Jövő héten értékelik az intézmények tesztelésének első körét

A maszkhasználat szabályainak megszegése miatt 664 személy ellen intézkedtek, a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályszegések miatt pedig több mint 200 esetben.

2020. 11. 26. 15:20
null
Müller Cecília országos tiszti főorvos.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken ér véget az első köre az egészségügyi és szociális intézmények, valamint a bölcsődék, óvodák és általános iskolák célzott, csoportos tesztelésének – közölte György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. Szavai szerint a bölcsődék, óvodák és általános iskolák tesztelésére a kormány által felállított csapatban több mint ezer fő vett részt. Mint mondta, az első hét tapasztalatairól a jövő hét elején számol be az operatív törzs.

Müller Cecília az operatív törzs sajtótájékoztatóján

György István hangsúlyozta: a vizsgálatok elsődleges célja az emberi életek és az egészség védelme, de a gazdaság működése szempontjából is szükséges a vírus terjedésének lassítása. Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy

a különböző pártok politikai haszonszerzés céljából akadályozzák a védekezést, például azt híresztelik, hogy a tesztelésben részt vevő egyetemisták nem kapnak megfelelő étkezést, szállást és védőfelszerelést.

– Ez nem igaz, hiszen a mintegy kétezer önkéntes diákot ellátjuk az FFP2-es maszkok mellett plexi arcpajzzsal, kesztyűkkel és minden más szükséges eszközökkel – hangsúlyozta.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a legfrissebb pandémiás adatok alapján arról számolt be, hogy az elmúlt 24 órában 6360 új fertőzöttet regisztráltak, és 115 krónikus beteg vagy idős polgár hunyt el a Covid–19-ben. A kórházban ápolt betegek száma 7537 fő, lélegeztetőgépen 640-en vannak. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az utóbbi napokénál magasabb új esetszám részben azzal magyarázható, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a PCR-vizsgálatokon túl a tízezres nagyságrendben elvégzett antigénalapú gyorstesztek adatait is figyelembe veszi a statisztikák készítésénél. Müller Cecília arra is kitért, hogy az orvosi vények a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napban nem veszítik érvényességüket. A csak szakorvosi javaslatra felírható gyógyszerek esetében a veszélyhelyzet alatt lejárt ajánlás érvényessége 90 nappal hosszabbodik meg a veszélyhelyzetet követően.

A koronavírus-fertőzés következtében fellépő súlyosabb szövődményeket valószínűsítő faktorok között a tiszti főorvos kiemelte a dohányzást.

A rendelkezésre álló adatok szerint kimutathatóan magasabb a dohányosok aránya a súlyos szövődményekkel küzdő, illetve az életveszélyes állapotba kerülő betegek között. Figyelmeztetett: a passzív dohányzás is a megfertőződés kockázatát hordozza, mivel a kifújt füst aeroszolcseppecskéiben is megbújhat a vírus. – A lakóhelyiségek napi többszöri, alapos szellőztetése is kiemelten fontos a téli időszakban – hangsúlyozta Müller Cecília.

Kiss Róbert alezredes arról számolt be, hogy a rendőrség 664 személy ellen intézkedett a maszkhasználat szabályainak megszegése miatt. Ugyanilyen szabályszegésért Budapesten két üzletet – egy józsefvárosi fodrászatot, valamint egy belvárosi bisztrót – ideiglenesen bezárattak. A kijárási tilalommal kapcsolatos szabályszegések miatt több mint 200 esetben intézkedtek az egyenruhások.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.