meg a rendőrök. Szarvason hat hónapra bezártak egy sörözőt, ahol a tulajdonos két vendéget is beengedett, s együtt italoztak. A hétvégén a budapesti Nehru parkban este tíz óra után 14 fiatal mulatozott, zenélt és hangoskodott, ellenük is eljárás indult.

Fotó: MTI

A Magyarországon átmenő tranzitforgalom folyosóit is ellenőrizték a rendőrök a hétvégén, 218 szabálytalan sofőr ellen szabtak ki helyszíni bírságot, eddig összesen 15 655 külföldi polgárral szemben kellett intézkedni.

Az alezredes közlése szerint jelenleg 45 132 koronavírus-fertőzött beteg gyógyul az otthonában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.