Kétmilliárdos apanázs a Debreceni Egyetemnek

Szilágyi Anna
2019. 09. 03. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A járműipar, az űripari kutatások és a krónikus betegséget okozó inzulinrezisztenciához fűződő vizsgálatok támogatására kétmilliárd forint támogatást nyert el a Debreceni Egyetem a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innová­ciós Hivataltól (NKFIH), a Tématerületi kiválósági programból.

Az intézményben tartott keddi sajtótájékoztatón Szilvássy Zoltán, az egyetem rektora elmondta: az egészségipar már a kezdetektől az egyik fő fókuszterületük, a mostani projektben szereplő inzulinrezisztencia kutatása pedig azért is jelentős, mert a vezető haláloknak számító szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulásában is szerepet játszik. Kutatócsoportjaik többek között azt vizsgálják, hogy milyen gyógyszerekkel, étrend-kiegészítőkkel és élelmiszerekkel lehetne befolyásolni az inzulinszintet és vércukor­értéket, és miként lehetne megelőzni az elhízás szövődményeinek kialakulását – fejtette ki a rektor.

A járműipari kutatások illeszkednek a városba települő járműipari vállalatok igényeihez, az egyetemen zajló űrkutatás pedig arra keresi a választ, hogyan lehet „zölddé” tenni egy űrállomást, vagyis megteremteni a Földön kívül is az egészséges életfeltételek biztosítását – például zöldséget, gyümölcsöt termeszteni.

Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke emlékeztetett, az idei kiválósági programból összesen 26 egyetem és kutatóintézet 55 tématerülete kapott 14,6 milliárd forint támogatást – ezek közül a Debreceni Egyetem nyerte el a legnagyobb összeget. – Debrecen ma sikerváros, amit nagyban köszönhet az egyetemen folyó, nemzetközi szinten is elismert oktatási, kutatási és fejlesztési tevékenységeknek. A most megítélt támogatás elismerése az eddig elvégzett munkának, másrészt olyan területekre biztosít forrást, amelyek nemcsak a város, hanem az egész ország hasznára válnak – fogalmazott Birkner Zoltán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.