Kiakadt a BKV szakszervezete Karácsony tervén

A reggel 9 órai iskolakezdés jelentős többletmunkát ró a BKV dolgozóira, akikkel Karácsony Gergely és a városvezetés eddig nem egyeztetett a tervről. Úgy tűnik, a csúsztatott iskolakezdési terv ötletének kidolgozásakor a „sok bába közt elveszett a gyerek” – fogalmazott nyílt levelében az Egységes Közlekedési Szakszervezet.

2020. 07. 07. 20:45
null
Két évtizede még csak az 56-os járaton jutottak lehetőséghez a hölgyek pályakezdőként Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) nyílt levélben fordult Budapest főpolgármesteréhez, a szervezet ugyanis azt sérelmezi, hogy Karácsony Gergely nem egyeztetett a reggel 9 órai iskolakezdésről a BKV sofőrjeivel. A közlemény szerint az átállás jelentős többletmunkával járna – foglalta össze a Mérce.hu baloldali hírportál.

Emlékezetes, a budapesti városvezetés június végén vetette fel, hogy érdemes lenne elcsúsztatni a tanításkezdés időpontját. Az intézkedés az elképzelések szerint a koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezésben segítene. A tanítás elkezdésének egy órával való eltolásának indoka az lenne, hogy a reggeli csúcsforgalomban utazók harmada diák, így a tömeg jobban eloszlana. Karácsonyék úgy kalkuláltak, hogy az időpont eltolásával húsz százalékkal csökkenhetne az egy időszakaszban utazó utasok száma.

– Úgy tűnik, az elcsúsztatott tanításkezdési terv ötletének kidolgozásakor a „sok bába közt elveszett a gyerek”. Értsd: éppen a kulcsszerepet játszó BKV-nál nem kérdeztek meg senkit hivatalosan, hogy mit szólnak a változtatási tervhez. Pedig van véleményük, sőt, tennivalójuk is jócskán ez ügyben, ezért is hívják fel magukra a főpolgármester figyelmét – írja az EKSZ. Naszályi Gábor, a szakszervezet elnöke hangsúlyozta, hogy személyes egyeztetést szeretnének, ahol elmondhatják aggályaikat és javaslataikat. Naszályi szerint ez azért is fontos, mert a változtatás alapjaiban érinti a közösségi közlekedést: változtatni kell a menetrenden, a munkaidő-beosztáson és a havi vezénylésen.

A tanításkezdés módosításának terve mellett a szakszervezet az autóbuszágazat általános problémáiról is tárgyalna Karácsonnyal, a karbantartás ugyanis mind nagyobb kihívást jelent, és az új járművek beszerzése is egyre sürgetőbb. A szakszervezet fontosnak tartaná egy új közszolgálati szerződés megkötését. – A jelenleg is hatályos egyezmény az akkori tulajdonosi képviselet által elvárt, egyoldalú paktum, amely figyelmen kívül hagyta mind a BKV Zrt., mind a BKV munkavállalóinak érdekeit – emlékeztettek az érdekvédők.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.