Jelentős fejlesztést adtak át a szarvasi állatparkban

Több mint háromszázmillió forintos európai uniós támogatásból fejlesztették a szarvasi Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkot, a beruházást Nagy István agrárminiszter adta át csütörtökön.

Forrás: MTI2020. 06. 25. 16:48
DANK Bla; NAGY Istvn; BABK Mihly
Szarvas, 2020. június 25. Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója, Nagy István agrárminiszter, Dankó Béla, a térség fideszes országgyûlési képviselõje és Babák Mihály polgármester (b-j) átvágja a nemzeti színû szalagot a szarvasi Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkban megvalósult fejlesztések átadásán 2020. június 25-én. Több mint háromszázmillió forintos európai uniós támogatásból új állatsimogatót, hajókikötõt, fürge gyík és farkas kifutót alakított ki, elkészült egy bagoly formájú új fõbejárat, valamint kialakítottak egy új, 250 négyzetméteres interaktív állandó kiállítást a Magyar Természettudományi Múzeummal együttmûködve. MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető beszédében elmondta, a nemzeti park igazgatóságok éves regisztrált látogatószáma 2010 óta több mint 26 százalékkal emelkedett, évek óta meghaladja az 1,6 milliót. Jövőre szeretnék elérni a kétmilliós határt.

Hozzátette, a nemzeti parkok több mint 40 milliárd forintot fordítanak a természeti értékek megőrzését és bemutatását célzó beruházásokra az idén véget érő többéves pénzügyi időszakban. Az így megvalósuló csaknem 100 projektnek köszönhetően legalább 100 ezer hektáron javulnak a természeti területek és a természeti ismeretek átadását szolgáló létesítmények állapota – fogalmazott.

Nagy István – aki a szarvasi parkot a „csodák birodalmának” nevezte – elmondta, nem tudni, mikor tér vissza a koronavírus-járvány, a magyaroknak érdemes a hazai tájakat felfedezni most, amiben a nemzeti parkok partnerek lesznek.

Nagy István agrárminiszter beszédet mond a szarvasi Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkban megvalósult fejlesztések átadásán (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A Körös-Maros Nemzeti Park (KMNP) által működtetett szarvasi állatpark a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programból (Ginop) elnyert nettó 330 millió forintból új állatsimogatót, hajókikötőt, fürge gyík és farkas kifutót alakított ki; elkészült egy bagoly formájú új főbejárat; a Magyar Természettudományi Múzeummal együttműködve kialakítottak egy új, 250 négyzetméteres interaktív állandó kiállítást.

A beruházás része volt egy 2100 négyzetméteres parkoló létrehozása, ahol elektromos és hibrid rendszerű járműveket lehet tölteni, továbbá büfét, ajándékboltot, sétautakat és egy foglalkoztató épületet alakítottak ki – sorolta Tirják László igazgató.

Az állatpark hat éve üzemel, tavaly 45 ezren látogatták meg.

Dankó Béla (Fidesz), a térségi országgyűlési képviselője az átadó ünnepségen elmondta, tavaly a Békés megyei kereskedelmi szálláshelyeken 288 ezer turista 769 ezer vendégéjszakát töltött el, ami a szállásoknak 9,2 milliárd forint bevételt hozott. Az ehhez hasonló turisztikai célú beruházásokkal ezt az átlagosan 2,67 vendégéjszakát szeretnék növelni, ami újabb munkahelyek teremtéséhez, növekvő turisztikai bevételhez járulna hozzá.

A politikus elmondta, bizakodó a jövőt illetően, a szállások júliusra és augusztusra 100 százalékosan telítettek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.