Karácsonynak vissza kellene vonnia a VÉSZ-módosítást

Szakmai és civil szervezetek tiltakoznak a Liget Budapest projekt politikai célú megcsonkítása ellen.

2020. 07. 09. 9:24
null
A miniszteri biztos a Magyar Zene Háza sajtóbejárásán május 28-án Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szakmai és civil szervezetek tiltakoznak a Liget Budapest projekt politikai célú megcsonkítása ellen. A Főpolgármesteri Hivatal által kezdeményezett egyeztetéseken a hozzászólók 90 százaléka a projekt folytatására kéri a fővárost. Baán László miniszteri biztos szerint ha a fővárosi vezetés nemcsak a vele azonos politikai nézetet valló hangos, de kisszámú aktivistára hivatkozna, akkor azonnal visszavonná a városligeti építési szabályzat módosításáról szóló előterjesztést.

A fővárosi önkormányzat új vezetése kezdeményezte a Városligeti építési szabályzat (VÉSZ) módosítását, amely elfogadása esetén távlatilag Magyarország elmúlt száz évének legnagyobb léptékű kulturális fejlesztésének, a rangos nemzetközi díjakkal elismert Liget Budapest projektnek a megcsonkítását és befejezésének ellehetetlenítését jelentené – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Baán László. A projekt miniszteri biztosa szerint a főpolgármester által kezdeményezett módosítás egyértelműen azt a politikai célt szolgálja, hogy jogi akadályt gördítsen a Városligetbe tervezett, eddig még el nem kezdett kulturális fejlesztések megvalósítása elé.

– Az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza, valamint a gyermek- és ifjúsági színháznak tervezett Városligeti Színház megvalósítása lehetetlenülne el oly módon, hogy törölnék a szabályzatból az előbb felsorolt kulturális intézményeknek a jelenleg hatályos szabályzatban kijelölt építési helyszínét – tette hozzá.

Sokan tiltakoznak

A miniszteri biztos kiemelte, hogy a VÉSZ tervezett módosítása ellen számos civil és szakmai szervezet fejezte ki tiltakozását, mások mellett a Nagycsaládosok Országos Szövetsége, a Magyar Teátrumi Társaság, a Magyar Írószövetség és a Professzorok Bat­thyány Köre kérte a főváros vezetését a tervezet visszavonására, de a Magyar Művészeti Akadémia és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság is hasonló tartalmú levelet írt Karácsony Gergelynek. A Civil Összefogás Fórum pedig „virtuális békemenetet” hirdetett az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Városligeti Színház megmentéséért.

A miniszteri biztos a Magyar Zene Háza sajtóbejárásán május 28-án
Fotó: Mirkó István

Baán László felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt időszakban nehéz helyzetbe került turisztikai szektornak is kiemelt fontosságú a Liget Budapest projekt teljes megvalósítása. A mintegy négyezer hazai közúti fuvarozó, köztük közel ezer hazai különjárati autóbuszos személyszállító vállalkozás érdekképviseletét ellátó, harmincéves szakmai múltú nonprofit civil szervezet, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete a jogszabálytervezet felülvizsgálatára kéri a fővárost. A szakmai szervezet többek között azt szeretné, hogy – a fejlesztés pozitív turisztikai hatása miatt – a főváros ne akadályozza a ligetbe tervezett kulturális intézmények megvalósítását.

Beszédes vélemények

A miniszteri biztos szintén felhívta a figyelmet arra, hogy a főváros honlapján közzétette a VÉSZ módosítása kapcsán lefolytatott partnerségi egyeztetés során megfogalmazott véleményeket. Baán László szerint a beérkezett vélemények beszédesek, a fővárosi vezetés szempontjából egyenesen lesújtóak, hiszen homlokegyenest szembemennek Karácsony Gergely álláspontjával. A több mint kétezer, szervezetek és magánszemélyek által megfogalmazott vélemény 90 százaléka egyértel­műen a Liget Budapest projekt folytatása mellett szól.

– Ha ebben a kérdésben a fővárosi vezetés nemcsak a vele azonos politikai nézetet valló hangos, de kisszámú aktivistára hivatkozna, hanem valóban adna a civilek tényleges véleményére, ahogy ezt oly gyakran szereti hangoztatni, akkor nem lenne más választása, mint visszavonni a jogszabály módosítását célzó előterjesztést – összegezte.

A tiltakozók szerint a projekt történelmi lehetőség az ország előtt: a millenniumi idők óta nem látott léptékű kulturális fejlesztést jelent hazánknak, amely egyben a nyugati világ jelenleg legnagyobb ilyen típusú vállalkozása is. A projektnek köszönhetően nemcsak a park kulturális intézményhálózata újul meg, hanem a zöldfelületét is rehabilitálják és bővítik.

Társadalmi összefogás

A Liget Budapest miniszteri biztosa kiemelte, komoly társadalmi összefogás sorakozott fel Európa legnagyobb kulturális beruházása mögött: már közel 60 ezer támogatónál jár az a petíció, amelyet Szabó László nagykanizsai nyugdíjas indított a projekt megmentéséért. A mozgalom tavaly óta a legnépszerűbb és egyben legnagyobb aktivitást generáló közéleti aláírásgyűjtés, amely arra kéri a kormányt, hogy „tegyen meg mindent, használjon fel minden törvényes lehetőséget a Liget Budapest projekt megmentésére és következetesen vigye végig eredeti elhatározását”. A főváros által kezdeményezett jogszabály-módosítást ellenző civilek szerint a főváros döntésével egy történelmi lehetőséget szalaszt el az ország.

– Olyan lehetőség kapujában állunk, amelynek megvalósulása esetén az utánunk jövő nemzedékek büszkeséggel tekintenének a mai Magyarország polgárainak teljesítményére, távlatos gondolkodására. ­Óriási felelőtlenség lenne ezt a történelmi lehetőséget a politikai dac és szűklátókörűség miatt eldobni. Amennyiben elfogadják a módosítást, nemcsak Budapest, de az egész ország érezheti magát meglopva – hangsúlyozta Szabó László, a petíció kezdeményezője.

Megerősítik mindezt az elmúlt hónapokban készített reprezentatív közvélemény-kutatások is, amelyek azt mutatják, hogy a konkrét tervek ismereté­ben a budapestiek több mint 70 százaléka egyetért a Liget projekt céljaival és teljes körű megvalósításával, országosan pedig 80 százalékos a Városliget átfogó megújításának támogatottsága.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.