Jelentős támogatásra pályázhatnak a kárpátaljai magyarok

Mától pályázhatnak a Kárpátalján élő magyarok a kormány és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közös támogatására. A két és fél milliárdos keretösszegből idén már az egészségügyi kisegítő munkatársak és a speciális igényű gyermekekkel foglalkozók is részesülhetnek.

Tóth Béla
2021. 05. 18. 15:02
POTÁPI Árpád János
Budapest, 2019. augusztus 22. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára beszél a Határtalanul! program eddigi eredményeirõl tartott sajtótájékoztatón a budapesti Bárkert Bistróban 2019. augusztus 22-én. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Több mint két és fél milliárd forint támogatásra pályázhatnak mától a Kárpátalján élő és dolgozó magyarok – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján a nemzetpolitikáért felelős államtitkár. Potápi Árpád János elmondta: a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a magyar kormány együttműködésében 2015 óta működő szociális program idén két újabb pályázati kategóriával bővült.

Ebben az évben az egészségügyben kisegítő kórházi munkatársként dolgozók mellett a gyermekjóléti szolgáltatásban vagy a fogyatékkal élők ellátásában tevékenykedő magyarok is részesülhetnek az egyszeri fizetéskiegészítésben.

– Emelkedik a gyermekétkeztetésre szánt keretösszeg, a magyar nyelvű óvodába vagy magyar tannyelvű iskolába járó (1–4. osztályos) gyerekek étkeztetésére harmincezer forint támogatás jut – közölte az államtitkár.

– A program célja, hogy a Kárpátalján élő magyarok a szülőföldjükön maradhassanak

– hangsúlyozta a politikus, aki a magyar nyelvű oktatási és kulturális intézmények fenntartását is fontosnak nevezte. A gyermekétkeztetésre szánt keretösszeg megemelése kapcsán pedig megjegyezte: ez a támogatás megemeli a magyar óvodák és iskolák vonzerejét.

Tájékoztatása szerint kilenc kategóriában igényelhető legalább százezres és legfeljebb félmilliós egyszeri fizetéskiegészítés.

Pályázhatnak a magyar nyelvű közoktatási intézményben, az egészségügyben, az elektronikus és nyomtatott sajtóban, a művészeti iskolákban és a speciális intézményekben, például gyermekotthonban dolgozó magyarok is.

Emellett – folytatta – szintén részesülhetnek a támogatásban színészek, előadóművészek, művelődésszervezők és sportegyesületben oktató edzők, valamint a programcsomag lehetőséget ad a magyar nyelven szolgálatot teljesítő egyházi személyeknek is a támogatás elnyerésére.

Potápi Árpád János végül felidézte: a programot 2015-ben hozta létre a magyar kormány, hogy az azóta is tartó kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus okozta gazdasági, szociális és társadalmi válságban segítse a kárpátaljai magyarságot. Hozzátette: a pályázat keretösszege folyamatosan nőtt, a kezdeti 791 millióhoz képest tavaly már több mint kétmilliárd forint támogatás jutott a 14 400 sikeres jelentkezőnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.