Leopard tankok és Airbus helikopterek érkeztek

Folyamatosan érkeznek a Magyar Honvédség alakulataihoz a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programban beszerzett új eszközök. Tatára négy darab Leopard 2 A4 harckocsi, míg a szolnoki helikopterbázisra újabb két darab H145M katonai helikopter érkezett meg a németországi gyárakból.

2020. 07. 22. 9:14
null
Hétfőn indult útnak a müncheni gyárból a harckocsikat szállító különleges konvoj Fotó: Magyar Honvédség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma már a tatai laktanyában van a Magyar Honvédség első négy Leopard 2 A4 típusú harckocsija, amelyeket közúton, trélereken szállítottak le a németországi, müncheni gyárból. A tankok az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál kezdik magyarországi szolgálatukat. A tizenkét darab, az év folyamán leszállítandó páncélos a később érkező, új gyártású Leopard 2 A7HU tankokra való kiképzést segítik majd. A Leopard 2 A4-es harckocsik ünnepélyes átvétele pénteken lesz a tatai laktanyában. A jelenleg alkalmazott, még szovjet gyártású T–72-es harckocsiktól merőben eltérő üzemeltetésű német tankokhoz 27 hónapos logisztikai és kiképzési támogatást vásárolt a magyar haderő. Az új gyártású Leopard 2 A7HU harckocsikat – amelyekből 44 darabot rendelt meg Magyarország – 2023 és 2025 között szállítja le a német gyártó. A csomag részeként egy darab vezetési gyakorlásra, oktatásra alkalmas jármű, öt Wisent 2 műszaki mentő jármű és három darab ­Leguan hídvető harckocsi is érkezik. Mindegyik jármű a Leopard 2-es alvázára épül, a nagyfokú egyezés megkönnyíti az üzemeltetést. A beszerzéssel a Magyar Honvédség Európa legmodernebb harckocsijaira fog szert tenni.

A héten nem csak a szárazföldi haderő kapott új eszközöket. Az Airbus Helicopters donauwörthi gyárából hétfőn két H145M helikopter is átrepült az MH 86. Szolnok helikopterbázisra. Ezzel kilenc darabra emelkedett a már leszállított könnyű, többcélú szállítóhelikopterek száma Szolnokon. – Nagyon szépen épül a flotta, ezt az évet pedig még további öt helikopterrel fogjuk zárni, amelyek októberben és novemberben érkeznek, így tizennégy Airbus H145M helikopterünk lesz itt az év végéig – összegezte Bali Tamás ezredes, a szolnoki bázis parancsnokhelyettese a Honvédelem.hu beszámolója szerint.

Hétfőn indult útnak a müncheni gyárból a harckocsikat szállító különleges konvoj
Fotó: Magyar Honvédség

A Magyar Honvédség 2018-ban húsz H145M szállító, kutató-mentő és támogató könnyűhelikoptert rendelt meg az európai hadiipari vállalattól. Az összes gép, amelyekre az úgynevezett HForce fegyverzeti rendszer legmagasabb fokozatú változata is integrálva van, 2021-ig jön meg. A most érkezett H145M-ek érdekessége a megfigyelő- és célfelderítő rendszerükben rejlik. A forgatható toronyba épített szenzorokkal ultra HD-felbontású felvételeket lehet készíteni nagy távolságokra éjjel és nappal egyaránt.

Mint azt korábban már megírtuk: a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programban folyamatos az új eszközök beszerzése. A tankok és helikopterek mellett év végén érkeznek meg Törökországból a nagy számban megrendelt, 4×4-es terepjáró harcjárművek első példányai. Folyamatos a Magyarországon összeszerelt kézifegyverek átadása is az érintett szervezeteknek. Ezen túlmenően a katonák egyéni felszerelését is modernizálják a Digitális katona program részeként. Idén ősszel a Magyar Honvédséghez a már meglévő négy mellé újabb négy Zlin 242-es kiképző repülőgép érkezik, mivel az egyre bővülő számú repülőeszközökhöz kiképzett pilótákra van szükség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.