Kiemelt figyelmet kell fordítani a munkavállalók egészségének megőrzésére

A munkaadóknak a hőségriasztás idején kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a dolgozók, főként a tűző napon fizikai munkát végzők egészségének megőrzésére, így többek között figyelniük kell a rendszeres pihenőidő beiktatására, illetve gondoskodniuk kell az ivóvíz ellátásról – közölte a Pénzügyminisztérium (PM) munkavédelmi főosztálya a tárca honlapján szombaton.

Forrás: MTI2019. 08. 10. 18:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint a hőségben a dolgozóknak megfelelő hőmérsékletű, 14-16 Celsius fokos ivóvizet kell biztosítani a higiénés követelmények betartásával. A rendszeres pihenőidő beiktatását, valamint a munkavállalók cseréjét, hogy az egyes dolgozók csak kevés időt töltsenek a tűző napon, munkaszervezéssel kell biztosítani. Ezen felül a főosztály azt javasolta, hogy a napsugárzás szempontjából kritikusnak tekinthető napszakban – 11-15 óra között – lehetőség szerint hűvösebb, árnyékos munkahelyen folytatódjon a munkavégzés.

Kiemelték, hogy a munkaidőkeretben – például 12 órás beosztásban – dolgozó munkavállalók a hőségriasztás időszakában nagy megterhelésnek lehetnek kitéve, amennyiben egymást követő napokon kell dolgozniuk és az éjszakai meleg miatt szervezetük nem tud megfelelően regenerálódni.

Bár konkrét jogszabályi előírás nincs a munkaidőkeretben dolgozó munkavállalók esetében – hőségriasztás idején – a munkaszervezési intézkedésekre, a munkavédelmi hatóság tapasztalatai és a korábbi években előfordult munkavállalói panaszok miatt a munka-pihenési rend átütemezését, illetve gyakoribb és hosszabb pihenőidők beiktatását javasolják a hőségriasztás idejére – közölték.

Felhívták a figyelmet: zárt munkahelyeken ellenőrizni kell az alkalmazott légtechnikai berendezéseket, klímaberendezéseket és gondoskodni kell ezek rendszeres műszaki karbantartásáról, tisztításáról, fertőtlenítéséről.

A munkavédelmi oktatásnál mindezeken felül arra is fel kell készíteni a dolgozókat, hogy felismerjék és kezelni tudják a hőség okozta túlzott igénybevétel és a hőguta tüneteit, valamint fontos, hogy mindig legyen mobiltelefon a munkaterületen, ha segítséget kell hívni – áll a közleményben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.