Karácsony Gergely újabb dilettáns húzása a gyorstesztekkel

Az NNK arra figyelmezteti a főpolgármestert, hogy az antigén gyorstesztek nem alkalmasak szűrésre, veszélyesen félrevezetők lehetnek.

Magyar Nemzet
2020. 11. 08. 10:39
KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2020. janur 29. Karcsony Gergely fpolgrmester megrkezik a Fvrosi Kzgyls lsre 2020. janur 29-n. MTI/Kovcs Tams Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fővárosi önkormányzat antigéntesztek beszerzését jelentette be, Karácsony Gergely pedig kijelentette, hogy az antigéngyorstesztek ugyanolyan megbízhatóak, mint a PCR-tesztek.

„Ez azonban óriási tévedés és szakmailag teljesen megalapozatlan” – reagált közleményben a főpolgármester szavaira a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

 

Mint írták: az antigéntesztek ugyanis nem váltják ki a PCR-vizsgálatokat, és nem használhatóak tömeges, közösségi szűrésre sem, mivel azok szervezetében, akik tünetmentesek, vagy még csak enyhe tüneteket produkálnak, csak kis mennyiségben van jelen a vírus, így az ő esetükben a gyorsteszt nagy valószínűséggel hamis negatív eredményt mutat majd.

„Tehát az adott személy megnyugszik, hogy nem kapta el a vírust, közben pedig megfertőzi a környezetét” – hívja fel a figyelmet az NNK.

 

Hangsúlyozzák: az antigénteszt használata a középsúlyos és súlyos tüneteket mutató pácienseknél javasolt, mivel a megbetegedés mértéke összefügg azzal, hogy mennyi vírus van a légúti váladékban. Az antigénteszteknél nagyobb mennyiségű vírus és azon belül az antigén (vírusfehérje) jelenléte szükséges ahhoz, hogy ki lehessen mutatni a fertőzést.

„A két teszt nem összehasonlítható egymással, ezért is készült külön eljárásrend az egészségügyi szolgáltatók részére” – zárja közleményét az NNK.

 

Karácsony hibát hibára halmoz, majd másra mutogat

Mint lapunk is beszámolt róla: Karácsony Gergely a járvány kezdete óta tesz tanúbizonyságot alkalmatlanságáról, dilettantizmusáról, aminek köszönhetően például a fővárosi fenntartású Pesti úti Idősek Otthona az ország első számú járványügyi gócpontjává vált. A legutóbbi információk szerint az ötvenöt halott mellett 313 lakó és 26 dolgozó kapta el a vírust. Miközben Karácsony és pártja, a Párbeszéd állandóan teszteléseket sürget, a főpolgármester nemrég azt sem tudta megmondani, hogy melyik fővárosi idősotthonban van jelen a vírus. Sőt, Karácsony Gergelyék korábban úgy döntöttek, hogy az általuk fenntartott két idősek otthonába nem kérik a kormány által felajánlott noninvazív lélegeztetőgépeket. Mindezek ellenére a baloldali főpolgármester soha semmiért nem vállalt felelősséget, tragikus járványkezeléséért rendre másra mutogatott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.