Váratlan másodfokú ítélet: Kovács Béla orosz kém

A Fővárosi Ítélőtábla szerint a Jobbik volt EP-képviselője, Kovács Béla előkészületeket tett, hogy az oroszoknak kémkedjen az unió intézményei ellen. A táblabíróság mai döntése ellen a pártjában csak KGBélaként emlegetett volt politikus várhatóan fellebbez, így a per a Kúrián folytatódhat harmadfokon.

2021. 06. 23. 13:11
null
20200916 MN Budapest Budapest Környéki Törvényszék Kovács Béla politikus KGBéla per Magyar Nemzet fotó:Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jobbik volt európai parlamenti (EP-) képviselője felett ítélkezett ma a Fővárosi Ítélőtábla, és az elsőfokú határozattal ellentétben

bizonyítottnak találta, hogy a pártjában csak KGBélaként emlegetett volt politikus az egyik orosz titkosszolgálatnak akart kémkedni az EU intézményei ellen, és előkészületeket tett erre.

Kovács nem jelent meg a táblabíróságon. Lapunk korábban megírta, hogy Oroszországban rekedt a pandémia miatt, és azóta sem jött Magyarországra. A táblabíróságon orosz nyelvű orvosi igazolást mutatott be a védője.

Kovács Béla számos betegséggel küszködik és februárban egy orosz klinikára is befeküdt gyógykezelésre.

Kovács Béla, a Jobbik volt európai parlamenti képviselője az elsőfokon lejáró Budapest Környéki Törvényszék tárgyalótermében perbeszédében visszautasította, hogy az oroszoknak kémkedett volna, szerinte legfeljebb lobbizott
Fotó: Mirkó István

A pártjában csak KGBélaként emlegetett üzletember tavaly szeptemberben, az elsőfokú ítélet kihirdetése előtti napokban azt mondta lapunknak, arra számít, hogy felmentik az EU intézményei elleni kémkedés vádja alól, az EU kárára elkövetett költségvetési csalás vádrészben pedig minimális elmarasztalás születik. Ismeretes, a volt jobbikos politikust valóban felmentették a kémkedés vádja alól bűncselekmény hiányában, bár azt Holdampf Gusztáv bíró kimondta, hogy beszervezték és kiképezték.

A költségvetési csalás miatt a politikust hatszázezer forint pénzbüntetést, valamint egy év hat hónap, végrehajtásában három évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.

Ugyanakkor ma letöltendő fegyházbüntetést kért a vádhatóság a KGBéla néven elhíresült egykori jobbikos EP-képviselő fellebbviteli tárgyalásán. A fellebbviteli főügyészség szerint Kovács Bélát nemcsak beszervezte az egyik orosz titkosszolgálat, hanem kémkedett is az unió intézményei ellen. Pontosabban

előkészületeket tett a kémkedésre, ezért és a költségvetési csalásért végül két év szabadságvesztésre ítélték, a büntetés végrehajtását öt évre felfüggesztve.

Emlékezetes, a Központi Nyomozó Főügyészség 2017 decemberében emelt vádat az akkor még a Jobbik európai parlamenti képviselője ellen, az Európai Unió intézményei elleni kémkedés bűntette és jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett hűtlen kezelés bűntette, valamint több rendbeli hamis magánokirat felhasználása vétsége miatt, míg három társával szemben nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, illetve hamis magánokirat felhasználásának vétségei miatt.

Kovács Béla a kémkedés, illetve költségvetési csalás miatti vádemelés hírére kilépett pártjából, mondván: nem akarja terhelni azt az ügyével.

Az ítélőtábla múlt héten két tárgyalási napon, zárt ülésen vizsgálta felül az elsőfokú ítéletet, értékelte a kémkedésre vonatkozó, nagy részben minősített – titkos – bizonyítékokat. Ma reggel a másodfokú ítélet rendelkező részét nyilvánosan ismertette a táblabíróság, ám az indoklás ezúttal teljes egészében zárt ajtók mögött hangzik el, és arról a tárgyalás egyik résztvevője sem beszélhet a nyilvánosság előtt.

Mivel másodfokon mégis elítélték Kovácsot a kémkedés miatt, és fellebbezni fog, harmadfokon, a Kúrián folytatódik az ügy, mivel első és másodfokon ellentétes ítélet született.

 

Kémkedés előkészülete

A Büntetőtörvénykönyv 261. §-a szerint aki kémkedésre irányuló előkészületet követ el, egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A 261. § szerint büntetendő, aki az Európai Unión kívüli harmadik állam részére az Európai Parlament, az Európai Bizottság vagy az Európai Unió Tanácsa ellen hírszerző tevékenységet folytat. Az Országgyűlés 2012-ben iktatta be ezt az új tényállást a bűncselekmények közé. A parlamenti vita során ezt a rendelkezést éppen egy jobbikos országgyűlési képviselő kifogásolta.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.