Komoly hitelességi válságba sodorta magát a baloldal

Komoly pofon lesz a járvány elleni védekezést hátráltató és az oltások ellen hergelő baloldalnak, hogy Magyarország oldhatja majd fel a leghamarabb a korlátozásokat az Európai Unión belül – nyilatkozta lapunknak Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője, aki kiemelte, hogy a közvélemény-kutatások szerint a baloldal oltásellenes hangulatkeltése ellenére is folyamatosan növekszik hazánkban az oltási hajlandóság. A szakértő úgy véli, az ellenzék a magyar egészségügyi szakemberek támadásával is lábon lőtte magát.

Csekő Imre
2021. 03. 04. 9:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A koronavírus-járvány megjelenése óta támadja a baloldal a járvány elleni intézkedéseket, ez az oltások kapcsán sincsen másként

– nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője, akit a baloldali pártok, elsősorban a Demokratikus Koalíció oltásellenes kommunikációjáról kérdeztünk. A szekértő megerősítette: a baloldalon belül Gyurcsány Ferenc pártja emelkedik ki a leginkább az oltásellenes hangulatkeltésben. – A DK-s politikusok arról beszélnek, hogy a kormány riogatja az embereket az orosz oltóanyaggal, sőt a kínai vakcinát veszélyesnek is nevezték – emlékeztetett Deák Dániel, aki szerint az, hogy Gyurcsány Ferenc az elmúlt napokban már sokkal visszafogottabban nyilatkozott a keleti oltóanyagokról, annak a stratégiának a része, hogy a baloldal vezetőjeként igyekszik kvázi miniszterelnöki szerepet felvenni. – Ezzel a típusú kommunikációval szeretné magát megkülönböztetni még a saját pártjától is, hiszen ő más pártok szavazóit is a DK irányába akarja terelni – fejtette ki az elemző.

Nem jött be a baloldali riogatás

– A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az oltási hajlandóság folyamatosan növekszik Magyarországon a baloldal oltásellenes hangulatkeltése ellenére is.

Ez annak tudható be, hogy a balliberális pártok holdudvara is eltávolodott a kínai és az orosz vakcinákat támadó politikusoktól – mondta Deák Dániel, majd példaként említette, hogy a kínai oltást már megkapó Sváby András az ATV stúdiójában Rónai Egonnal egyetértésben arról beszélt, hogy a legjobb oltás a már beadott oltás, és nem szabad válogatni a vakcinák között. – Ez annak köszönhető, hogy a valóság és a szükségszerűség felülírta a balliberális pártok kommunikációját: Európában gyakorlatilag már minden komolyan vehető politikus megértette, hogy csak a nyugati vakcinákra támaszkodva még télre sem lehetne beoltani a szükséges számú embert a kontinensen – hangsúlyozta lapunknak az elemző.

Kudarcra ítélt taktika a hazai szakemberek támadása

Deák Dániel szerint azt is fontos kiemelni, hogy amikor a baloldali politikusok az orosz és a kínai oltóanyagokat támadják, akkor elsősorban nem a kormányoldalt, hanem azokat a magyar szakembereket támadják, akik mind a két keleti oltóanyagot biztonságosnak és hatékonynak találták.

– Ezzel komoly hitelességi válságba sodorták magukat az ellenzéki politikusok, hiszen a társadalmon belül az egészségügyi dolgozóknak nagyon magas az elismertsége, így őket támadni gyakorlatilag politikai öngyilkossággal ér fel

– vélekedett a szakértő.

Öngólt lő az ellenzék, mikor a kínai vakcina ellen kampányol – fejtette ki lapunknak Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője
Fotó: MTI/AP/Hszinhua hírügynökség/Zang Juvej

A XXI. Század Intézet vezető elemzője emlékeztetett rá, hogy januárban még az orosz vakcinát támadta a baloldal, majd miután már Angela Merkel is az oroszoktól kért segítséget, és sorra kezdtek el tárgyalni a tagállamok Oroszországgal, ma már a kínai oltóanyag ellen hergelik az embereket. – Ezzel ugyanúgy saját magukat lövik lábon a baloldali politikusok, mint az orosz vakcina kapcsán, hiszen a kínai oltóanyag is elengedhetetlen ahhoz, hogy Európában nyárra a korlátozásokat fel lehessen oldani – fejtette ki Deák Dániel, és hozzátette, hogy ezért nem meglepő, hogy már több tagállam elkezdett tárgyalni Kínával is az oltóanyag-beszerzésről. – Az is nevetséges állítás a balliberális oldal részéről, hogy ne lehetne majd utazni a kínai vakcinával, hiszen a kínai oltóanyagot megkapó kínai turisták milliói nélkül elképzelhetetlen lesz majd az európai gazdaság egyik alappillérét jelentő turizmus újraindítása – tette hozzá a szakértő arra reagálva, hogy a baloldal azt sugallja, hogy a kínai, illetve az orosz vakcinával beoltottak nem utazhatnak majd az uniós országokba.

A valóság a kormányt igazolja majd

– Rendelhetne a kormány százmillió adag Moderna-vakcinát is, azok azonban sosem fognak megérkezni, hiszen több nyugati gyártóhoz hasonlóan ez a cég sem teljesíti az eredetileg vállalt mennyiség leszállítását. Ezért teljesen komolytalan a baloldal követelése, hogy a kormány az eddig megrendelt egymillió adagon felül is rendeljen még ettől a cégtől, hiszen annak az idei leszállítása elképzelhetetlen – fejtette ki Deák Dániel, amikor arról kérdeztük, hogy az ellenzék azért támadja-e a kabinetet, mert az nem kötött le egy decemberre ütemezett Moderna-szállítmányt.

– Ha csak a nyugati gyártókra támaszkodnánk, akkor még őszre sem lehetne beoltani minden embert, márpedig az idő emberéletekben is mérhető ilyen járványhelyzetekben.

Ezért volt felelős döntés a kormány részéről, hogy a keleti oltóanyagok beszerzéséről is már időben elkezdett tárgyalni, így azoknak köszönhetően már nyár előtt be lehet oltani mindenkit, aki szeretné megkapni a vakcinát – mondta lapunknak az elemző, aki szerint ennek lesz köszönhető, hogy Magyarország oldhatja majd fel a leghamarabb a korlátozásokat az Európai Unión belül. – Ez majd komoly pofon lesz a járvány elleni védekezést hátráltató és az oltások ellen hergelő baloldalnak – prognosztizálta Deák Dániel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.