Koronavírus ellen nincs, influenza ellen létezik oltás

Nagyon fontos az egészségügyi ajánlások betartása, mert ezek segíthetnek a járvány leküzdésében.

Magyar Nemzet
2020. 08. 31. 7:35
null
Fotó: Katona_Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK) és azon belül a járványügyi szakterületnek jelenleg a legfontosabb feladata a Covid–19-járvány második hullámára történő felkészülés – közölte lapunkkal az NNK. Mint érdeklődésünkre válaszképpen írták, hazánkat a szezonális influenzajárvány általában csak januárban éri el, de szórványos influenzás megbetegedések ősszel is előfordulhatnak, ezért

már ősszel kezdetét veszi az influenzaszezonra történő felkészülés is.

Ennek részeként a 40. naptári héttől megkezdi működését az influenzafigyelő szolgálat, emellett az NNK gondoskodik az erre a szezonra rendelkezésre álló 1,3 millió influenza elleni oltóanyag szétosztásáról és területre történő kiszállításáról.

Az új koronavírus által okozott betegséget, a Covid–19-et könnyű összetéveszteni a sok esetben hasonló tüneteket mutató szezonális influenzával.

A tesztek elvégzéséhez szükséges laboratóriumi kapacitás jelenleg elegendő, de szükség esetén az NNK időben intézkedik a kapacitásbővítésről. Hangsúlyozták, hogy a Covid–19-fertőzés megelőzésére ajánlott magatartási és higiénés szabályok betartása – távolságtartás, betegen a közösség kerülése – az influenza ellen is védelmet biztosít, amelyet az influenza elleni védőoltással lehet kiegészíteni.

Bár világszerte ígéretes kísérletek zajlanak, az új koronavírus ellen egyelőre nincs oltás és jelenleg bizonyítottan hatásos szer sem. Ezért nagyon fontos az egészségügyi ajánlások betartása, mert ezek segíthetnek a járvány leküzdésében. Az influenza ellen létezik védőoltás, amellyel elkerülhető a megbetegedés, valamint a szövődmények kialakulásának kockázata.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.