Kollégiumtűz: Összefogtak az elhunyt férfi családjáért

Több mint 37,5 millió forint adomány gyűjtöttek a Ráday utcai kollégiumtűzben elhunyt férfi családjának, az összeget már elutalták.

2019. 02. 21. 6:30
null
Az épületben a becslések szerint milliárdos kár keletkezett Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 37,5 millió forint adomány gyűjtöttek a Ráday utcai kollégiumtűzben elhunyt férfi családjának, az összeget már elutalták – közölte tegnap a Magyarországi Református Egyház.

A január 23-án történt tragédiát három kamasz idézte elő, akik szándékosan okoztak tüzet. A két 16 és egy 15 éves fiatal a kihallgatás során beismerő vallomást tett, amelyben úgy fogalmaztak, mindössze „heccnek szánták”. Valamint elmondták azt is: miután egyikük kitalálta, hogy valamit fel kellene gyújtani, kétszáz forintból körömlakklemosót vettek, majd a Markusovszky térre mentek, hogy ott egy kukát vagy valami mást felgyújtsanak. Ekkor látták meg, hogy a kollégium falának volt támasztva egy szivacs, amelyet lelocsoltak a körömlakklemosóval, majd meggyújtották és sietve távoztak.

Bár a tűzoltók a riasztást követően mindössze nyolc perc alatt a helyszínre értek, a ­kollégium épülete ekkor már nagy terjedelemben, több szinten égett. A falhoz támasztott szivacs mögött egy használaton kívüli ajtó volt, és a mögötte lévő berendezési tárgyak is begyulladtak. Az ajtó egy lépcsőházba nyílt, amelynek tetején nyitva volt az ablak, így „kéményhatással” tudott a tűz terjedni. A helyszínen a mintegy száz tűzoltó három órán át dolgozott.

Az épületben a becslések szerint milliárdos kár keletkezett
Fotó: Teknős Miklós

Az épület második emeletén az egyik vendégszobában tartózkodó 46 éves, négygyermekes édesapa életét veszítette a tűzben, mindenki más épségben hagyta el a kollégiumot. Az áldozat családjának megsegítésére a református egyház még a temetés előtt hárommillió forint gyorssegélyt utalt át. Ezt követően az egyház a férfi családja számára önálló számlát különített el, és nyilvános adakozást hirdetett, amelyre 37 millió 555 ezer forint érkezett.

A református kollégiumban összesen 165 diák lakott, akiknek elhelyezéséről az egyetemnek kellett gondoskodnia. A más egyetemekre járó hallgatókat pedig saját felsőoktatási intézményeik kollégiumai fogadták be. A Magyarországi Református Egyház közlése szerint az épületben a becslések szerint milliárdos kár keletkezett.

A tűzesettel kapcsolatos vizsgálatok szakértők bevonásával jelenleg is tartanak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.