Ketten is távoztak az egri szivárványos koalícióból

Két képviselő lépett ki Egerben abból a szivárványos koalícióból, amely eddig Mirkóczki Ádámot támogatta. A távozók úgy vélik, a hevesi megyeszékhely polgármestere olyan vezetési stílust alakított ki, ami vállalhatatlan.

Szabadi Martina Laura
2020. 10. 30. 19:45
null
20200130 Eger fotó: Huszár Márk Martin HM - Heves Megyei Hírlap Két világkupa támogatásáról döntött az egri közgyűlés. képen: Mirkóczki Ádám (Egységben a Városért Egyesület) Eger Megyei Jogú Város polgármestere Fotó: Huszár Márk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a korábbi politikai partnerei is bírálják Mirkóczki Ádám egri polgármester vezetési stílusát. A hevesi megyeszékhelyen a szivárványos koalíció az Egységben a Városért Egyesület égisze alatt tömörült a 2019-es választások előtt, majd a választási győzelem után ez a „civil szervezet” alakíthatott frakciót a közgyűlésben. Polgármesterjelöltjük a Jobbikos Mirkóczki Ádám volt, aki most, hatalomra kerülve egyre inkább kiábrándítja politikai közösségének tagjait. A legújabb hír, hogy

Komlósi Csaba független és Keresztes Zoltán momentumos önkormányzati képviselő otthagyta a frakciót, és mindketten Mirkóczki Ádám miatt.

Fotó: archív/Heves Megyei Hírlap

– Célunk volt az egri polgárok érdekeit szem előtt tartó demokratikusan és átlátható módon működő városirányítást létrehozni. Egy új minőséget teremteni. Ehhez megfelelő alapot adott az az együttműködés, ami már az előző ciklusban kialakult a közgyűlésben a különböző ellenzéki pártok képviselői, illetve a független képviselő között. Ez az együttműködés egy közös frakció létrehozásához vezetett, amit volt szerencsém a ciklus végéig vezetni – mondta el a Heves Megyei Hírlap kérdésére Komlósi Csaba. Kijelentette, hogy sok döntésről nem volt tudomása már akkor sem, amikor még ennek a frakciónak volt a vezetője, de azóta még kevesebb információja van a város ügyeit illetően.

– A közös munka alapozta meg azokat a reményeket és elvárásokat, amelyeket jelenlegi képviselőtársaim, az új városvezetés irányába támasztottam. Azt gondoltam alkalom nyílik azoknak az elveknek a gyakorlatba ültetésére, amelyekben hiszek, amelyekért közéleti szerepet vállaltam. Sajnos ebből a szempontból az elmúlt év hatalmas csalódás.

Ezzel a döntésünkkel talán elérhetjük azt, hogy a polgármester végre partnerként tekintsen ránk. Ha azt akarja, hogy támogassuk döntéseit, akkor személyesen egyeztessen velünk elképzeléseiről, a város ügyeiről.

Ugyanis a médiából szereztünk tudomást számos tervéről. Ilyen volt a Tourinform iroda kiköltöztetése is, de sok ilyet említhetnénk még. Én a csapatmunkában hiszek, nem az egyszemélyes döntésekben. Természetesen ez után sem fogok szándékosan ellene szavazni, Eger érdekeit tartom majd szem előtt – fogalmazott Komlósi Csaba.

Keresztes Zoltán is a konstruktív ellenzékiségben látja a megoldást. Ő is kiemelte, hogy a polgármester az Egységben a Városért Egyesület frakciójának kihagyásával, egyeztetések nélkül nevezett ki embereket a városházán, valamint az önkormányzati cégeknél és intézményeknél. Megemlítette, hogy a polgármester kezdeményezésére az önkormányzat cégeit sorban az EVAT Zrt. alá helyezik át, melyek így gyakorlatilag kikerülnek az egriek által választott közgyűlés kontrollja alól. Szerinte ez jelentősen rontja a közpénzekkel gazdálkodó önkormányzati cégek átláthatóságát.

A tizenhét egri képviselő közül hatan maradtak az Egységben a Városért frakciójában, mellettük a polgármesterrel.

Rajtuk kívül a közgyűlés az Oroján Sándor vezette, hattagú Fidesz–KDNP frakcióból, továbbá dr. Pócs Alfréd (Egri Városvédők Egyesülete) és dr. Pápai Ákos (Mi Hazánk Mozgalom) képviselőkből áll, ezért a jövőben több izgalommal járhatnak majd az ülések. A polgármester a frakciójából távozottak mellett, ugyanis a grémium utóbb említett két tagját győzheti meg ezután, ha azt akarja, hogy megszavazzák az előterjesztéseit. Ők azonban az eddigi tapasztalatok szerint rendre leszavazzák azokat az előterjesztéseket, melyeket a város életére nézve károsnak ítélnek.

A frakció értetlenül áll a történtek előtt

A kilépés hírét nem sokkal reakció is követte. Az egyesület szerint a képviselőknek nem volt okuk kilépni.

– Az Egységben a Városért Egyesület frakciója teljesen értetlenül áll Komlósi Csaba és Keresztes Zoltán indoklás nélküli kilépése előtt. A képviselők által, a sajtótájékoztatón elmondott kritikákat még nyáron megbeszéltük és egy éppen Komlósi Csaba által megszövegezett frakciószabályzattal rendezte a képviselőcsoport. Augusztus óta minden közgyűlési döntésünk a frakció előzetesen megvitatott és elfogadott álláspontját tükrözte – írták sajtóközleményben. Ennek ellenére a két képviselő több alkalommal a frakciótöbbség döntésével ellentétesen szavazott a közgyűléseken. A Komlósi Csaba és Keresztes Zoltán által elmondott vádak nem igazak és teljesen alaptalanok. A két képviselő ezen lépésével veszélybe sodorta az eddigi közösen elért eredményeinket és a frakció jövőbeni terveit – áll a közleményükben.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.