Karácsonyék indokolatlanul tartanak vissza tízmilliókat

Több zuglói szervezettől is százmilliós összegeket próbált elvonni Karácsony Gergely, a fizetésképtelenné váló kerület polgármestere — közölte lapunkkal a Fidesz zuglói választókerületi elnöke. Jelen Tamástól úgy tudjuk, van, ahol a forrásmegvonás sikerrel járt.

Forrás: MN2019. 03. 29. 5:50
null
A kerületet csődbe vitte vezetője, állítja a Fidesz helyi elnöke Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Zugló csődben van, gyakorlatilag fizetésképtelenné vált az önkormányzat, s Karácsony Gergely polgármester több kísérletet is tett arra, hogy zuglói szervezetek költségvetéséből pótolja a kerület büdzséjének a hiányát – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Jelen Tamás, a Fidesz zuglói választókerületi elnöke.

Szavai szerint a Zuglói Sport- és Rendezvényszervező Non-profit Kft.-től és a Zuglói Egészségügyi Szolgálattól is százmilliós összegeket próbált – sikertelenül – elvonni a Párbeszéd elnöke, ám a Zuglói Filharmónia nevű hivatásos szimfonikus zenekartól a mai napig visszatart nyolcvanmillió forint állami támogatást a Karácsony vezette hivatal.

A kerületet csődbe vitte vezetője, állítja a Fidesz helyi elnöke
Fotó: Mirkó István

– Ráadásul a szóban forgó összeget az önkormányzatnak – mivel nem bocsátotta a zenekar rendelkezésére – vissza kellett volna juttatnia az Emberi Erőforrások Minisztériumának, ám ezt sem tették meg, s mind a mai napig követeli tőlük a tárca a pénzeket – mutatott rá a politikus. Hozzátette: tudomása szerint a zenekar írásban semmilyen értesítést vagy indoklást nem kapott a polgármestertől arra vonatkozólag, hogy miért nem juthattak hozzá a törvény szerint nekik járó forráshoz.

Jelen Tamás arra is kitért: a filharmonikusok munkaszerződését visszamenőleges hatállyal, január elsejétől módosították a napokban, s abban a korábbinál jóval kedvezőtlenebb feltételeket szabtak meg a zenészeknek.

– Az alapbér havi 22, vagyis negyedévente 66 szolgálat – próba vagy koncert – teljesítését fedezi a korábbi 16 helyett, tehát bújtatott bércsökkentésről van szó.

A nagy múltú – 65 éve alakult – zenekar munkatársai egyébként is nehéz helyzetben vannak, hiszen minimálbérben, illetve bérminimumban részesülnek a gyakorlatilag teljes munkaidős foglalkoztatásért – fejtette ki a fideszes politikus. Hangsúlyozta: miközben Karácsony Gergely olyanoknak is alapjövedelmet osztogat, akik nem szorulnak rá, a fedezetet azoktól veszi, akik hasznos munkát végezve megalázóan keveset keresnek.

Hortobágyi István, a filharmonikusok ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta: Karácsony Gergellyel jelenleg is egyeztetést folytat a zenekar költségvetésével kapcsolatban.

Elküldtük a kérdéseinket a témában Karácsony Gergelynek, az ígéret szerint a mai napra megkapjuk a válaszokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.