Karácsony ötvenmilliárdért támogatná az atlétikai vb-t

Karácsony Gergely főpolgármester többek között a kerületek alap- és járóbeteg-ellátásának ötvenmilliárd forintos plusztámogatásától tette függővé, hogy a főváros új vezetése igent mondjon a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezésére. A kormány továbbra is várja a ferencvárosi önkormányzat és a Fővárosi Közgyűlés hivatalos, szerdán esedékes döntését. Ha a hónap végéig nem dől el a vb sorsa, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség megfoszthatja hazánkat a rendezés jogától.

2019. 11. 26. 6:05
null
Ferencváros és Csepel határa. Jelenleg az enyészet az úr a 2023-as esemény tervezett helyszínén Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kormány továbbra is várja a ferencvárosi önkormányzat és a Fővárosi Közgyűlés hivatalos döntését az atlétikai stadion ügyében – jelentette ki lapunk kérdésére Hollik István kormányszóvivő arra reagálva, hogy Karácsony Gergely (Párbeszéd) főpolgármester tegnap bejelentette, milyen feltételekkel támogatná a Budapesti Atlétikai Központ és Közpark felépítését. A baloldali vezetés azt szeretné elérni, hogy a következő öt évben ötvenmilliárd forintot kapjon a főváros az Egészséges Budapest programból az alap- és járóbeteg-ellátás fejlesztésére, az egészségügyi költségvetésben elkülönített összegeken felül.

Karácsony azt hangoztatta, egyebek mellett CT- és MR-gépeket szeretnének venni, ám újságírói kérdésre nem tudott pontos választ adni arra, hogy hány berendezés beszerzését tartja szükségesnek.

Ferencváros és Csepel határa. Jelenleg az enyészet az úr a 2023-as esemény tervezett helyszínén
Fotó: Havran Zoltán

Ismeretes: Karácsony Gergely a választási kampányban azt ígérte, eléri a kormánynál, hogy minden kerületben legyen egy CT-berendezés. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ez már a választás előtt teljesült, ugyanis a főváros 23 kerületé­ben 27 CT működik.

A főpolgármester a sportberuházás támogatásához azt is feltételül szabta, hogy folytatódjon a zöldfelületek növelése Budapesten, ahogyan a csepeli nagyerdő fejlesztése program is. Baranyi Krisztina, Ferencváros független polgármestere a sajtótájékoztatón arról beszélt: szeretné elérni, hogy a IX. kerületbe költözzön az Országos Széchényi Könyvtár, valamint azt is a sportberuházás támogatásának feltételeként jelölte meg, hogy a felépülő stadiont lehessen használni tömegsportcélokra, épüljön meg a kajakpálya és kotorják ki a ráckevei-soroksári Duna-ágat. Egy új szakrendelő felépítését is sürgette a kerületben.

Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke levélben fordult a Magyar Atlétikai Szövetséghez (MASZ) és a kormányhoz, nyomatékosítva, hogy november végéig vár választ a 2023-as világbajnoksággal és a stadionnal kapcsolatban.

Szavai szerint a kérdés nem tűr halasztást, a nemzetközi szövetségnek sürgősen tudnia kell, hogy az új főpolgármester és városvezetés támogatja-e a világbajnokságot. „Ha bármilyen okból nem épül fel a központ – ami komoly következménnyel jár – a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezésére, haladéktalanul új házigazdát kell találnunk az eseménynek” – idézte Coe-t a MASZ honlapja.

A főpolgármester még nem tudja, mennyi CT kell
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Budapest tavaly kapta meg a 2023-as vb rendezésének jogát, ám Baranyi a mandátumszerzése óta többször is arról beszélt, nem támogatja a sportlétesítmény megépülését, Karácsony főpolgármesteri kampányának pedig a „stadionstop” volt az egyik jelszava.

A világbajnokság megvalósulásáért több társadalmi kezdeményezés is indult, már közel 19 ezren – köztük olim­piai bajnokok – támogatták világbajnoki bronzérmes gátfutó által a Facebookon indított felhívását.

A nemzet sportolói külön közleményben kérték Budapest új vezetőit, járuljanak hozzá, hogy a világverseny hazánkban valósulhasson meg. A napokban Budapest több díszpolgára írt levelet Karácsonynak, amelyben arra kérték, támogassa a világbajnokság megrendezését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.